Egészségügyi kérdezz-felelek

Testszag

Képtelen vagyok megszabadulni a testszagtól. Örökre így kell élnem?

A leküzdhetetlennek tűnő testszagot előidézhetik az izzadságon élősködő baktériumok, az elfogyasztott ételek, sőt az érzelmeink is. Legelső lépésként antibakteriális szappannal mossa meg naponta kétszer a hónalját és a körülötte lévő területet. Ha napközben ismét jelentkezik a testszag, tisztálkodjon meg alkoholos törlőkendővel (kapható olyan kis kiszerelés, amelyet kifejezetten arra terveztek, hogy magunkkal vigyük).

Mosakodás, dezodorok

Mosakodás után használjon klinikai tesztekkel bizonyítottan hatékony dezodort, ezek ugyanis magasabb koncentrációban tartalmaznak izzadás gátló alumíniumvegyületeket, emellett a bőr savasságát a baktériumok számára kellemetlenül növelő összetevők is találhatók bennük. Még az esti fürdés után is kenje be vele a hónalját, hogy zárva maradjanak az izzadságmirigyek. Nem kedvez a baktériumoknak a hónaljszőr leborotválása sem.

Bő, természetes anyagból készült ingeket viseljen, melyekben az izzadság könnyen felszárad; a nedves környezet hívogató a baktériumok számára. Mindezek mellett figyeljen oda az étrendjére. A fokhagyma, vöröshagyma, csili paprika, bors, ecet, kék sajt, káposzta, retek, pácolt hal csak néhány a testszagot erősítő ételek közül egy cseh vizsgálat szerint a vörös húsok is idesorolhatók.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Ha mégsem múlik el a testszag, forduljon orvoshoz. Ilyen esetben meg kell vizsgálni, nem egészségügyi oka van-e a problémának, mint például fokozott verejtékezés (hiperhidrózis) vagy kelés a hónaljban. Kérjen orvosától tanácsot a receptre kapható, klindamicint vagy eritromicint tartalmazó antibiotikumos krémekkel kapcsolatban, melyek képesek elpusztítani a hónaljban tanyázó baktériumokat. Ha fokozott verejtékezés áll a háttérben, megoldást jelenthetnek az oxibutinines vagy glikopirrolátos gyógyszerek.

Ezeket más panaszokra szokták adni, de egyik mellékhatásuk az, hogy szárazon tartják a bőrt sajnos azonban ez a test más területeire, például a szájra vagy a hüvelyre is vonatkozik. Szóba jöhet még a botoxinjekció, mely blokkolhatja a túlzott izzadságtermelődésért felelős idegi impulzusokat. Ezt egy vizsgálat is alátámasztotta, mely során a botox akár 70 százalékkal csökkentette az izzadást. Elképzelhető, hogy a kezeléseket ismételni kell a tartós eredmény érdekében.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.