Egészségmegőrzés

Jó-e, ha tejet iszunk? – ezzel kapcsolatos tévhitek eloszlatása

Az a hit, hogy a tej „élet, erő, egészség”, vagyis az egészséges étel prototípusa, olyan mélyen gyökerezik a köztudatban, hogy már a címben feltett kérdés is valóságos merénylet.

Összességében a tej és minden származéka hizlal, pattanásos lesz tőle a bőr, és bármilyen hihetetlenül is hangzik, a csontritkulás sokkal gyakoribb azokban az országokban, ahol sok tejet és tejterméket fogyasztanak.

Tej

 Most lehull a lepel!

Gyakran halljuk, hogy a tej nélkülözhetetlen kalciumforrás, hogy erősíti a csontokat, és semmi mással nem helyettesíthető a gyerekek táplálkozásában vagy a csontritkulás megelőzésében.

A valóság viszont az, hogy számos kutatás bizonyítja: a csontritkulás sokkal gyakoribb azokban az országokban, ahol nagy mennyiségben fogyasztanak tejet és tejtermékeket.

Tej helyett inkább D-vitamin!

A csontok egészségéért sokkal többet tesz a napsugárzás hatására termelődő D-vitamin (és még más áldásos hatása is van), a természetes (natúr) anyagokban, rostokban gazdag táplálkozás és a rendszeres testedzés

A tej és származékai, melyek sajnos problémákat idéznek elő

tejtermek-kep-nagyA sajt, vaj, joghurt, túró, fagylalt, krémek stb. nemcsak mellesleg kerültek az asztalunkra, hanem kiszorították onnan a zöldségek és hüvelyesek nagy részét.

A tej olyan problémákat okoz a szervezetnek, mint általában az állati eredetű ételek fogyasztása. Ezen kívül a tejnek és a tejtermékeknek savasító hatása van, és nemhogy a kalcium raktározását segítené elő a csontokban, inkább annak kiürüléséhez vezethet.

Mindehhez még tegyük hozzá, a tej nagy mennyiségben tartalmaz telített zsírsavakat és gyulladáskeltő anyagokat, amelyek jócskán hozzájárulnak a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásához.

Tejintolerancia és allergiák – avagy tejcukor érzékenység

A laktózra (tejcukor) érzékeny emberek száma meglepően magas. Sok ember allergiás a tejfehérjére.Nem ritka, hogy az allergia és más ételintolerancia olyan tüneteket okoz, amelyekről nem is gyanítanánk, hogy köze van a táplálkozáshoz. Ilyenek például a migrén, a pattanások vagy az ekcéma.

Tévedés!

Normálisnak tartjuk, ha tejet, sajtot, joghurtot fogyasztunk, és betegesnek gondoljuk, ha valaki ezekre érzékeny vagy allergiás. Pedig épp az ellenkezője az igaz: az a normális, ha a szervezetünk nem tűri jól a tejtermékeket, és az a ritka, ha valakinek semmilyen panaszt nem okoz.

Azt is hozzá kell tennünk, hogy a tej, amit ma iszunk, nagyon különbözik attól a tejtől, amit száz évvel ezelőtt ihattunk.

A tehéntejet helyettesíthetjük rizstejjel, mandula- vagy szójatejjel, melyeket az esetek többségében növényi eredetű kalciummal dúsítanak.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.