Alvás javítás

Fájdalom nincs: aszpirin és acetaminofén az alvás segítésére

Sokan használják a közönséges fájdalomcsillapító acetil-szalicilsavat és az acetaminofént az alvás segítésére.

Aszpirin

Az acetil-szalicilsav (ASA vagy aszpirin) enyhe gyulladáscsökkentő szer. Különösen hatásos a gyulladások okozta fájdalom csökkentésében, mint amilyen például az ízületi gyulladás, de jól használható lázcsillapí­tásra is. Bár van némi nyugtató hatása, altatóként nem a legjobb válasz­tás a sok mellékhatás miatt.

Lehetséges mellékhatások

Az aszpirin a gyomorban helyi irritációt okozhat, ami azért elég súlyos lehet ahhoz, hogy jelentős vérzéssel járjon. Más gyógyszerekkel együtt szedve, különösen más gyulladásgátlókkal, a mellékhatások csak még fokozódnak, elsősorban a gyomorirritáció.

Jegyezzük meg! Az aszpirin gyorsan felszívódik, a koncentráció maximumát körülbelül két óra múlva éri el, és rövid a felezési ideje, kettő-négy óra közé tehető.

Bár önmagában nem biztonságos szer az alvás javítására, ha valami más ok miatt került felírásra (például szívbetegségre), akkor lefekvés előtt bevéve nyugtató hatása javíthatja az elalvást. Ha a rossz alvást fáj­dalom okozza (mint például az ízületi gyulladás esetében), akkor az asz­pirin értékes segítséget jelenthet a gyulladás csökkentésével, hisz javul az alvás minősége is, mivel szűnik a fájdalom. Nyugtató hatása azonban mi­nimális, viszont jelentősek a mellékhatásai.

Kapj be két acetaminofént, aztán reggel szólj!

Az acetaminofén fájdalomcsillapító, némi nyugtató hatással, és sokan azért használják, hogy segítse az elalvás folyamatát. Fájdalomcsillapító­ként épp annyira hatásos, mint az aszpirin, lázcsillapításban is vetekszik vele, ám a gyulladásgátló hatása minimális. így aztán, ha a fájdalmat va­lamiféle gyulladás okozza, mint az artritisz esetében, az acetaminofén kö­zel sincs olyan hatásos fájdalomcsillapító, mint az aszpirin.

Jegyezzük meg! A gyógyszer nagyon gyorsan felszívódik, telítettségi csúcsát már har­minc-hatvan percen belül eléri, és a máj bontja le, körülbelül két-három órás felezési idővel.

Bár az acetaminofént általában elég jól tolerálja a szervezet a javasolt adagolásban, esetenként előfordulhat kiütés. Krónikus, nagymértékű használata károsíthatja a májat (ez sokkal gyakoribb az alkoholisták és a májbetegek körében), és miután olyan könnyen beszerezhető, az acetaminofént gyakorta használják öngyilkossági kísérletekben.

Hatások

Bármennyire biztonságos is ez a szer általában véve, a nyugtató hatása minimális, és nagyon rövid ideig tart. Enyhe álmatlanság esetén elegen­dő lehet, hisz ilyenkor a fő probléma az, hogy az illető nem tud gyorsan elaludni. Nem tanácsos rendszeresen használni, mert károsíthatja a vesét.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.