Egészségügyi kérdezz-felelek

Honnan tudhatom, hogy gerincsérvem van-e?

Orvosi vizsgálattal, és szükség esetén CT vagy MRI eljárással lehet megállapítani a gerincsérvet, más néven porckorongsérvet. Ilyenkor a csigolyák közti porckorong belső, puha része előre boltosul, és nyomja az idegeket. A tünetek attól függően változhatnak, hogy a gerincnek mely részét érinti az elváltozás, de általánosan jelentkezik hátfájás, mely gyakran lesugárzik a medencébe, fenékbe és a combba. Ezeken a területeken olykor zsibbadtság vagy gyengeség is tapasztalható.

Megelőzés, kezelése

A pihenés, gyógytorna, valamint a hátat és a hasizmokat erősítő gyakorlatok segíthetnek elkerülni, hogy sebészeti beavatkozásra legyen szükség. A duzzanatot vényköteles, szájon át szedhető szteroidos gyulladáscsökkentővel enyhítheti, a hátizmok görcsösségét pedig izomlazítók alkalmazásával oldhatja.

Kapcsolódó cikk:

A porckorongsérv tünetei

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.