Cukorbetegség tanácsok

Mi a teendő, ha a cukorbeteg elkap valamilyen betegséget?

Arra ébredt, hogy lázas, folyik az orra, vagy fáj a torka? Az első gondolata talán az, hogy felhívja a főnökét és beteget jelent, vagy hogy lemondja az aznapra ter­vezett programjait. A második gondolata azonban már az legyen, hogyan kezelje állapotát és cukorbetegségét, mivel ilyenkor „megbolondulhat” a vércukorszintje. Nagyon fontos tehát, hogy előre tisztában legyen azzal, mi a teendő, és ne akkor kezdjen el töprengeni, hogy mit is kell csinálni, amikor alig lát a náthától. Az alábbiakban általános jellegű tanácsokat találhat, de kérdezze meg orvosától, hogy van-e más is, amire oda kell figyelni.

Mikor kell orvost hívni?

Mindig tanácsos tájékoztatni orvosát arról, hogy beteg, de különösen akkor, ha nem tud enni, hasmenése van, vagy az elmúlt több mint hat óra során többször is hányt. Akkor is telefonáljon, ha két napnál hosszabb ideig nem enyhül a láza, cserepes az ajka vagy tartós bőrpírt észlel.

Szedje tovább a gyógyszereit!

Egyesek elkövetik azt a hibát, hogy nem veszik be a gyógyszerüket vagy nem adják be az inzulint, amikor olyan rosszul érzik magukat, hogy enni sincs kedvük. Valójában azonban igen fontos, hogy tovább­ra is megkapja az összes gyógyszerét, mivel a betegség megemelheti a vércukor­szintet. Ha inzulint használ, az orvos még azt is javasolhatja, hogy betegsége alatt módosítsa (többnyire növelje) az adagot.

Gyakrabban mérje a vércukorszintjét!

Amikor megbetegszik, szervezete vé­dekezni kezd, és olyan anyagokat termel, amelyek segítenek leküzdeni a kórt. Ez persze jó dolog, ám a szervezet által vívott csata során nagyon megugorhat a vércukorszintje, és csökkenhet az inzulin hasznosítására való képesség is. Orvo­sa általában azt javasolja, hogy amíg rosszul érzi magát, három-négy óránként mérje meg a vércukorszintjét, de célszerű még egészségesen megbeszélni vele a konkrét teendőket. Ha a mért értékek a betegsége alatt magasak (hogy ez pon­tosan mit jelent, azt megint csak az orvos mondja meg), akkor több inzulin hasz­nálatát javasolhatja.

Fontos: A betegség vércukor­szint-kiugrá­sokat okoz­hat, ezért gyakrabban kell mérni!

Kérdezze meg orvosát, nem kell-e ellenőrizni a ketonszintjét!

Amikor be­teg és vércukorszintje tartósan meghaladja a 13,3 mmol/1 (240 mg/dl) értéket, tanácsos lehet a vizeletből ketontesztet végezni, ezzel ugyanis kimutatható az úgynevezett diabéteszes ketoacidózis. Ebben az állapotban a szervezet zsírokat kénytelen lebontani energianyerés céljából, s a melléktermékként képződő mérgező ketonok a vérbe kerülnek. 2-es típusú cukorbetegség esetén ez csak ritkán for­dul elő, de az állapot kómát és halált is okozhat. A ketoacidózis tünete émelygés, extrém mértékű szomjúság vagy szájszárazság, gyomorfájás, hányás, homályos látás, bőrpír, illetve láz, szapora légzés, az összpontosítás zavara, gyengeség vagy álmosság, étvágytalanság és acetonszagú lehelet. Ha ketonszintje magas, azonnal orvosi segít­ségre van szükség.

Legyen a kamrában elegendő élelem a beteg napokra!

Lehet, hogy nincs étvágya, de ilyenkor is nagyon fontos a minél rendszeresebb evés, hogy a vércukorszintet a normál tartományban tartsa. Próbáljon a megszokott étrendből olyan fogásokat választani, amelyek nem terhelik meg a gyomrot, ilyen például a zabpehely, a csirkeerőleves tésztá­val, a rizs, az almamártás vagy a pirítós. Legyen a kamrában néhány doboz erőleveskocka, zsírszegény keksz, barna rizs és csirkelevespor, a mélyhűtőben pedig legyen sörbet vagy fagyasztott gyümölcslé.

Igyon óránként legalább egy pohár folyadékot!

Amikor magas a vércukor­szintje, a szervezete úgy próbál megszabadulni a glükóztól, hogy gyakoribb vize­lésre készteti. Ez azonban megnöveli a kiszáradás kockázatát, ezért fontos, hogy több folyadékot fogyasszon. Ha az étel nem marad meg a gyomrában, az elma­radt energiabevitelt cukros, de koffeinmentes italok – például gyümölcslevek, sportitalok vagy nem diétás változatú üdítők – fogyasztásával pótolhatja. Hívja fel orvosát, ha a kiszáradás jeleit észleli, például száraz a szája és a bőre, kicserepesedik az ajka, rendkívül szomjas, zavartnak érzi magát, vagy úgy látja, hogy beesett a szeme.

Fontos az ágynyugalom!

Tény, hogy a mozgás csökkenti a vércukorszintet, de amikor beteg, nem tanácsos testedzést végezni. Sokkal fontosabb a pihenés, hogy immunrendszere nyugodtan dolgozhasson egészsége helyreállításán. Ha nehezére esik a tétlenség, nézzen tévét vagy félhomályos szobában hallgasson megnyugtató zenét.

Szervezze meg az otthoni segítséget, még mielőtt megbetegedne!

Ami­kor ágyban fekve, lázasan igyekszik kikúrálni magát a meghűlésből, és közben kezelnie kell a cukorbetegségét is, aligha lesz energiája a családdal és a háztar­tással kapcsolatos feladatok elvégzésére. Az a legjobb, ha még egészségesen meg­tervezi, mit fog tenni, amikor majd esetleg segítségre szorul.

Ha kisgyerekei van­nak, szervezze meg, hogy betegség esetén egy rokon vagy barát elvállalja őket (ha módja van rá, ajánlja fel ugyanezt a segítséget arra az esetre, ha ő lesz be­teg, és neki is vannak kisgyerekei). Kérje meg a párját, hogy vállalja át a háztar­tási teendőket, küldje el vásárolni, és hagyja, hogy ilyenkor ő bíbelődjön a pisz­kos edényekkel vagy a bűzölgő macskaalommal.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.