Betegségek és megelőzésük

Porckorongsérv és isiász

A porckorongok a gerincben a csigolyák között helyezkednek el. A porckorong rostos gyűrűje tartja össze a csontos gerincet, belső állománya pedig szivacsos, zselés: ez fogja fel az ütődéseket, elmozdulásokat. Ha túlterhelés hatására a porckorong rostos széle megreped, a belső zselés állomány kitüremkedik, és nyomhatja a gerinccsatornából kilépő idegeket, és fájdal­mat okoz. Az isiásznak nevezett heveny sérülés (magyarul: lábidegzsába) a farpofába és a lábba sugárzó fáj­dalmat okozhat.

A porckorongsérv tünetei

  • Lábba sugárzó derék-és hátfájdalom
  • A láb gyengesége, érzéskiesés.

A porckorongsérv

A tünetek hirtelen jelentkezhetnek, de ál­talában maga a folyamat lassan alakul ki, és sokszor lehet a rossz tartás vagy túlerőltetés következménye. A normális nedv­tartalmú és rugalmas porckorong kiszá­radhat, és meszesedni kezd a rossz kerin­gés és a krónikus mozgáshiány (például ülőmunka) miatt. Az érintett porckoron­gok sérülékennyé válnak, még kisebb erőkifejtésre is, mint amilyen egy leesett tárgy fölemelése.

A porckorongsérv vizsgálata­kor az orvos alaposan kikérdezi a beteget, és gondos fizikális vizsgálatot végez. Igen jellemző tünet a fájdalom jelentkezése há­ton fekvő helyzetben, ha az egyik lábat magasba emeljük. A hátgerinc CT és MR felvétele kimutatja a porckorongsérv pon­tos helyét.

Ülőideg

Kezelési lehetőségek

Legtöbb esetben néhány hét nyugalom és enyhe mozgatás után az elváltozás hely­reállhat. Fontos a kényelmes testhelyzet és a megfelelő fájdalomcsillapítás. A gyógy­torna is segíthet a gyógyulásban.

Ha a fájdalom nem szűnik, vagy gyen­geséget, érzéskiesést jelez a beteg, a hát MR felvétele megmutatja a sérv nagy­ságát, kiterjedését. Szükségessé válhat a műtét (mikro-diszkektómia) a sérült porckorong eltávolítására, és az idegekre gyakorolt nyomás csökkentésére.

Isiász

Ez az ülőcsonti ideg lefutása mentén (lásd a képen) érzett fájdalom; ez az ideg a hát­gerinc alsó szakaszából halad a farpofák alatt a lábakba. A fájdalmat kiválthatja a törzs hirtelen elfordítása, romolhat köhö­gés, tüsszentés alkalmával. Itt is kialakul­hat a láb zsibbadása, gyengeségérzés.

Az isiász okai

Itt is lehet az ok egy sérült porckorong, de lehetnek más okok is, így a gerinc kopásos elváltozásai. Ritka esetben a gerincvelői idegeket áttétes csonttumor is nyomhatja, és ez kiterjedhet mindkét lábra, vala­mint a hólyagot és a beleket beidegző ide­gekre.

A kezelés lehetőségei

A tartósan fennálló isiász kezelését az or­vosnak kell beállítania. Ha az isiász követ­keztében vizelési zavarok, székelési nehéz­ségek jelentkeznek, forduljunk orvoshoz, vagy kérjünk kórházi beutalót. A lábak bé­nult, érzéstelen állapotát valószínűleg csak műtéttel, a sérült porckorong eltávolításá­val lehet megoldani.

Enyhébb esetben, ha a súlyosabb alap­betegség megléte kizárható, pihentetés és fájdalomcsillapítók adása elegendő lehet.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.