Alvás javítás

Hogyan hat az alvás az egészségünkre – És mi köze ennek a matracunkhoz?

A hétköznapi rohanásban gyakran úgy nyerünk időt, hogy kitoljuk a lefekvés idejét. „Csak még ezt befejezem!” Ugye ismerős? Sokszor nem vesszük figyelembe szervezetünk alvásigényét, és nem gondoljuk végig, hogy a nem megfelelő mennyiségű és minőségű alvás milyen következményekkel járhat – hívja fel a figyelmet a Yatasbedding.hu matrac szakértője.

Teljesítőképesség

Kutatások vizsgálják az alvás alatt lezajló neurológiai folyamatokat. Ma már tudjuk, hogy az alvás több egy passzív pihenési, regenerálódási időnél. A fontos információk az agyunk hosszabbtávú megőrzést lehetővé tevő helyekre szerveződése is ilyenkor zajlik. Ilyenkor kerül a napközben tanult/hallott információ a hosszútávú memóriánkba. Ebből következik, hogy azok, akik éjszaka tanulnak, kihagyják ezt az időszakot, rontva a memória hatékonyságát.

Hormonháztartás

Az ún. cirkadián (vagy alvás-ébrenlét) ritmus elsődleges szabályzója a melatonin hormon. A melatonin termelés habituálódik, így aki folyamatosan keveset alszik, annak szervezete a szokásos alvásmennyiség után fény nélkül is elkezdi a melatonin termelését, zavarva így alkalom adtán a hosszabb zavartalan, pihentető alvást.

Elhízás

Az alvás energia-háztartásra való hatásának következménye, hogy az inszomniában szenvedők átlag 5,4 kg-mal súlyosabbak és másnap átlag 550 kalóriával visznek be többet a nem inszomniás társaikhoz képest.

És mi köze van ennek a matracomhoz?

Kérdezhetnénk. És kérdezzük is meg! A nem megfelelően választott matrac elsősorban kényelmetlen. Minden alkalommal, amikor felébredünk, mert kényelmetlenül fekszünk, elzsibbadtunk, megzavarjuk az alvásunkat. A túl sok megébredés lényegében az alváshiányéval megegyező következményekkel jár.

A keményebb vagy a kelleténél lágyabb matrac rossz testhelyzetbe kényszerít, az izmok egész éjszaka feszült helyzetben maradnak. Ez akár napok alatt vezethet fájdalomhoz (különösen a deréktáji és nyaki szakaszokon). Hosszútávon szinte biztosan a gerinc akut elváltozásához vezet.

A túl meleg vagy hideg alvási környezet is akaratlan megébredésekhez, alvászavarhoz vezethet. Másnap, akár sok óra alvás után is, fáradtan ébredhetünk, napközben dezorientáltan, zavartan viselkedhetünk.

A megfelelő alvásmennyiség hiánya tehát befolyásolja a teljesítőképességet, növeli nemcsak a pszichés zavarok kockázatát, de krónikus betegségek megjelenését is. Fontos, hogy elég figyelmet szenteljünk az alvásunkat befolyásoló mind belső, mind külső körülményeknek.

 

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.