Fájdalom enyhítése

Ferde nyak és tünetei

Tünetek

  • Az egyik oldali nyakizmok fájdalmas görcsei.
  • Izomgörcsök, amelyek oldalra húzzák a fejet; a fej kényszertartásban áll.

Veszélyeztetett csoportok

Tízezer emberből átlagosan háromnál alakul ki ferde nyak, orvosi nevén torticollis. Az ezt okozó izom- és idegrendszeri rendellenességek bármely életkorban előfordulhatnak, de 30 és 50 év között a legjellemzőbbek. A torticollis a nőknél valamivel gyakoribb. Kialakulásában valószínűleg örökletes tényezők is szerepet játszanak: a betegek mintegy 5%-ának fordult elő a családjában ugyanez a betegség. A veleszületett torticollis igen ritka, s többnyire szülés közbeni nyakizomsérülés okozza.

Kialakulása

A torticollis lényege, hogy a nyakizmok hosszabb ideig görcsösen összehúzódnak, vagy veleszületetten rövidek. Sokszor a görcsök hirtelen jelentkeznek, s egy idő után el is múlnak. Az okot sokszor nem lehet azonosítani. Van, amikor fertőző betegség, idegbecsípődés, pajzsmirigybetegség, ritkábban idegrendszeri betegség, például daganat áll a háttérben. A tünetek néhány év után gyakran maguktól megszűnnek.

Nyakizmok

Az is előfordul, hogy a nyakizmok görcsös összehúzódása tartós – és a fejet a váll felé húzzák. Sokáig azt hitték, hogy a torticollis kizárólag pszichés eredetű. Noha a rendellenességet valóban okozhatják érzelmi problémák is, a torticollis valójában tünet, amelyet ki kell vizsgálni, és az okot szükség esetén kezelni kell.

Mit tegyünk?

A hőkezelés néha enyhíti a torticollis okozta kellemetlenségeket. Segíthetnek a gyulladáscsökkentő hatású fájdalomcsillapítók, például az ibuprofen is.

Próbáljunk meg a hátunkon aludni, és használjunk kicsi, feltekert nyakpárnát! Hosszabb autós vagy repülőutazások alkalmával használjunk felfújható útipárnát!

Fájdalmas izomgörcs kialakulása esetén masszírozzuk azt az ujjainkkal, vagy dörzsölgessük körkörösen, nejlonzacskóba tett jégkockával. Ha ez nem enyhíti a fájdalmat, forró zuhany esetleg véget vethet a fájdalmas görcsöknek. Egyesek jó eredményeket értek el a sálként viselhető, elemmel működő rezgő nyakmasszírozó készülékkel is. Otthonra érdemes lehet beszerezni egy különleges gyógypárnát, amely a fagyasztóban lehűtve hidegkezelést, a sütőben vagy mikrosütőben felmelegítve hőkezelést adhat.

Forradalmi újdonságok

A kutatók felfedezték, hogy a nagyon kis mennyiségű botulinus, a toxint tartalmazó injekciók ellazíthatják a görcsbe rándult nyakizmokat. Ezt az anyagot azok a mikrobák termelik, amelyek a botulizmust („konzervmérgezést”) is okozzák: az anyag megbénítja az izmokat, így a fájdalmas görcs is oldódik, és a beteg rendes pózban tarthatja a fejét. A szer hatása 3-6 hónapig tart, ezután újabb injekciót kell beadni.

Jegyezzük meg! Azokat az újszülötteket, akik torticollissal jönnek világra, gondosan kell tornáztatni, különben az állapot állandósul és később nehezebb lesz korrigálni. Fektessük úgy a gyermeket, hogy kénytelen legyen a másik oldali nyakizmait is használni. A kezelés célja a sérült izom megnyújtása.

Kezelés

Az orvos különféle vizsgálatokat ír elő, hogy megállapítsa az esetleges kiváltó okokat. Gyakran azonban semmi konkrét ok nem állapítható meg; ilyenkor számos különböző gyógymóddal próbálkozhatnak. A gyulladáscsökkentő szereken kívül az alábbi orvosságok is segíthetnek:

  • Antikolinerg készítmények: például a trihexyphenidyl, amely bizonyos idegi impulzusok gátlásával fejti ki a hatását.
  • Görcsoldó szerek: például a diazepam, amelyek akkor segítenek, ha központi idegrendszeri zavar áll a háttérben.
  • Antipszichotikumok: például a perphenazine.
  • Ha a hagyományos módszerek nem használnak, meg lehet próbálkozni műtéttel, amelynek során az izom beidegzését szüntetik meg. Ez segíthet, idővel azonban kiújulhat a probléma.

Megelőzés

Nem sokat tehetünk a torticollis megelőzése érdekében, ha nincs azonosítható oka. Életmód változtatással viszont esetleg elejét vehetjük a nyakferdülésnek. Igyekezzünk mindig helyesen tartani magunkat, a vállunkat engedjük le, és kerüljük a hirtelen fejmozdulatokat!

Alternatív terápiák

  • Biológiai visszacsatolás: A betegek megtanulják, hogyan irányíthatják és lazíthatják el nyakizmaikat; ma már a nyakferdülés elfogadott kezelési módjának számít.
  • Kiropraktika: Számos csontkovács specializálódott a nyakferdülés kezelésére, elsősorban manuálterápiás és elektromos idegingerléses módszereket használnak.
  • Hidroterápia: A sugármasszázs, a váltott hideg-meleg zuhany, illetve a víz alatti masszázs bizonyos mértékig enyhítik az izomgörcsöket és a nyaki fájdalmakat.
  • Masszázsterápia: Más módszerekkel kombinálva a masszázs ellazíthatja az összehúzódott izmokat.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.