Orvosi tanácsok

14 jó tanács a mély alvás érdekében

Egészségünk szempontjából igen fontos, hogy minden éjjel jól kialudjuk magunkat A mély, pihentető alvást sokan magától értetődőnek tekintik, ám egyesek – különösen a középkorúak és az idősebbek – azt tapasztalják, hogy fáradtan ébrednek. Számos természetes módja van annak, hogy alhatunk gyógyszerek nélkül.

14 jó tanács a mély alvás érdekében

 1. Próbáljunk mindig ugyanabban az időben lefeküdni és felkelni, vagy legfeljebb egy órával térjünk el a megszokottól!
 2. A napközbeni szunyókálás megzavarhatja az éjszakai alvást.
 3. A koffein a kávéban és a csokoládéban is jelen lévő serkentőszer. Kerüljük őket a lefekvés előtti órákban! A szabályokat azonban magunknak kell kikísérleteznünk: vannak, akiknél már a délelőtt 10 óra után fogyasztott koffein is képes megzavarni az éjszakai alvást.
 4. Az alkohol és a dohány is zavarhat az alvásban, ezért mindkettőt kerüljük lefekvés előtt legalább 3 órán át!
 5. Legalább 3 órával a lefekvés előtt már ne együnk, hogy az emésztés folyamata ne tartson ébren bennünket! Ha ez csak nehezen oldható meg, akkor próbáljuk az ebédet főétkezéssé tenni, és este már csak könnyű ételeket fogyasszunk!
 6. Ha rossz alvók vagyunk, csak akkor feküdjünk le, amikor már valóban fáradtak vagyunk!
 7. A rendszeres testmozgás garantálhatja a mély alvást, de próbáljuk úgy időzíteni az edzést, hogy legalább 2 órával a lefekvés előtt véget érjen!
 8. A hálószobánk legyen kényelmes, kellően sötét, és ugyanakkor rendezett is!
 9. Alakítsunk ki egy megnyugtató, lefekvés előtti szertartást, például meditáljunk, vagy vegyünk meleg fürdőt! A vízhez adjunk néhány csepp nyugtató hatású levendulaolajat is!
 10. Ha a hálószobánk zajos, vásároljunk fehérzajt generáló készüléket, amely elnyomja a külső hangokat, vagy szóljon nagyon halk, nyugtató zene!
 11. Figyeljünk oda az esti folyadékbevitelre! Ha lefekvés után mégis ki kell mennünk, ne kapcsoljuk fel a lámpákat! A fény azt jelezheti a szervezet felé, hogy „nappal” van, teljesen felébredünk, s így nem tudunk újból elaludni.
 12. Ha gyógyszert szedünk, ellenőrizzük, hogy a mellékhatások közt nem sorolták-e fel az álmatlanságot.
 13. A hálószobát csak alvásra használjuk! Máskor és máshol foglalkozzunk a terveinkkel és a napközben felmerülő kérdésekkel!
 14. A szex nem mindig „üti ki” az embert. Sőt, néha olyan serkentő hatású, hogy utána órákig nem tudunk elaludni.

A táplálékkiegészítők és a gyógynövénykészítmények akkor hatnak, ha közvetlenül lefekvés előtt vesszük be őket. A gyógynövényeket a gyógy-szerész vagy más szakember által készített tinktúra formájában használjuk, vagy készítsünk belőlük teát!

 • CSUKÓKA (Scutellaria lateriflora) Nyugtató hatású gyógynövény, amely különösen a macskagyökérrel együtt szedve hatékony. Segít a feszültség és a szorongás leküzdésében is.
 • GOLGOTAVIRÁG (Passiflora incar-nata) Nyugtató hatású növény, amely a feszültséget és az idegfájdalmat enyhíti.
 • HALMÉREGFA (Piscidia erythrina) Enyhíti a migrént, a menstruációs gör-csöket és az idegfájdalmakat.
 • HÁRSFAVIRÁG (Tilia x europaea) Nyugtató hatású gyógynövény, amely a feszültséget, a migrént és a heves szívdobogást is enyhíti.
 • MACSKAGYÖKÉR (Valeriana officinalis)E gyógynövény nyugtató hatásával enyhíti a szorongást és a stresszt, és segít azoknak, akik lefekvés után sem tudnak szellemileg könnyen „leállni”. Kapszula vagy tea formájában használhatjuk.
 • MELATONIN Magyarországon patikában, recept nélkül kapható. Ez a hormon, mely egyébként a tobozmirigyben termelődik, segít az agy belső órájának beállításában. Az emberre gyakorolt hatását még nem tanulmányozták, így terhes vagy szoptató nők, és bizonyos betegségekben szenvedők ne szedjék!

A ,,nyugtalan láb” szindróma

Ez a neuromuszkuláris rendellenesség is okozhat álmatlanságot. Az ettől szenvedők ellenállhatatlan vágyat éreznek arra, hogy a lábukat mozgassák.

 • Próbáljunk napi 35-60 mg folsavat szedni! Azok, akiknek a családjában halmozottan előfordult ez a rendellenesség, sok esetben csak e táplálékkiegészítő nagy adagjaira reagálnak megfelelően.
 • Kérjük meg orvosunkat, hogy ellenőrizze vérünk vasszintjét! Ne szedjünk azonban vastartalmú készítményeket, amíg nem igazolt a vashiány, mivel a túl sok vas is egészségkárosító hatású lehet.
 • A magnézium és az E-vitamin is hatásos.
 • Ha már elmúltunk 50 évesek, próbáljunk meg naponta háromszor 80 mg folyékony Ginkgo biloba kivonatot szedni!

Horkolás nélkül

 • A horkolás oka lehet a bedugult orr, a szénanátha, a háton fekvés, a túlzott alkoholfogyasztás és a túlsúlyosság is.
 • Használjunk levegőszűrőt a hálószobában, és ne engedjük be oda az állatainkat! Távolítsuk el a szőnyegeket is, amelyek a poratkák búvóhelyei!
 • Kerüljük az alkoholt és a nyugtatókat, mert ellazítják a torok izmait.
 • Az orrdugulást enyhíti, ha mentolos balzsammal kenjük be a mellkast.
 • A háton alvás megakadályozására aludjunk olyan pólóban, amelynek a hátára varrt zsebébe teniszlabdát dugunk!
 • A homeopátiás készítmények is segíthetnek, mellékhatások nélkül.
Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.