Házi gyógymódok

Tejcukor-érzékenység: 15 enyhítő ötlet

Előfordult már önnel, hogy megivott egy pohár tejet, és annyi gáz keletke­zett a hasában, hogy majd kiröpült az ablakon? Vagy tapasztalta-e, hogy egy-egy fagylalt elfogyasztása után olyan hangosat kordult a gyomra, hogy akár az üstdobot is helyettesíthetné a nagyzenekarban? No és amikor a sajtos pizza ak­kora hasmenést okoz, mintha egy egész doboz hashajtót vett volna be?

Ha a fenti kérdésekre igen a válasz, akkor önnek valószínűleg tejcukor-, más néven laktózérzékenysége van. Más szóval: a vékonybeleiben nincs ele­gendő laktáz, egy enzim, amely elengedhetetlenül szükséges a tejtermékekben természetesen jelenlévő cukor, a tejcukor vagy laktóz megemésztéséhez. Ag­godalomra semmi ok, ez nem veszélyes betegség.

Nem is ön az egyetlen, aki ebben szenved

Az emberiség zömét, kivéve azo­kat, akik eredetileg Európa északi részéből származnak, kisebb vagy nagyobb mértékben sújtja a laktózérzékenység, s ennek tünetei legkésőbb 20 éves koruk táján jelentkeznek, állítja dr. Seymour Sabesin gasztroenterológus. Nem keve­sebb, mint 30 millió felnőtt amerikai küszködik bizonyos mértékű laktózérzékenységgel. Viszont van egy jó hírünk is. El lehet érni, hogy a kecske is jóllak­jon, és a káposzta is megmaradjon, vagyis hogy ön jóllakjon tejtermékkel, és mégse szenvedjen a tünetektől.

Végeztessen toleranciavizsgálatot!

Mivel az érzékenység, vagyis a tolerancia szintje egyénenként más és más, először meg kell bizonyo­sodni róla, mennyi tejterméket visel el a szervezete. „Csak annyi önmegtartóz­tatásra van szükség, amennyi elengedhetetlen” – állítja dr. Theodor Bayless, a Johns Hopkins Egyetem kórházának gasztroenterológusa.

A kézenfekvő megoldás az, hogy csökkentse a tej és tejtermékek fogyasz­tását egészen addig, amíg a tünetek el nem múlnak. „Egyeseknél már az is bajt okoz, ha egy negyed pohár tejet megisznak -állítja dr. Bayless. – Az érintettek mintegy 30 százalékánál csak kb. 1 liter el­fogyasztása után kezdődnek a problémák, 30-40 százalékuknál már egy pohár után is.”

Ne feledkezzen meg a kalciumról!

a tejtermékek a kalcium egyik fő forrását jelentik. Márpedig ha valakinek mégis csökkentenie kell a fogyasztásukat, pótolnia kell az így kieső kalciumot szardíniával, spenóttal vagy brokkolival. Ajánlható továbbá kalciumtabletták szedése, laktáz enzimek bevitele tablettaformában vagy laktázzal előkezelt tej fogyasztása.

Soha ne igyon tejet önmagában!

„Számos beteg jelezte, hogy tünetei megszűnnek, ha a tejet csak étkezéshez fogyasztja” – mondja dr. Bayless.

Szoktassa hozzá a szervezetét!

Ez a gyakorlatban azt je­lenti, hogy próbáljon a tejtermékekből naponta egészen kicsiny adagokat fo­gyasztani, majd emelni az adagokat, így fokozva a szervezet tűrőképességét ja­vasolja dr. Bayless. Ha a tünetek újra megjelennek, vegyen vissza az adagból.

Egyen joghurtot!

Azok a mikroorganizmusok, amelyek a tejből joghurtot érlelnek, laktázt is termelnek, amely a joghurtban lévő laktózt bont­ja, így a joghurt általában nem jelent veszélyt, állítja dr. Naresh Jain, New York-i gasztroenterológus. „Az amúgy egészséges, de laktózintoleranciában szenvedő embereknek mintegy 70-80 százaléka káros következmények nélkül fogyaszthat joghurtot. Ráadásul a joghurtban lévő laktáz a vékonybélben is ki­fejtheti a hatását.”

Dr. Sabesin megjegyzi, hogy „a joghurtban az azonos mennyiségű tejben található laktózmennyiségnek csak 75 százaléka mutatható ki.” Szerinte ez a különbség pontosan elegendő ahhoz, hogy a szervezet elviselje az így beke­rült tejcukrot. Másfél deci joghurt általában nem jár fokozott bélgáz-terme­lődéssel.

Néhány tipp a joghurttal kapcsolatban:

  • Válasszon alacsony zsírtartalmút! „zsír hatására lelassul a gyomor kiürülése – állítja dr. Jain. – A magasabb zsírtartalmú joghurt tovább időzik a gyomorban, és így a gyomorsav nagyobb valószínűséggel tudja elpusz­títani a benne lévő mikroorganizmusokat.”
  • A baktériumok termelte laktáz is csak a vékonybélben tud hatni – ezért is fontos, hogy a gyomorból mielőbb idejusson a joghurt. Noha mindez egyelő­re csak elmélet, hangsúlyozza dr. Jain, jobb ragaszkodni a kis zsírtartalmú jog­hurthoz.
  • Egyen mindennap joghurtot! „Az egyik vizsgálatunkban bete­geinknek rendszeresen, naponta adtunk joghurtot. Kiderült, hogy javítja az emésztésüket”, mondja dr. Jain.
  • Fagylalt előtt egyen joghurtot! „Ha a fagylalt (vagy más tejter­mék) fogyasztása előtt 5-15 perccel megeszik egy joghurtot, a tejcukor-érzékenység tünetei valószínűleg enyhébbek lesznek vagy ki sem alakulnak”, állít­ja dr. Jain.

Használjon szintetikus laktázt!

Vannak olyan országok, ahol a tejhez eleve adagolnak enzimet. Laktázt bárki maga is belekeverhet a tejbe, létezik folyadék és tabletta formájában. Ha a folyékony laktázból néhány csep­pet ad fél liter tejhez, akkor a szokottnál kissé édesebb ízű tejet kap, mely azon­ban nem okoz haspuffadást. Mivel a tejcukor-érzékenység foka egyénenként változó, többszöri próbál­kozással kell kikísérletezni, kinek-kinek milyen adag felel meg.

Próbálkozzon íróval!

A vaj köpülése után visszamaradt folyadék, az író általában jobban tolerálható, mint a tej, véli dr. Jain.

Tegyen próbát a sajttal is!

Dr. Jain szerint a sajtban kevesebb laktóz van, mint a tejben. Dr. Bayless pedig azt hangsúlyozza, hogy a kemény sajtok a legjobbak, mert azokat erjesztik a legtovább. Dr. Sabesin ehhez még hozzáfűzi, hogy a Gruyére vagy az igen érett Cheddar sajt csak nyomokban tar­talmaz laktózt, ezért kisebb a valószínűsége, hogy emésztési panaszokat okoz­zon.

Az acidophilus nem segít

Noha az acidophilus baktériumok rendkívül jótékonyan hatnak az emésztőrendszerre, nem védenek a tejcukor-ér­zékenységgel szemben.

Legyen óvatos! A laktózt többféle gyógyszerben, táplálékkiegészí­tőben segédanyagként használják. Dr. Jain felhívja a figyelmet, hogy némelyik gyógyszerben lehet annyi laktóz, amennyi már érzékenységi tüneteket okoz. Ol­vassa el ezért figyelmesen a betegtájékoztatót.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.