Allergia és asztma

Tej- és laktózmentes diéták

A tejtől való tartózkodásnak két igen eltérő oka lehet: vagy a tejfehérjéket vagy a laktózt (tejcukrot) kell valakinek elkerülnie. A különbségtétel fontos, mert a kétféle kerülő diéta részleteiben meglehetősen eltér. Csak nagyon kevés az olyan ember, akinek a tejfehérjéket és a laktózt egyaránt kerülnie kell.

A laktóz kiváltotta reakció tünetei a tejfogyasz­tás hatására fellépő hasmenés és a fokozott bélgáztermelődés – ám ezt a tejfehérjék is elő­idézhetik. Ha a laktóz a tettes, elsődleges vagy másodlagos laktázhiány állhat a háttérben – a pontos diagnózishoz speciális vizsgálat szüksé­ges.

Ha a hasmenésen és a haspuffadáson, vala­mint a fokozott bélgázképződésen kívül más tü­netek is fellépnek (vagy csak más tünetek lépnek fel), az azt jelzi, hogy a problémát a tejfehérjék okozzák. Ez lehet valódi, IgE közvetítette aller­gia, a tej kiváltotta valamilyen más immunre­akció, vagy idiopátiás érzékenységi reakció. Bőrpróbákkal elvileg ki­mutathatók a tejfehérjék előidézte valódi allergi­ás reakciók, de sajnos ezek a módszerek sem té­vedhetetlenek, ezért előfordulhat, hogy valódi allergiáról vagy más immunreakcióról van szó annak ellenére, hogy a bőrpróba negatív. Ez kü­lönösen gyakran fordul elő csecsemőknél.

Előfordulhat az is, hogy valaki egyszerre érzé­keny a tejfehérjékre és a laktózra. Ha a vizsgálat nem ad egyértelmű választ, szükséges lehet mind a kétfajta diétát kipróbálni azért, hogy kiderüljön, melyik használ. Ne feled­jük, hogy a laktóz intolerancia olykor csak átme­neti!

Mire figyeljünk oda?

Ha a tejallergia nem nagyon súlyos, a tisztított vaj nem okozhat problé­mát. A boltban vásárolt, közönséges vajat lassú tűzön olvasszuk meg, majd töltsük egy üvegbe, és tegyük a hűtőszekrénybe! A tejfehérjék az alján fog­nak leülepedni, jól látható fehéres szemcsék formájában – csak az e fölött lévő tiszta zsiradékot fogyasszuk! Másik megoldás, hogy olívaolajat töltünk egy széles szájú üvegbe, majd berakjuk a mélyhűtőbe. Miután megdermedt, kenyérre kenhetjük vaj helyett.

Néhányan azok közül, akik allergiásak a tehéntejre, baj nélkül fogyaszt­hatják a juhtejet, sőt olykor (bár ritkábban) a kecsketejet is. A legtöbb tejal­lergiás azonban ezeket is kénytelen kerülni. (Nagy ritkán az is előfordul, hogy valaki csak a kecske- és juhtejre allergiás, de a tehéntejre nem.) Érde­kes, hogy a szamártej viszont szinte egyetlen tehéntejre allergiás betegnél sem okoz bajt, úgyhogy, ha hozzá tudunk jutni, érdemes megpróbálkozni vele. Manapság már sokféle tehéntej-helyettesítő ital kapható, pl. szójatej (szójaital), mandulatej, rizstej, mogyorótej.

A margarint vagy a tisztított vajat minden olyan receptben használhat­juk, amely vajat ír elő. A szójajoghurt és a szójatejszín elfogadhatóan he­lyettesíti a közönséges joghurtot és tejszínt.

A laktóz kiiktatása

Laktóz intolerancia esetén, kerülendők az alábbiak:

  • tej és minden tej alapú ital, kivéve a csökkentett laktóztartalmúakat;
  • tejszín, tejföl;
  • a legtöbb joghurt, különösen az enyhe fajták; az erős, savas joghurtok­ban általában kevés a laktóz – a joghurtban lévő baktériumok a laktózt tejsavvá alakítják, tehát minél savasabb a termék, annál kevesebb laktózt tartalmaz;
  • túró;
  • a sajtok általában annyira kevés laktózt tartalmaznak, hogy csak a nagyfokú intoleranciát mutatók kerüljék az összes sajtféleséget;
  • fehérmártás, besamelmártás, valamint minden tejjel készült desszert, pl. pudingok, rizsfelfújt, tejberizs, tejsodó;
  • szinte minden házi készítésű sütemény, mert sütésükhöz általában tej kell; a tej helyett vajjal készülő édességek, pl. kekszek, aprósütemé­nyek, édes tészták rendszerint nem okoznak problémát, amint magá­ban a vaj és a margarinok sem;
  • a gyógyszerekben lévő laktóz; sok tablettában és kapszulában használ­nak laktózport segédanyagként, s ez a mennyiség elég lehet ahhoz, hogy egyes laktázhiányos személyeknél tüneteket okozzon; az asztma-inhalátorok bizonyos fajtái ugyancsak tartalmaznak laktózt, melyből kis mennyiséget a beteg le is nyelhet, de ez csak súlyos laktázhiány esetén okozhat problémát.

A szója alapú termékek, valamint az összes dió, ill. gabona alapú tejhe­lyettesítő laktózmentes. A juhtej, kecsketej és minden más állati eredetű tej (valamint az emberi anyatej) laktózt tartalmaz.

Laktázpótlók alkalmazása

Sok laktóz-intoleranciában szenvedő ember változatosabbá teheti étrendjét, ha laktázpótló készítményeket szed. Ezek a készítmények átmenetileg pótolják a hiányzó laktáz enzimet, mely a tejben, ill. a tejet tartal­mazó élelmiszerekben lévő laktóz (tejcukor) lebontását segíti elő. A laktázpótlókat a tejes élelmiszer fogyasztásával egy időben kell bevenni: hatá­sukat csak az étkezés végéig fejtik ki. Minél több laktózt tartalmaz az étel, alkalmanként annál több laktázpótlóra lesz szükség – a próbálgatásos mód­szer az egyetlen, amellyel megállapíthatjuk, hogy egy bizonyos élelmiszer­hez mennyit kell bevennünk.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.