A férfi egészsége

A férfiak főbb betegségei

A férfiak legfőbb halálokainak hátterében az életmódbeli tényezők állnak. Magyarán, jobban teszi, ha leszokik a dohány­zásról, rendszeres testmozgást végez, egészségesen étkezik, kerüli a stresszt, és mértékkel fogyaszt alkoholt. Ezeket az elve­ket követve nemcsak tovább élhet, de életminősége is javulhat.

„Hiszem, hogy a halál elleni küzdelem, az élethez való ragaszkodás jelenti minden kimagasló férfi életének és tevékenységének mozgatórugóját.”

Hermann Hesse, német költő és író

Melyik út vezet Budára?

Amikor a nők egymás között férfiakról csevegnek, gyakori témaként merül fel = és tárgya nevetségüknek -, hogy a férfiak inkább autóznak céltalanul órákon át, mintsem hogy megállnának, és megkérdeznék az útirányt egy arra járótól. Be kell ismerni, nem ke­vés igazság rejtőzik ebben a jellemzés­ben, ám az ember szereti azt gondolni, hogy ez a viselkedés az alapvető férfi­erőben gyökerezik: a férfiak jobb sze­retnek maguk gondoskodni önmagukról.

Büszkék a függetlenségükre, és igyekeznek megőrizni azt. Amikor az egészségről van szó, ez egy sok szempontból megfelelő hozzáállás. A férfiak tíz leggyakoribb halálokára vetett futó pillantással is rájöhet, hogy bármely férfi, aki önmaga kíván gondoskodni magáról – és a tény, hogy ezt a könyvet forgatja, sejteti, hogy ön is ebbe a cso­portba tartozik -, számottevően csök­kentheti fiatalkori elhalálozásának kockázatát.

A balesetektől eltekintve hosszú, egészséges életet remélhet a következő alapelveket követve:

 • Tudatos étrendi döntések.
 • Rendszeres testgyakorlás.
 • Ártalmas stresszhelyzetek kerülése.
 • Mértékletes alkoholfogyasztás.
 • Nemdohányzó életmód.

Más szavakkal: az egészsége főként az ön kezében van, ahogyan azt éppen a legtöbb férfi szereti. Mindezekkel együtt, legalább egy olyan eleme van a férfiak dédelgetett függetlenségi vá­gyának, amely egészségük hátrányára lehet: hajlamosak nem tudomást venni a rendszeres és időben végzett orvosi segítségnyújtás lehetőségéről.

Úgy látszik, ez szintén a fájdalmat mosolyogva tűrő férfimorál része. Azonban míg a „minden fájdalom elle­nére” hozzáállás kitűnő lehet egy triatlonverseny utolsó szakaszán, ször­nyen rossz módja ez az egészség meg­őrzésének.

Futni az orvos elől

Az a tény, hogy a férfiak a nőknél rit­kábban fordulnak orvoshoz, két okra vezethető vissza. Először is a férfiak szeretnek legyőzhetetlenként tekinte­ni önmagukra, szerintük ők „golyóál­lók” – úgy gondolják, ha orvoshoz mennek, az a gyengeség jele. Ennek oka néha a macsó gondolkodásmód. Vagyis néhány férfi számára a fájda­lom vagy szorult helyzete bevallása férfiasságába ütközik.

A másik tényező, amely sok férfit tart távol az orvostól: a félelem. Külö­nösen az idősebbek nem szoktak hoz­zá, hogy rendszeres orvosi vizsgálatra járjanak – szemben a hasonló korosz­tályba tartozó nőkkel. Így aztán jó adag aggodalom és rettegés tölti el őket, amikor meg kell jelenniük a ren­delésen.

Előre az úton

Ám az orvos felkeresése nem a gyen­geség jele, és rettegésre sem kell okot adnia. A szemközti oldalon lévő táblá­zatban, amely a megelőzés alapvető lé­péseit foglalja össze, jó tanácsként gyakran szerepel az orvosi segítség ké­rése, ha valami szokatlant tapasztal önmagán.

Gondoljon erre így: nem hagyja, hogy autója éveken át fusson anélkül, hogy szervizbe vinné. Ha testét is be­csüli ennyire, kétségtelenül az is elvi­szi majd oda, ahová szeretné, még ha nem is mindig tudja egészen biztosan az úti célt.

A férfi halál leggyakoribb okai

Az Egészségügyi Világszervezet statisztikát vezet a halál és a betegségek okairól, amit az orvos-kutatók és az egészségügyi szervek a megelőző egészségügyi stratégiák kidolgozására és előmozdítására használnak. Itt gyakoriságuk sorrendjében bemutatjuk a világ fejlett országaiban a férfiak haláláért felelős tíz vezető okot:

 • Szívroham
 • Stroke
 • Tüdő-, légcső- és hörgőrák
 • Tüdőtágulat és idült hörghurut
 • Tüdőgyulladás
 • Közlekedési baleset
 • Öngyilkosság
 • Gyomorrák
 • Vastagbél- és végbélrák
 • Májcirrózis

Hogyan kerülje el a legfőbb gyilkosokat?

Érintett területKomoly bajokKockázati tényezőkMegelőzés
Szív és keringési rendszerSzívroham, stroke, angina, impotencia.Férfiakra jellemzőbb; magas vérnyomás, diabétesz, magas koleszterinszint; elhízás; kor; életmód (különösen a dohányzás, a nem megfelelő étrend, a testmozgás hiánya); öröklött hajlam.Szokjon le a dohányzásról; fogyasszon alacsony zsír- és magas rosttartalmú ételeket; ami sok gyümölcsöt és zöldséget jelent; fogyjon le; fogyasszon kevesebb sót; igyon naponta egy vagy két (de nem több) pohár bort; mozogjon rendszeresen; csökkentse a stresszt; esetleg szedjen aszpirint (beszélje meg az orvossal).
LégzőrendszerIdült hörghurut, tüdőrák, tüdőtágulat, tüdőgyulladás.Férfiakra jellemzőbb; kor; életmód (főként a dohányzás); városi élet; öröklött hajlam.Szokjon le a dohányzásról; kerülje a szennyezett levegőjű helyeket, így a passzív dohányzást; kerülje a megfázásos, influenzás embereket; végezzen rendszeres testmozgást; egyen sok gyümölcsöt és zöldséget; kerülje a stresszt. Forduljon orvoshoz, ha régóta köhög, ha folyamatosan gondjai vannak a levegővétellel, vagy ha vért köp.
EmésztőrendszerGyomor-, vastagbél-, végbélrák.Kor; életmód (főként a zsírban dús, rostszegény étrend); öröklött hajlam; gyulladásos bélbetegség.Fogyasszon alacsony zsír- és magas rosttartalmú étrendet; kerülje a sós, a füstölt és a fűszeres ételeket; igyon mértékletesen; végezzen rendszeres testmozgást.
ProsztataProsztatamegnagyobbodás, prosztatarák, prosztatagyulladás.Kor; életmód (főként a vörös húsban és zsírban gazdag étrend); öröklött hajlam.A prosztatamegnagyobbodás megelőzésének módja ismeretlen. A prosztatarák kockázatát csökkentheti rendszeres testmozgással és zsírban szegény, rostban dús étrenddel, ami sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmaz (különösen hasznos a paradicsom és a szója, különösen a tofu). Csökkentse koffein- és alkoholfogyasztását.
Mentális és érzelmi egészségDepresszió, öngyilkosság és autóbalesetekStressz; túlzott alkoholfogyasztás; fiatalkor; veszélyt vállaló személyiség; irracionális gondolkodás; az érzelmi problémák figyelmen kívül hagyása.Ismerje fel és kezelje hatékonyan a stresszt; igyon mértékletesen; hallgasson a józan eszére; tanuljon meg racionálisan gondolkozni; bátran vallja be, ha valami baj van az érzelmi életével, és tegyen lépéseket ennek kiküszöbölésére.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.