Alvás javítás

A kisbabák alvása – a gyógyító mély alvás

A mély alvás a lehető legjobb dolog – „alszik, mint a tej” -, és ha az el­alvás olyan, mintha liftbe szállnánk, akkor a mély alvás az alagsori vég­pont. A mély alvás (a harmadik és negyedik szakasz) igazán pihentető, ki­elégülést hozó élmény. Valóban csodálatos. Amikor mélyen alszunk, a test mozgása csekély, mind a szív, mind a légzés ritmusa lassul, majd sta­bilizálódik.

Agyunk a mély álomban

Az agy elektromos aktivitása a szokásos tevékenység lassulá­sát mutatja. Az ember ilyenkor jószerivel halott a külső környezet számá­ra – „jószerivel”, mert ilyenkor még fel lehet ébreszteni, bár ehhez sok­kal erősebb inger szükséges. Míg a szürkületi zónában fel lehetett ébresz­teni valakit suttogással, most a telefoncsengés vagy a tűzriadó szirénázá­sa hozza vissza az alvót, mert ennyivel vagyunk már távolabb a külső vi­lágtól. Az izmok teljesen ellazultak, a szem alig mozdul, és olyannyira el­távolodtunk a külvilágtól, amennyire csak alvás közben lehetséges.

Előfordult már önökkel, hogy elmentek bulizni valahová a gyerekekkel együtt, és ahogy telt az idő, a kicsik egyre kevésbé tudtak úrrá lenni az ál­mosságon, akárhogy is igyekeztek? Elkerülhetetlen, hogy elaludjanak, akárhol is legyenek – akár a karunkban, akár a földön, akár a díványon. Amikor aztán magunk is elfáradunk, és úgy döntünk, hogy hazamegyünk, felemeljük őket, hogy bevigyük a hálószobába vagy betegyük a kocsiba, és a gyerekek ilyenkor úgy viselkednek, mintha kómás állapotban lenné­nek.

Nem ébrednek fel, mikor felemeljük őket; lehet, hogy motyognak valamit, de nem ellenkeznek, mikor megmozdítjuk – csak lógnak a ka­runkon, míg visszük őket, hogy minél gyorsabban valami kényelmes helyzetbe tegyük őket, majd újra elalszanak. Másnap reggel egyáltalán nem is emlékszenek az egész epizódra. Ez a mély alvás csodája.

Ébresztés mély alvásból

Ha az embert mély alvásból ébresztik fel, nem tud rögtön éberen és pontosan gondolkozni, inkább zavart és csak lassan tud reagálni. Úgy tűnik, sok időbe telik, míg valaki felemelkedik az alvás mélységéből a nor­mális gondolkodás szintjére.

Még azt sem tudjuk egészen pontosan, hogy miért alszunk, ám ez a mély, avagy harmadik vagy negyedik fázisú alvás tűnik a légfrissítőbb, legregenerálóbb szakasznak. A mély alvás idején a növekedési hormon szintje növekszik. Ez a hormon nem csak a gyermekekben segíti a növe­kedést, a felnőttekben helyreállító, újjáépítő szerepe van. Ezt a fajta alvást tartják szükségesnek ahhoz, hogy úgy a fizikai, mind a szellemi ké­pességek helyreállhassanak.

Ez a mély alvási, gyógyító szakasz körülbelül húsz-negyven percig tart, ezután az ember megint emelkedni kezd az éberség felé, belép a szürkületi zónába, és aztán valami furcsa dolog történik – felébredünk.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.