A férfi egészsége

Hajhullás okai és kezelése

„Nem is kopaszodom – mondják sokan-, csak magas a homlokom” Ügyes. A hajhullás sokak számára elkerülhetetlen tény, de van rá mód, hogy a kiosztott rossz lapokból a legtöbbet hozzák ki. Ahelyett tehát, hogy az elveszett haj miatt aggódna, érdemes a maradék életre keltésével törődni.

A hajhagymák hibája

A haj a keratin nevű fehérjéből alakul ki, és a bőrben lévő szőrtüszőkből, a hajhagymákból nő. Egyetlen élő része, a hajhagyma megnöveszti az elhalt szálat, majd kitolja a bőrön át, és már kész is az űj hajszál. A férfiak a termé­szetes hullás során naponta 30-100 hajszálat vesztenek. Az ilyen arányú hajveszteség nem észrevehető, hiszen a hajas fejbőrön mintegy 100 000 szál nő egyszerre. A hullás csak akkor válik láthatóvá, ha az ember hónapokon keresztül na­pi 200 szállal lesz szegényebb.

A hajhullást számos tényező okoz­hatja

Köztük a stressz, a betegségek, a fejbőr fertőzései és a gyógyszerek is. A messze leggyakoribb ok azonban a férfiágon genetikailag öröklődő ko­paszság. Ha valakinek az apja kopasz, jó esélye van arra, hogy hasonló sors­ra jut.

A probléma oka a tesztoszteron, tehát éppen az a hormon, amitől férfi a férfi. A kopaszságra genetikailag „beprogramozott” férfiak hajhagymái­nak kémiai receptorai dihidro-tesztoszteronná alakítják át a tesztoszteront. Ennek a vegyületnek a hatására a hajhagymák vékony, pihés hajszála­kat növesztenek, amelyek nem tudják elfedni a fejbőrt. Ezért csupasz a ko­bak. A jól karbantartott, csillogó haj – még ha hullik is – egészséges, ápolt külsőt kölcsönöz.

Mit tehet a kopaszodás ellen?

A férfiak többsége kénytelen-kelletlen elfogadja a fején virító „széles puszta­ságot”. A többieknek három választá­suk van: elrejtik, mikrograft eljárással hajátültetést csináltatnak, vagy gyógy­szerrel kezelik a problémát. Egy kis ügyes fazonírozás sokat se­gíthet a hajvesztés leplezésében. A rit­kuló hajú férfiak tapasztalata szerint a lágy tartóshullám és a melírozás révén olyan benyomást kelthet a hajuk, mintha több lenne. Akiknek erősen hullik a hajuk, fontolóra vehetik egy személyre szabott paróka beszerzését. Ismételjük: személyre szabott paróka.

Az olcsó, nagy tömegben gyártott darabokra ne vesztegesse az időt, azzal csak kinevetteti magát. A hajátültetés egyre nagyobb nép­szerűségre tesz szert. Korábban, ami­kor még kevésbé fejlett technikával vé­gezték, a kezelt férfiak úgy hagyták el a rendelőt, mintha agyműtéten estek volna át. Ma viszont már másnap meg­moshatják új hajukat samponnal. De vigyázat, ha „normál” mennyiségű ha­jat szeretne, az meglehetősen drága.

A Regaine néven piacra dobott, minoxidil hatóanyagú oldat a kísérle­tek tanúsága szerint a férfiak körülbe­lül egyharmadánál serkenti a haj visszanövését. A fennmaradó kétharmad egy részénél csak pihék nőnek, a töb­bieknél még az sem. Úgy tűnik, azok­nál a leghatásosabb, akiknek éppen csak elkezdett hullani a hajuk, a telje­sen kopasz foltokon pedig totális ku­darcot vall. A szájon át szedhető Pro-pecia lassítja a hullást, és visszanövés is elérhető vele. Mindkét gyógyszert folyamatosan kell alkalmazni.

A hajhullás kezelése

Mielőtt kitépné összes maradék haját, azért vannak még lehetőségek, amelyektől magabiztosabbnak és vonzóbbnak érezheti magát. Egy jó fodrász tud ajánlani olyan frizurát, amely a lehető legjobban elfedi a tar foltokat vagy hullámossá teszi a haját, hogy sűrűbbnek tűnjön. Hajápolási szereket is javasolhat, amelyekkel a legtöbbet hozhatja ki maradék hajából. Ha pedig nem kecsegteti semmi jóval, még mindig leborotválhatja, és felveheti a Kojak-stílust.

Lehetőségként rendelkezésre áll még a hajátültetés is, de azt csak szakképzett orvos végezheti. Drága és időigényes, az eredmény azonban vitathatatlan: dúsabb lesz a lobonc. Ha már borotválja, ne maradjon semmi! En­nek a frízurának van szexepilje, és divatos is.

Hozza ki a legtöbbet a kopaszodásból!

A kopaszodó férfiaknak mind patkó alakban, a halántékuktól a gallérjukig tartó sávban marad meg a hajuk.

Jegyezzük meg! Ha kopaszodik, ne essen kísértésbe, hogy a fejtetőn átfésülve, zselével „leragasztva” hordja a maradék haját. A fodrászok szerint a kopasz foltokat csak még jobban kiemeli, ha zsíros csimbókokkal próbálják elfedni őket.

A legtöbbet úgy hozhatja ki megmaradt hajából, ha rövidre vágatja. Próbáljon ki több fodrászt is, hogy rátaláljon arra, aki az önnek megfelelő frizurát készíti el. Egy lágy hullám „telíti” a hajat, és a tapintása is jobb lesz tőle. A kalandvágyóbbak esetleg le is borotváltathatják, ez napjainkban egyre népszerűbb alternatíva: a DJ-k, zenészek körében is közkedvelt. Sean Connery esete jól példázza, hogyan lehet valaki kopasz fejtetővel is szexszimbólum.

Hogyan gondozza a haját?

„A haj sokkal többet érdemel, mint hogy egyszerűen csak a fejünkön hordjuk”, mondta egy mesterfodrász. Az ember haja egyfajta nyilatkozat: ha stílusos és szép – még ha kevés is -, azt jelzi a világnak, hogy gazdája egészséges, ápolt, magabiztos. A leg­több férfi azonban, ha gondol egyáltalán a hajára, azt hiszi, akkor egészsé­ges, ha teljesen benövi a fejét. A következő szabályok betartásá­val elérheti, hogy a feje teteje tip-top legyen: csináltasson jó frizurát, mossa és balzsamozza rendszeresen, bánjon vele finoman, és használjon megfelelő habot vagy zselét, hogy egész nap jól fessen.

Hajápolási kalauz férfiaknak

Egyes bőrgyógyászok szerint bármilyen sampon megfelel, a profi fodrászok többsége viszont nem ért ezzel egyet. A sarki boltban vásárolt hajmosószer rendszerint olcsóbb fajta, és az ember „azt kapja, amit kifizet”. Az ilyen termékek kiszáríthatják és kifakíthatják a hajat. Sokkal jobb olyan fajtát venni, amely csak kozmetikai boltban vagy a fodrászunkon keresztül szerezhető be. A legtöbb élvonal­beli stylist gyártja és forgalmazza saját haj­ápoló termékeit. Mindenképpen a fodrászra kell bízni, hogy ajánljon valamit.

A legjobb termékcsaládok egész sor, kifejezetten a különböző haj- és fejbőr-típusokra kialakított terméket kínálnak. Száraz, zsíros, könnyen kezelhető, boglyas, korpásodásra hajlamos vagy festett hajra egyaránt minden megtalálható. Az alábbi kalauz segít eligazodni a hajápolási cikkek között:

1. Samponok

A sampon alapvetően hajmosó szer. Alkalmanként használnak zselélemosó sampont is, amely semlegesíti a hajformázó szerek hatását. Mindig enyhe vegyi hatású, alacsony pH-értékű sampont használjon.

2. Hajbalzsam

A hajbalzsam lágyabbá teszi a törékeny vagy száraz hajat, ugyanúgy, ahogyan a hidratáló szer a bőrt. Hajtípustól függően naponta, de akár hetente is használhatjuk. A normál haj hetenkénti balzsamozást igényel, a vastag szálú, száraz hajat ennél gyakrabban kell kezelni.

4. Zselék, habok

Mindkettő a nehezen kezelhető haj formázására való. A zselé sűrűbb, mint a hab, tapintása ragacsos. Vásárlás előtt nézzük meg a termék összetételét is, és olyat válasszunk, amely nem tartalmaz alkoholt, mert az szárítja a hajat.

Hajszálak nagyításbanKönnyen megállapítható, hogy a képen látható haj jól ápolt: minden egyes szál pikkelyes külső héja lapos és sima.

A megfelelő frizura

Emlékszik még a gyermekkori nyiratkozásokra? Szombaton időpont-egyeztetés nélkül beállított apuval a borbélyhoz, várt pár percet, amíg felszabadult a szék, majd felszökkent rá, és nézte a tükörben, hogyan nyírják kockára: először fent, aztán oldalt, majd hátul. Öt perc múlva már hazafelé ballagtak.

A legtöbb férfi felnőttként is hasonló kényelmet vár el, de egyúttal jobb végeredményt is. Ezért kerülik a borbélyokat, és mennek inkább stylisthoz. A legfontosabb tényező, amely meghatározza, hogy milyen frizura illik önhöz, az arcberendezése.

Íme néhány arcforma, és a hozzájuk illő frizura:

sztarok-frizura1. Szív

A frizurának el kell terelnie a tekintetet a hegyes állról: hátul sűrűbben hagyják a hajat, vagy frufrut vágnak. A választék oldalt van.

2. Rombusz

A keskeny áll ellensúlyozására hátul teltebb a frizura, a keskeny homlokot pedig oldalsó választék leplezi.

3. Négyzet

Fent széles, oldalt lapos, hátul esetleg hosszabbra hagyott frizura illik hozzá.

4. Háromszög

A háromszög alakú arc az áll vonalánál a legszélesebb, és a homloknál a legkeskenyebb. A jó frizura felül sűrű, két­oldalt laposabb.

5. Kerek

Két, egymással ellentétes stílus is beválhat: a hosszú, oldalt keskenyedő frizura magasabb hatást kelt, de vágathatjuk egyenletesen rövidre is.

6. Hosszúkás

Réteges, oldalt teltebb, felül lapos frizura illik hozzá. Will Smithnek a Men In Black című filmben viselt, rövidre nyírt frizurája jól illik kerek arcához.

7. Körte

Felül sűrű, a homlokot szélesítő frizura kell. Ez frufruval érhető el.

8. Markánsan négyszögletes

Aszimmetrikus frizurákkal próbálkozzon, ezek érdekesebbé teszik az arcot. A frufru jó ötlet. Oldalt legyen telt a frizura, hátul pedig rövid. John Travolta arca markánsan szögletes.

Találja el a stílust!

Az önnek éppen megfelelő frizurát csak profi fodrász tudja elkészíteni, úgyhogy nézzen körül a piacon. A megfelelő frizura az, amely a legjob­ban passzol az arcvonásaihoz, ezenkí­vül könnyű ápolni. Gyakran – 4-6 he­tente – kell hajat vágatni ahhoz, hogy a frizura formája megmaradjon, és a hajszálak vége ne töredezzen. A fod­rász nemcsak elkészíti azt a frizurát, amelyet ön megérdemel, hanem haj­ápolási termékeket is tud ajánlani.

Tartsa tisztán!

A nők egybehangzó állítása szerint ke­vés riasztóbb vonása lehet egy férfi­nak, mint a tartás nélküli, zsíros haj. Használja hát a sampont szorgalma­san, kivéve, ha nagyon száraz a fejbő­re, így nem csupán teltebbnek hat majd a haja, hanem a korpásodást is kordában tudja tartani.

Enyhe vegyi hatású sampont vá­lasszon, a címkén az „alacsony pH-érték” szavakat keresse. Sok készít­mény ugyanis túl erős, és száraz, töré­keny lesz tőle a haj. Akkora a kínálat samponból, balzsamból, sprayből, haj fixáló és haj dúsító habból, zselé­ből, hogy nehéz eldönteni, mit vegyen az ember. Érdemes megkérdezni a ba­rátoktól vagy a fodrásztól, melyek az ő kedvenc márkáik, és többfélét kipró­bálni, amíg rátalál a megfelelőre.

Miért van szükség balzsamra?

A hetenkénti balzsamozás szintén kö­telező, még rövid hajúaknak is. Azok­nak a férfiaknak, akik sok időt tölte­nek napon, strandon vagy uszodában, naponta haj pakolást kell alkalmaz­niuk, nehogy kiszáradjon a hajuk. Mi­vel azonban a balzsam túlzott haszná­lata általában petyhüdtté, lapossá, ne­hezebben formázhatóvá teszi a hajat, a normál vagy zsíros hajúak csak he­tente egyszer alkalmazzák. Ismét csak kinek-kinek a hajától és a fejbőrétől függ, mennyit és hogyan érdemes használnia. Ha vékony szálú a haja, csökkentse az adagot, ha vastag szálú és száraz, növelje.

Csak finoman!

Lehetőleg kerüljük a haj túlzott cibálását, kefélését, hiszen a rángatás, csavargatás árt neki, letöredezhetnek a hajvégek. Ugyanez érvényes a hajszá­rításra is. Ha rendszerint csak megtör­li a haját, finoman csinálja, ne dör­zsölje a törölközőt a fejbőrén. A haj­szárítót pedig magas vagy legalább közepes hőfokra állítsa, de a légára­mot vegye alacsonyra, és tartsa a fúvó­kát 15 cm-re a fejétől.

A haja tudja, hol a helye!

A zselé és a hab segítségével kényel­mesen megformázhatja haját a szárí­tóval, ráspriccelhet egy kis sprayt, és a fésülködést aznapra el is felejtheti. Hogy mennyit és milyen terméket használ, az a haja szerkezetétől, a fej­bőre típusától és az ízlésétől függ. A hullámos, hosszabb haj fixálásához ajánlatosabb a hab, a rövid haj formá­zására viszont kiválóan megfelel a zselé.

Óvatosnak kell azonban lenni a haj formázó termékek használatával. A zselé, a hab vagy a spray felgyűlhet a hajban, amely ettől fénytelen és petyhüdt lesz. Hetente egyszer zselé­lemosó samponnal távolítsa el a formázószereket. A túl sok zselé vagy hab korpásodást is okozhat. A nor­mál, kímélő sampont pedig ne helyet­tesítse zselélemosóval, mert túlzásba vitt használatától kiszárad és kezelhe­tetlen lesz a haj.

Tartós megoldás

Nem is olyan régen még elképzelhe­tetlen lett volna, hogy egy férfi fesse vagy daueroltassa a haját, manapság azonban már fogékonyabbak a fiúk az ilyesmire, egyre többen próbálják ki. Ahogy bármilyen hajjal kapcsolatos kérdéssel, ezzel is forduljon egy jó fodrászhoz, aki tanácsokat ad a kap­ható termékekkel és azok lehetséges hátrányaival kapcsolatban.

A dauer hullámossá, göndörré va­rázsolja a hajat

A lágy hullám fino­man javítja a szép, egyenes szálú vagy a ritkuló haj formáját, szerkezetét. A melírozás a hajfestés diszkrét módja. A festék csíkokban kerül a haj­ra, így természetes szín illúzióját kelti, és kiemeli a megfestett részt. A bol­tokban rengeteg „csináld magad” ter­mék kapható, ezeknél mindig ponto­san követni kell a csomagoláson olvas­ható használati utasítást.

A hajat megváltoztató eljárások közül a legdrasztikusabb a hidrogénezés, amely kiszívja a haj színét. Ha va­laki házilag próbálkozik vele, többféle probléma is felmerülhet. A mosáshoz használatos fehérítőhöz hasonló szer maró hatású, árthat a bőrnek, a hajas fejbőrnek, a szemnek. Ha gondatlanul végzik a műveletet, az eredmény sárga vagy világos narancsszínű haj lehet.

A fodrász kiválasztása

 • Kérdezze meg a barátait, akiknek tetszik a frizurájuk.
 • Próbáljon ki egy jónak tűnő borbélyüzletet vagy hajszalont, és kérdezze ki őket. Mióta működnek? Ha érdekli, derítse ki azt is, mennyi tapasztalatuk van a haj színezése, dauerolása terén.
 • Olyan fodrászhoz menjen, aki figyelmesen meghallgatja, hogyan szereti hordani a haját, mit szeret benne, és mit nem. Ön is figyeljen oda, hogyan javasol az illető a megszokott frizurájától eltérő hajviseletet. Párbeszédet folytatnak-e, vagy úgy érzi, belekényszerítik valamibe?
 • Olyasvalakit válasszon, akinél kellemes, oldotta légkör. A jó fodrásznál szívesen Látott vendégnek érzi magát az ember. Ha az ön fodrásza nem ilyen, keressen másikat.

Tartson ki a mellett a fodrász mellett, akihez szívesen jár. Ha hónapról hónapra tetszik, amit a hajával művel, akkor megtalálta az igazit.

A testszőrzet legyőzése

Sok férfi panaszkodik a hátán vagy a mell­kasán burjánzó szőrzet miatt, különösen a testépítők, akiknél a sima testfelület kelt jó benyomást. Még gyakoribb az a jelenség, hogy az idő múltával a férfiak orrából, füléből, szem­öldökéből szőrszálak nőnek ki. Ezek eltávolításának a legbiztonságosabb és legkönnyebb módja az, ha egy kisollóval lecsippentik őket. A bozontos szemöldök már keményebb dió, hiszen árulkodó „borosta” marad a levágott szőrök helyén.

Az ollóval nehezebben kezelhető helyeken is van néhány megoldás: borotválás, fehérítés, szőrtelenítő szerek, csipesz, gyantázás vagy elektrolízis. ízlés dolga, ki melyiket választja.

Felsorolunk pár, megfontolásra érdemes szempontot:

 • A borotválástól a szőrszálak visszanőhetnek, vagy a korábban pihés szőrzetet szúrós, durva szálakban látja viszont. Ezenkívül a rendszeres borotválás gyorsítja a szőrszálak növekedését, így könnyen „ötórai árnyékot” eredményezhet, azaz délután ötkor már ott feketéllik az állunkon a borosta.
 • A hajlított végű csipesz elintézi az imitt-amott növő magányos, kósza szőrszálakat vagy a nehezen hozzáférhető, de nem szembeötlő orrszőröket.
 • Nyárra a fehérítés nem ajánlott, mert a fehér szőr a napbarnított bőrön természetellenesnek hat.
 • A szőrtelenítő szerek vegyi „kutyulmányok”, amelyek a finom szőr­szálakat feloldják, a durvább, vastagabb szálakat viszont meghagyják. Helytelen használat esetén égési sebeket is okozhatnak.
 • A csipesz egyenként szedi ki a szőrszálakat.
 • A gyantázás olyan, minta „nagyban” végzett csipeszelés. A szakképzett kozmetikus meleg gyantát tesz egy kisebb felületre, hagyja megkeményedni és kihűlni, majd a nem kívánt szőrökkel együtt lerántja. Úú!
 • Az elektrolízis tartósan eltávolítja a szálakat. Viszonylag fájdalommentes, de ismétlődő kezeléseket igényel, ami elég drága.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.