Fájdalom enyhítése

A porckorongsérv tünetei

Tünetek

  • Hátfájás a deréktájon, az ágyékcsigolyák táján; ritkábban a nyakcsigolyáknál. Jellege a tompa sajgástól a heves, égető vagy nyilalló fájdalomig terjedhet.
  • Hátfájás, amelyet a mozgás – a hajlás, az emelés, az erőlködés, a köhögés, a tüsszögés – tovább súlyosbít.
  • Zsibbadás vagy csiklandozó érzés, amely a deréktájról kiindulva egészen a farpofákig és a lábig terjedhet, illetve a vállból a karba sugározhat.
  • Lábgyengeség, járászavar.
  • Neurológiai zavarok: térd- vagy sarokreflex teljes vagy részleges elvesztése.
  • Ritkán széklet- vagy vizelet-visszatartási zavarok.

Veszélyeztetett csoportok

A porckorongsérv bárkinél előfordulhat, de azoknál különösen gyakori, akik a munkájuk során gyakran emelnek nehéz terheket, illetve sokat kénytelenek egy testhelyzetben ülni vagy állni. A porckorongsérv kockázati tényezői még: a családi hajlam, a hátsérülés, a gerinccsatorna beszűkülése, a túlsúlyosság és a rossz testtartás.

Kialakulása

A gerinc 33 csigolyából áll, ezek belsejében fut a gerincvelőt védőcsontos csatorna. A gerincvelőből 31 pár ideg ágazik ki, amelyek a csigolyák közti réseken keresztül hagyják el a hátgerincet. A csigolyákat porcból és rostokból felépülő korongok választják el egymástól. E korongok egy szívós külső tokból és a belsejében lévő rugalmas magból állnak. A tok gondoskodik arról is, hogy a korong a helyén maradjon.

PorckorongsérvA porckorongsérv akkor alakul ki, ha a mag (2.) kitüremkedik a tok egy (1.) meggyengült vagy megnyúlt részén, a tokból (3.). A fájdalmat és az egyéb tüneteket az okozza, hogy a kitüremkedő mag nyomni kezdi a gerincvelőből induló ideggyökök valamelyikét (4.). Ez az oka annak, hogy például a deréktájon kialakult porckorongsérv esetén a betegnél alsó végtagi érzészavar, vizeletürítési, széklet-visszatartási problémák léphetnek fel.

Mit tegyünk?

Enyhe hát- és nyakfájdalmak esetén a melegítőpárna általában enyhíti vagy meg is szünteti a tüneteket. Vegyünk meleg fürdőt vagy ha módunk van rá, meleg sugármasszázst. Aludjunk tömött, de nem kemény matracon. A megfelelően elhelyezett párnák csökkenthetik a gerincet érő terhelést; aki például a hátán alszik, az a térde alá tegyen párnát, aki az oldalán, az pedig a dereka és a válla alá. A fájdalom enyhültéig csigolyád kerüljük a nehéz tárgyak emelését, az erőlködést és a lehajlásokat.

Figyelem

Több betegség tünetei hasonlóak a porckorongsérvéihez. A fent ismertetett tünetek esetén ezért ki kell zárni az alábbi lehetőségeket:

  • Daganat
  • Bechterew-kór (a gerincet érintő autoimmun eredetű ízületi gyulladás)
  • Csontritkulás, azaz a csontok (csigolyák) meggyengülése
  • Csigolyatörés

Az óvatos nyújtógyakorlatok segítenek. Mielőtt azonban bármiféle tornagyakorlatot végeznénk, kérjünk tanácsot orvosunktól. A recept nélkül kapható fájdalomcsillapítók – elsősorban az aszpirin vagy a nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek, mint az ibuprofen vagy a naproxen -enyhíthetik a fájdalmat, és visszaszoríthatják a gyulladást. Súlyosabb esetekben néhány napos ágynyugalomra is szükség lehet. Ez azonban – amennyiben fel tudunk kelni – ne tartson tovább 2-3 napnál; ennél hosszabb ágynyugalom már ronthat a helyzeten, mivel az izmok ilyenkor meggyengülnek.

Kezelés

  • Gyógyszerelés: Az orvos a gyulladás csökkentésére rövid távra hidrokortizont (vagy más gyulladáscsökkentő szteroidot) írhat fel, amelyet az érintett területre injektálnak. Ha ennél hatékonyabb kezelés szükséges, akkor néhány napra kábító hatású fájdalomcsillapítót – például oxycodone-t vagy meperidine-t adhat; ezek hosszú távú használata azonban kerülendő, mivel függőséget okozhatnak.
  • Injekciók: Nagyon heves fájdalom esetén a helyi érzéstelenítőszerek, például novokain befecskendezése ideiglenes enyhülést adhat.
  • Húzás: Ha a nyaki szakaszon következik be a porckorongsérv, az orvos Schanz-gallért írhat fel. A húzást ma már ritkán használják az ágyékcsigolyáknál bekövetkező porckorongsérv kezelésére.
  • Műtét: Műtétet csak a legsúlyosabb esetekben végeznek, ha a pihentetés, a gyógyszeres kezelés nem enyhíti a tüneteket. Ha a porckorong- sérv miatt érzészavar, illetve széklet- vagy vizelet-visszatartási zavarok lépnek fel, azonnal el kell végeztetni. Az új mikrosebészeti eljárásokkal a jövőben lényegesen egyszerűbbé válnak a porckorong műtétek. A sebész endoszkópos csövön keresztül mikrosebészeti eszközökkel, egy miniatűr kamera segítségével távolítja el a sérült porckorongot. A beavatkozás minimális vérzéssel jár, és a beteg egy-két nap múlva már nyugodtan felkelhet és járkálhat. Egyes kísérleti eljárások még ennél is gyorsabb gyógyulást ígérnek. Többnyire azonban még mindig nyílt műtét mellett oldják meg a problémát.

Az angol rövidítéssel IDET-nek (porckorongon belüli elektrotermális annuloplasztika) nevezett új műtéti eljárás nagy előnyöket ígér a porckorongműtét előtt álló betegeknek. A beavatkozás csupán 15-20 percig tart, helyi érzéstelenítésben is elvégezhető, és a beteg a saját lábán hagyhatja el a műtőt. A beavatkozás során vékony csövet és fűtőszállal ellátott katétert vezetnek a sérült porckorongba, majd a fűtőszálat mintegy 15 percre 90°C-ra melegítik. A hő megsemmisíti a korong magját, és egyben lezárja a tokot is. Az IDET-eljárással kezelt első 700 beteg több mint 80%-a számolt be a fájdalom enyhüléséről és a mozgásképesség javulásáról.

Megelőzés

A megelőzés kulcsa az edzettség és a helyes testtartás. Ülés közben ügyeljünk rá, hogy a szék vagy a gépkocsi ülése kellően megtámassza a hátat. Álljunk fel minél gyakrabban, hogy kinyújtóztassuk a hátunkat, és enyhítsük az izomfeszültséget.

Ezenkívül a következő megelőző módszerek javasolhatók:

  • Érjük el és tartsuk ideális testsúlyunkat
  • Hordjunk megfelelő kialakítású, alacsony sarkú cipőt!
  • Ha nehéz tárgyat kell emelnünk, a térdünket hajlítsuk be, és a hátunkat tartsuk végig egyenesen.

Alternatív terápiák

  • Akupunktúra: Önmagában vagy más kezelések kiegészítőjeként is alkalmazható. Ha azonban az első hat kezelés nem eredményez javulást, a módszer valószínűleg nem válik be.
  • Alexander-módszer: Képzett terapeuták elemzik a beteg testtartását és mozgását, és olyan gyakorlatokra tanítják meg, amelyek segítenek a helyes tartásban.
  • Kiropraktika: Ezek a manuálterápiás eljárások a csigolyák helyzetének korrigálásával segítenek. Egyes esetekben azonban a műfogások csak rontanak a porckorongsérvben szenvedő beteg állapotán, ezért előzőleg tanácsos kikérni kezelőorvosunk véleményét.
  • Masszázs: A megfeszült izmok ellazítása révén fejti ki a hatását. A rolfing és egyéb mélymasszázs technikák alkalmazása előtt azonban ki kell kérni az orvos tanácsát, mivel e módszerek akár ronthatnak is a beteg állapotán.
  • Gyógytorna: A gyógytornászok fizikoterápiával, ultrahanggal, hideg és meleg borogatással, diatermiával, masszázzsal és tornáztatással több különböző fájdalmas hátprobléma enyhítésére képesek – ilyen a porckorongsérv is. A gyógytorna a porckorong műtét utáni rehabilitáció egyik fontos eleme; emellett az is igen hasznos, ha a beteget megtanítják a sérv kiújulásának megelőzését szolgáló háterősítő gyakorlatokra és a helyes emelési módszerekre.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.