Alvás javítás

Alvás-ébrenléti ciklusok a nagyon fiatal és nagyon idős embereknél

Bármely kismama tudhatja, hogy az újszülötteknek nincs határozott al­vás-ébrenlét ciklusa, ők a nap huszonnégy órájában rendszertelenül alsza­nak. Hat hónapos kor körül kialakul egy eléggé kiszámítható rendszeres­ség, a nap huszonnégy órájából tizenhatot végigalszanak, s ennek nagy része az éjszakai órákra esik.

A kisgyerekeknek tizenéves korukig a legkevesebb gondjuk van az al­vással

Az ő cirkadián alvás-ébrenlét ciklusuk majdnem hajszálpontosan huszonnégy órás. Nincs gondjuk a lefekvéssel, és a minden reggel ugyanabban az időben való ébredéssel sem. Ők a leghatékonyabb alvók. Mire azonban a serdülőkorba érnek, az alvás-ébrenlét ciklusuk megnyúlik, s ekkor inkább a huszonhat órához közelít.

Ez például azt jelenti, hogy ha a tinédzserekkel végeznék a barlangos kísérletet, minden egyes nap két órával később feküdnének le. Akárki megmondhatja, aki tizenévesekkel él együtt, hogy nagyon nehéz őket rávenni, hogy emberi időben feküdje­nek le. Van ennek egy biológiai oka, mert függetlenül attól, hogy mit mu­tat a falióra, az ő belső órájuk azt mutatja, hogy még nem fáradtak. Mi­kor aztán tényleg bebújnak a „barlangjukba” és elalszanak, akkor meg a reggel nyolcórai felkeléssel gyűlik meg a bajuk.

Hétvégére csúszik el a ritmus

A probléma hétvégén súlyosbodik, mert biológiai ritmusuk még jobban el van csúszva a külvilágétól. Pénteken és szombaton, mivel nincs iskola a hétvégén, nincs semmi korlátozás, hogy pontos időben kellene tanulni­uk vagy felkelniük, tovább maradhatnak fenn, és tovább is alhatnak. Pén­tek este úgy egy órával később fekszenek le, és a szokásosnál egy órányi­val tovább is alszanak szombat reggel (csak a belső ritmusukat követik). Szombaton még egy órával később kerülnek ágyba (most már kettővel vannak elcsúszva), és vasárnap reggel is vagy két órával később kelnek, teljesen figyelmen kívül hagyva a kinti ragyogó napsütést.

Vasárnap este, amikor ráébrednek, hogy másnap iskola, nagyon nehe­zen tudnak elaludni, mivel már kétórás a cikluseltolódás. Másnap, hétfőn reggel épp akkor ébreszti őket a fülsiketítő óracsörgés, amikor a szokásos pihentető alvásnak még csak a háromnegyedénél járnak. Egyszerűen csak arról van szó tehát, hogy nem állítják be gondosan a belső órájukat min­den egyes nap.

Az időseknél

Ezzel ellentétben az idősek többségénél az alvás-ébrenlét cirkadián rit­musa jelentősen rövidebbé válik, mint huszonnégy óra. Ezért van, hogy a nagypapa már 7.30-kor ágyban van, alig egy órával a vacsora után. Az ő biológiai órája azt mondja, hogy most van itt az ideje. Ugyanez az óra éb­reszti másnap kora reggel, hogy elkezdődhessen az új nap. Minthogy a belső ritmusa rövidebb, mint huszonnégy óra, ezt is nap mint nap be kell igazítani – ugyanolyan Zeitgeberzk segítségével (a kísérlet leírása itt), mint a tiniknél. Ha nem ismerjük fel ennek az alapvető biológiai ritmusnak a jelentő­ségét, az gyakran vezet elégtelen alváshoz.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.