Alvás javítás

Természetes nyugtatók: gyógynövények az alvás segítésére

Miután a rossz alvás miatti aggodalom nagyon gyakori – manapság a vi­lág népességének legalább egynegyedét érinti -, sok természetes anyagot próbáltak ki, hogy megvizsgálják, vajon javítják-e az alvás minőségét. Gyakran előfordul, hogy egy bizonyos kultúrkör az évszázados tapaszta­latok alapján kiválaszt egy bizonyos helyi növényt, mert tapasztalata sze­rint ez elősegíti az alvást, majd ezt a tudást szájhagyomány útján átadja az új generációknak.

Megjegyzés – vizsgálatok

Fontos megjegyezni, hogy itt nincs szó tudományos vizsgálatokról – csak egy egyszerű, sok éven át tartó próba szerencse fo­lyamatról. Minthogy a gyógynövények a tudományos érdeklődés birodal­mán kívül esnek, ezeket nem osztályozzák úgy, mint a gyógyszereket, így nem érvényes rájuk az engedélyezés vagy szabályozás.

Valeriána

Ennek a napraforgófélék közé tartozó rózsaszín, piros vagy lilás virágú közönséges kerti növénynek (Valeriana officinalis) a szárított gyökere és szára már régóta jól ismert altató és nyugtató. Akik használták már, arról számolnak be, hogy javította az alvásukat, és ami még fontosabb, csak nagyon kevés mellékhatást tapasztaltak. Európában roppant népszerű, s gyakran alkalmazzák az időskort sűrűn kísérő álmatlanság ellen.

Kamilla

A kamillafélékhez tartozó növény szárított leveleiből és virágából készí­tett tea nagyon népszerű esti ital Európa több részén, és valóban kimutat­ható enyhe nyugtató hatása a legtöbb embernél. A margarétaszerű fej ad­ja a tea jellegzetes, kellemes ízét, és a leveleknek van enyhe gyulladás­gátló hatása. Az edzett évelő növény termesztése egyszerű. Bár az alvásra enyhe hatással van, úgy tűnik, hogy a növénynek nin­csenek jelentős mellékhatásai.

Citromfű

Az álmatlanság kezelésére használt gyógynövény-terápia során gyakran készítenek teát a citromfű (Melissa officinalis) leveleiből. Maga a növény ellenálló évelő, a mentacsalád tagja, és az illata is hasonlít hozzá. Nevezik „mézfűnek” is ezt az általános nyugtatót és enyhe fájdalomcsillapítót.

Szárítva teának, a friss leveleket pedig saláták vagy levesek ízesítésére használják. Az a híre, hogy különösen alkalmas a gyermekkorban előfor­duló álmatlanság kezelésére. Spanyolország óvodáiban a citromfűből készített teát adják néha az izgága gyerekeknek.

Verbéna

A „vasfű” vagy „citromos verbéna” néven is ismert növény tetszetős, nagy lila vagy vörös virágú, és a citromfűtől erősebb ízű, ám ezt a nö­vényt is a citromfűhöz hasonlóan nyugtató hatásáról ismerik az emberek.

Más, az alvást támogató növények

Az alvás elősegítésére használhatók még az édeskömény, a golgotavirág, a rozmaring, a komló, a majoránna, a bozontos csukóka, a menta. A me­leg tejbe kevert őrölt ánizs és méz nagyon népszerű ital lefekvés előtt a németek körében; az Államok délnyugati részén élő hopi indiánok pedig a homoki verbénára esküsznek.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.