Házi gyógymódok

Testszag: 12 módszer a tisztaság és frissesség eléréséhez

Egyes tudósok úgy gondolják, hogy a testszag, a féregnyúlványhoz hason­lóan, az evolúció maradványa. Dr. Nathan Howe, a Dél-Karolinai Orvosegye­tem bőrgyógyásza szerint a testből, elsősorban a hónalj- és a lágyéktájról ki­áramló illatanyagok feladata valaha az volt, hogy a nemiséget jelezze. „Mindegy, hogy régen mi volt a testszag célja, manapság a legtöbb ember számára nem kívánatos.

Ez utóbbi állítással mindenki egyetért. Ha barátokat akar szerezni, ha hat­ni akar az emberekre – ne legyen büdös. Könnyű ezt mondani? Valóban… Ám az is igaz, hogy számtalan módon harcba indulhat a testszag ellen, és a csatából jó szagúan kerülhet ki.

Sikálja le az út porát!

A testszag elleni legegyszerűbb gyógymód a mosakodás. „Különösen azokra a testtájakra – a hónaljra és a lágyéktájra -fordítson gondot, amelyek a legerősebb szagforrások” – ajánlja dr. Kenzo Sato, az Iowai Egyetem bőrgyógyász professzora. A testszag leggyakoribb oka a verejték, amiben elszaporodnak a baktériu­mok. Szappannal és vízzel mindkettő lemosható.

Az illatosított szappan külö­nösen hatékony, mert megakadályozza a baktériumok visszatérését. A mosako­dás kívánatos gyakorisága függ az egyén bőrtípusától, a verejték kémiai összetételétől, az illető tevékenységeitől és hangulatától, de az évszaktól is. Ha nem biztos benne, hogy eleget mosakszik-e, kérdezze meg egy barát­ját. Ne feledje, az izzadságmirigyek és a baktériumok váltott műszakban dol­goznak, vagyis előfordulhat, hogy reggel és este is le kell zuhanyoznia.

A tiszta ruha fél siker

Moshatja magát, amíg a bőre aszalt szil­vává nem válik; ha nem tiszták a ruhái, a rossz szag nem fog eltűnni. „Ha egy hétig ugyanabban a ruhában jár, kellemetlen szagot fog árasztani – mondja dr. Lenise Banse, a Michigan állambeli detroiti Henry Ford Kórház bőrgyógyásza. S hogy milyen sűrűn váltson inget? Ez szintén az egyéntől függ. A napi váltás általában elegendő. Nagy forróságban viszont néha napi két ing sem sok.

Válasszon természetes anyagokat!

A természetes anya­gok, például a pamut jobban felszívják a verejtéket, mint a szintetikusak, vagy­is a testszagért felelős baktériumok nem tudnak elszaporodni. A felszívódott iz­zadság az anyagból aztán szabadon elpárologhat.

Játsszon orvost!

Ha a verejtékező típusú emberek közé tartozik, és a testszaga nagyon makacs, a közönséges illatosított szappan talán nem elég hatékony. Ilyenkor dr. Howe szerint érdemes kipróbálni a legtöbb gyógyszer­tárban kapható fertőtlenítő szappanféléket.

Az izzadásgátló a leghatékonyabb

„A közönséges dezodorok általában hatékonyan elkendőzik a hónaljszagot” – mondja dr. Hridaya Bhargava, a Massachusettsi Gyógyszerészeti Főiskola ipari gyógyszerészeti tanszékének vezetője. Ezek olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek elpusz­títják a szagképző baktériumokat. Ha viszont a testszaga olyan erős, hogy a dezodor hatástalan, izzadásgátlóra van szüksége. „Az izzadásgátló valójában gyógyszer, amely csökkenti a kezelt bőrfelületen termelődő izzadságot. Sok izzadásgátló egyben dezodor is; a kö­zönséges dezodorok viszont nem gátolják az izzadást” – teszi hozzá dr. Bhargava.

Óvakodjon a kiütésektől!

Ha a dezodortól vagy izzadásgátlótól kiütéses lesz, alkalmazzon antibiotikumot tartalmazó krémet. „Hatása a dez­odorokéhoz hasonló, ám nem tartalmaz bőrirritáló illatanyagokat – magyaráz­za a Kalifornia állambeli Los Angeles-i dr. Randall Hrabko bőrgyógyász.

Tegyen egy sétát a vadonban!

Felejtsed a legújabb párizsi parfümöket. A vadászok valami egészen másra, például a fenyőillatra esküsz­nek. A vadászatban sokak szerint a testszag teljes elkendőzése a legfontosabb, mert ha az őz, a szarvas vagy a medve megérzi az emberszagot, azonnal mene­külésre fogja a dolgot.

S hogy mi a vadászok titka? „A fenyőszappan, amely vadász- és fegyver­boltokban, illetve egyes drogériákban kapható” – mondja Dave Petzall nyug­díjas vadász, egy vadászoknak szóló képes magazin főszerkesztője. A fenyő­szappan nem csupán az emberszagot fedi el, hanem „úgy illatozik, mint egy fenyőerdő”. Ha pedig a fenyőerdő nem az ön stílusa, elégedjen meg az egysze­rű glicerines szappannal.

Ügyeljen az étrendjére!

A fehérjekivonatok, bizonyos ételek ola­jai és egyes fűszerek a testváladékokban étkezés után órákig megmaradnak testszagot okozva. Dr. Banse szerint a listát a hal, a kömény, a curry és a fok­hagyma vezeti.

Maradjon nyugodt!

„A nemi izgalom, a szorongás és az ideges­ség fokozott verejtékezéssel jár” – állítja dr. Bhargava. Ha egy várhatóan izgal­mas szituáció vár önre, nem számít, mennyit meditál vagy hányszor vesz mély lélegzetet – egyszerűbb, ha reggel több dezodort használ.

A jó öreg kutyatrükk

Már mindent kipróbált és semmi sem se­gít? Ne adja fel a reményt! Egy régi amerikai népi gyógymód szerint a kutyát, ha összefutott egy görénnyel, paradicsomlével kell szagtalanítani. „Ez a régi gyógymód emberek esetében is bevált” – mondja Alice Kilpatrick, a Colorado állambeli Fort Lion-i katonai kórház ápolónővére.
Kilpatrick először saját kutyáján, majd egy különösen szagos betegén pró­bálta ki a furcsának tűnő módszert „amely az esetek száz százalékában hatásos­nak bizonyult. A fürdőkádat persze nem tiszta paradicsomlével kell feltölteni: elegendő néhány pohár a fürdővízbe, s aztán jöhet a tizenöt perces fürdő”.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.