Babaápolás

Valóban tejallergia? Hogyan deríthetem ki? (kisbabáknál)

„A gyermekem sokat sír. Szeretném tudni, hogy nem allergiás-e a tápszerében lévő tejre. Hogyan deríthetem ezt ki?”

Bár jó lenne kideríteni a baba sírásának okát (és egyszerű gyógymódot találni rá), nem valószínű, hogy a tej a kiváltó ok. A tejallergia a legáltalánosabb ételaller­gia a csecsemők között, de kevésbé ál­talános, mint sokan gondolják (csak körülbelül minden századik babában fej­lődik ki valódi tej érzékenység). Az or­vosok nem tartják valószínűnek, hogy olyan gyerek, akinek a szülei nem aller­giásak, és akinél az egyetlen tünet a sí­rás, valóban allergiás volna.

Az a baba, akinél súlyos tej allergiás reakció tapasz­talható, általában gyakran hány, súlyt veszít, a széklete vizes, esetleg vérrel szennyezett. Kevésbé súlyos esetekben alkal­mi hányás fordul elő, és laza, nyálkás széklet. Egyes tej allergiás gyerekeknél tejfehérjék hatására ekcéma, csalánki­ütés, zihálás és/vagy orrfolyás vagy orr­dugulás tapasztalható.

Sajnos a tej allergiát csak allergia­próbával lehet azonosítani

Gyanú ese­tén első lépésben a gyermek orvosával kell beszélni, és csak aztán akcióba lép­ni. Ha allergia nem fordult elő a család­ban, és ha nincs más tünet, mint a sírás, az orvos valószínűleg azt fogja javasol­ni, hogy a sírógörcsöket közönséges hasfájásként kezeljük.

Ha a családban előfordult allergia, vagy a síráson kívül más tünetek is ta­pasztalhatók, akkor kísérletképpen java­solt a tápszert hidrolizátumra (amelyben a fehérje részlegesen bontott vagy elő­emésztett állapotban van) vagy szójára cserélni. A hasfájás és az esetleges egyéb tünetek gyors elmúlása tej allergiát su­gall, de lehet szó véletlen egybeesésről is. A diagnózis alátámasztásához újra ki kell próbálni a tejes tápszert: ha a tüne­tek a tejjel visszatérnek, akkor ez való­színűleg allergia.

Sok esetben nem tapasztalható vál­tozás, amikor a babát szójás tápszerre állítjuk át. Ez jelentheti azt is, hogy a szójára is allergiás, vagy olyan, a későb­biekben diagnosztizálandó orvosi prob­lémával állunk szemben, amelynek sem­mi köze a tejhez, de az is lehet, hogy egyszerűen csak fejletlen a baba emész­tőrendszere. Ha a baba mind a szójára, mind a tejre érzékenynek tűnik, a szó­járól a hidrolizált tápszerre való áttérés­nek segítenie kell.

Ritkán, de előfordul, hogy a gon­dot egy enzim hiánya okozza

Ebben az esetben a csecsemő nem képes előállí­tani a tejcukor, a laktóz emésztéséhez szükséges laktázenzimet. Az ilyen gye­rekeknél kezdettől állandó hasmenés tapasztalható, a súlyuk nem növekszik. A problémát általában megoldja egy olyan tápszer, amely nem vagy csak kis mennyiségben tartalmaz laktózt. Az át­meneti laktózérzékenységtől eltérően (ennek oka lehet a bélférgesség) a vele­született laktázhiány általában egész éle­ten át megmarad. A gyermek valószínű­leg soha nem fog tudni szokásos tejter­mékeket fogyasztani, de a csökkentett laktóztartalmú tejtermékek számára is megfelelőek.

Jegyezzük meg! Ha a probléma nem vezethető vissza tej allergiára vagy tej érzékenységre, ak­kor valószínűleg a legjobb megoldás kitartani a tehéntejes tápszer mellett, vagy visszatérni hozzá, mivel ez helyet­tesíti a legjobban az anyatejet.

Kinövik a tejallergiát?

A csecsemőkori tehéntej-allergiát a legtöbb gyerek az első év végére, de leg­később a második év végére kinövi. Ha a babának nem szabad tehéntejes táp­szert kapnia, az orvos valószínűleg azt fogja javasolni, hogy a hat hónapig (vagy az első születésnapig) adott helyettesítő tápszer után próbáljuk meg újra a te­héntejet.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.