A férfi egészsége

Tiszta, üde illat (férfiak tisztálkodása)

A kutatók szerint 6-12 másodpercig tart, amíg kialakul valakiről az első benyomás. Kivéve természetesen, ha a fickónak testszaga van. Ilyenkor elég egy szippantás. Most elmondjuk, mi a teendő, ha mindig kedvező benyomást akar kelteni, legyen az az első vagy az ötvenedik.

Kérdezz-felelek

K: Melyik napszakban a legélesebb a szaglóérzék?

F: Délután. Parfüm-vagy kölnivásárlás esetén ezt figyelembe kell venni.

K: Hányféle különböző szagot képes érzékelni az orrunk?

F: Körülbelül 4000-et.

Frissítő újrakezdés

A rossz szagú embereknek gyakran fogalmuk sincs arról, hogy kellemet­len illatfelhőt húznak maguk után. Ennek az az oka, hogy megszokták a bűzt. Csak mi, többiek szenvedünk tő­le. A rossz lehelethez hasonlóan a testszag is az utolsó dolgok közé tarto­zik, amelyet az emberek megemlítené­nek valakinek. Az egész irodában tud­ják, hogy az illető olyan büdös, mint a döglött hal, de azt senki sem tudja, hogyan hozhatná ezt a tudomására.

Jegyezzük meg! Ha önben a leghalványabb gyanú is felmerül, hogy a teste zavaró szagot áraszt, tegyen ellene! Lehet, hogy pofonegyszerű a megoldás, elég naponta lezuhanyozni, és rendszeresen mosni a ruháját.

Tudnia kell azonban, hol sikálja ma­gát a legbuzgóbban. A verejtékmirigyei által kiválasztott anyag önmagában szagtalan. A szagot az izzadságban te­nyésző baktériumok okozzák. A leg­erősebb szag a hónaljból és a nemi szervekből árad, ahol az apokrin miri­gyek elhelyezkednek. A többi verejték­mirigytől eltérően, amelyek a baktériu­mok szaporodásának nem kedvező sós vizet bocsátanak ki, az apokrin miri­gyekből tejszerű folyadék szivárog, s az ebben lévő fehérjéken és zsiradékon ví­gan élnek a baktériumok.

Minél tovább hagyja valaki, hogy főjön a saját levében, annál áthatóbb lesz a testszaga

Ezért a friss, üde illat elérése érdekében az első számú sza­bály, hogy naponta zuhanyozni vagy fürödni kell. Aki az életvitele vagy az éghajlati viszonyok miatt sokat izzad, az zuhanyozzon még gyakrabban.

A tipikus férfi számára megfelel a szappannal való napi rendszerességű fürdés. Az arcát azonban ne mossa meg szappannal, mert a leöblítés után is marad belőle, ami kiszárítja a bőrt. Ne dörzsölje a bőrét túl erősen, mert a bőrirritáció is elősegíti a baktériumok szaporodását. Ha túlsúlyos, minden­képpen mossa le magát a hájredők alatt is, mert az is kitűnő tenyészhelye a baktériumoknak.

A kövérség és a helytelen táplálko­zás is fokozhatja a verejtékezést és a testszagot. Bizonyos élelmiszerek ha­tására a pórusokon át fehérje és zsira­dék távozik, s a bőrre folyó tápanya­goktól jó kövérre híznak a baktériu­mok is. Vigyázni kell minden fűszeres vagy erősen „aromás” étellel, így a vö­röshagymával és a fokhagymával is.

Amíg jár-kel

A lábfejen több a verejtékmirigy, mint a hónaljban. A cipő meleg sötétjében kibocsátott nedvesség több trillió baktérium számára jelent ideális „játszóteret”. Ezek a baktériumok pedig olyan vegyületekké bontják le a verejtéket, amelyek… hát, büdösek. Összejátszik a bűnösökkel a cipő is, amely kitűnő élőhelyet biztosít a kis gonosz­tevőknek.

Ennek elkerülésére a következő lépéseket ajánljuk:

  • Aki krónikus lábszaggal küszködik, mindenképpen mosson lábat naponta antibakteriális szappannal.
  • Alaposan szárazra kell törölni a lábat, különösen a lábujjak között. Utána pedig húzzon rá zoknit és cipőt.
  • Esetleg használhat lábhintőport, izzadásgátló sprayt, dezodort.
  • Viseljen pamutból vagy más természetes anyagból készült zoknit és szagtalanító talpbetétet.
  • Használat után hagyja kiszellőzni a cipőjét, legalább egy napig.

A cipő és a zokni nyirkos belseje a lábgomba melegágya.

A férfi aftershave- és kölnikalauza

Illatunk jellemez minket is, akár az állatokat. A kozmetikai ipar ezzel nagyon is tisztában van. Becserkészte a szag és a nemiség közti létfontosságú kapcsolatot, és százával dobja piacra a borotválkozás utáni arcszeszeket, kölniket. A történelem előtti időkben az ősember az izzadság, az elhalt állatok bőrei és a bomló étel szagából álló, egyéni aromájában bízott párkereséskor. Ma ugyanez a szagkombináció rövid úton gondoskodna fajunk kihalásáról. Hogyan válasszuk ki tehát a megfelelő illatot?

Olyat keressünk, ami illik élet­stílusunkhoz és környezetünkhöz

A pézsmaillat például érzéki üzenetet közvetít, ami munkatársaink körében talán nem helyénvaló. Az irodában ezért valami könnyebbel, például citrusillattal próbálkozzunk, az intenzívebb aromát hagyjuk meg a randevúkra, partikra. Közkedveltek még a különböző erdei, pikáns és gyümölcsillatok.

Testünk természetes illata a kölni vagy aftershave illatával elkeveredve adja egyedi „szagjelünket”. Ezért fontos több­félét kipróbálni, mielőtt kiválasztanánk egyet. Ehhez mindössze annyit kell tennünk, hogy elballagunk a legközelebbi áruház kozmetikai osztályára, és megkérünk egy eladót, hogy legyen a segítségünkre. Az eladó ráspriccel egy kevés parfümöt a karunkra. Hagyjuk megszáradni, majd szagoljuk meg. Mindenképpen teszteljünk le néhány fajtát, mielőtt döntenénk. A jó borotválkozás utáni arcszesz illata illik életmódunkhoz, környezetünkhöz.

A testszag álcázása

Izzadt már valaha a kérdés fölött, hogy miben különbözik a dezodor az izzadásgátlótól? A dezodor enyhe par­fümmel leplezi a testszagot, és a bak­tériumok szaporodását gátló vegyüle­teket tartalmaz, a verejték mennyisé­gét viszont nem csökkenti.

Az izzadásgátló szerek ugyanakkor akár 40 százalékkal is csökkenthetik a verejtékkiválasztást. Aktív hatóanya­guk általában az alumínium-klorid, amely a verejtékben lévő fehérjékkel reakcióba lépve, a verejtékpórusokat részlegesen elzáró, kocsonyás anyagot hoz létre.

Jegyezzük meg! Mivel a dezodorok és az izzadás-gátlók irritálhatják a bőrt, azonnal le kell állni a használatukkal, ha a legki­sebb piros foltot is észleli. Addig vál­togassa a márkákat, amíg megtalálja az ön bőréhez illő szert. És ne feledje, hogy sérült bőrfelületre sem izzadás-gátlót, sem dezodort nem szabad fel­vinni!

Ha úgy látja, hogy a bőrét mind­egyik dezodor és izzadásgátló irritálja, próbálja ki valamelyik recept nélkül kapható antibakteriális krémet. Ha pedig természetesebb ellenanyagra vágyik, ott a szódabikarbóna vagy a sütőpor. A sütőpor nem csupán el­pusztítja a szagkeltő baktériumokat, hanem az izzadságot is felszívja. Hón­aljszag ellen használhatja magában vagy hintőporral elkeverve. Utolsó mentsvárként ki is borotválhatja a hónalját, mivel a szőr kitűnő tenyészhelyet biztosít a baktériumoknak.

Lehet, hogy a ruha teszi?

Ha mindennap zuhanyozik, és mégis testszaga van, talán a ruhái mosásával vagy nem elég gyakori váltásával van a gond. A baktériumok a ruhákban is megtelepednek, onnan pedig behatol­nak a mirigyekbe, és újraindul a sza­porodás és bomlás ciklusa. Ezúttal azonban már a ruhája is átható illatú lesz. Ezért mondta annak idején az édesanyja, hogy mindennap váltson inget, fehérneműt és zoknit.

És ne feledkezzen meg a rendes mosásról sem. Kövesse a mosógép be­töltési útmutatóját. Minél több ruhát próbál a gépbe gyömöszölni, annál ke­vésbé valószínű, hogy friss illattal, tisztán kapja vissza őket.

Feromon: a szex szaga

Előfordult már, hogy megismert valakit, és érezte, hogy „kémiai” vonzalom alakult ki kettejük között? Lehet, hogy a feromonok tehettek róla. Az állatok rendszeresen használják párkereséskor ezeket a vonzalmat ébresztő vegyi anyagokat.

Az emberre is érvényes ez?

A tudomány még nem ismeri pontosan az emberi szexualitás kémiáját, de arra van bizonyíték, hogy a feromonok szerepet játszanak a nemi vonzalom kialakulásában. A kutatások kimutatták, hogy ezek az illatok annyira fontosak, hogy észlelésükre van egy külön érzékszerv az orrban, az ekecsontnál.

A feromonokat a hónunk alatt és a nemi szerveknél elhelyezkedő apokrin verejtékmirigyek választják ki. Hatásukat nagyban csökkenti a testszagot megszüntető napi fürdés. Azt viszont alaposan meg kell gondolni, hogy természetes illatunk érvényesülése érdekében szüneteltessük-e egy darabig a tisztálkodást, hiszen vékony a határ­vonal az életerősen szexi illat és a kifejezetten borzalmas szag között.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.