Gyógynövények

Orvosi székfű, kamilla – a gyulladások enyhítője

Orvosi székfű(Matricaria recutita) Története, alkalmazott drogjai

A kamilla, másnéven az orvosi székfű (Matricaria recutita L. syn. Chamomilla recutita (L.) Rauschert) az egyik legsokoldalúbban alkalmazható gyógynövény. Kelet-Európában és a Közel-Keleten őshonos, de ma már több földrészen megtalálható. Legnagyobb meny-nyiségben Argentínában állítják elő a drogot, de hazánkban is nagy területen termesztik a kamillát. A növény 10-40 cm magas, fészkes virágzatú, fehér nyelves, és sárga csöves virágokkal. A többi kamillafajtól eltérően a vacok kúpos és belül üreges.

Az orvosi szék-fű különösen az USÁ-ban, német nyelvterületen és Kelet-Közép Európában népszerű, külföldön gyakran magyar vagy német kamilla néven ismerik. A világ kamillatermésének felét Németországban használják fel. Jól jelzi népszerűségét, hogy gyakran csak „alles zutraut”-ként (mindenre képes) emlegetik. A növény kozmetikai célú és élvezeti teaként történő felhasználása is igen jelentős.

A Ph. Hg. VlII-ban a Matricariae flos (kamillavirágzat), a Matricariae extractum flui­dum (kamilla folyékony kivonat) és a Matricariae aetheroleum (kamillaolaj) hivatalos. A kamillavirágzat legalább 4 ml/kg illóolajat, és minimálisan 0,25% apigenin-7-glükozidot tartalmaz. A kamillaolaj két alaptípusa ismeretes: az egyik α-bizabololban (levomenol-ban), a másik bizabolol-oxidokban gazdag. A kamilla folyékony kivonata kegalább 0,3% kék színű illóolaj-maradványt tartalmaz.

A kamillafajok közül a Matricaria chamomilla (Asteraceae) gyógyhatásait tanulmányozták a legalaposabban. Európa nyugati felén az orvosi székfűnél népszerűbb a római kamilla (syn. nemes pipitér; Chamaemelum nobile, syn. Anthemis nobilis), amelynek virágzata a Gyógy­szerkönyvben rómaikamilla virág néven (Chamomillae romanae flos) hivatalos).

A fehér virágok a virágzás kezdetén felfelé állnak, majd szétterülnek, a virágzás végén lefelé fordulnak. Ezek termősek. A sárga csöves virágok hengeresek, forrt szirmúak, kétivarúak. Termése kaszat. A virág akkor alkalmas a gyűjtésre, mikor a fészkek korongvirágai már szép sárgák, a sugárvirágok pedig vízszintesen vagy lejjebb állnak. Ilyenkor a kamillamező már messziről fehérlik.

A kamillának a virágát gyűjtik egy jellegzetes, fésűs eszközzel. Az Alföldön április június-júliusban virágzik. A kamilla az egyik legfontosabb gyógynövényünk. Nagyon fontos, hogy a gyűjtés a megfelelő időben történjen. A drog szaga jellegzetes, íze kesernyés. Virága és illóolaja a legtöbb európai gyógyszerkönyv­ben szerepel, így a magyarban is.

Kémiai alkotórészek:

illóolaj, melynek fő komponense a kékes színű kamazulén, egy gyulladáscsökkentő tulajdonságú anyag. Továbbá flavonoidok, kumarinok (keserű­anyagok), karbonsavak, poliszacharidok.

kamilla

Hatás:

Aktivizálja az immunrendszert, serkenti a szervezet saját védekezőképessé­gét, gyulladáscsökkentő, antibakteriális, baktériumtoxingátló. Sebgyógyulást segítő, hámosító, görcsoldó, nyugtató, feszültségoldó. Emésztést serkentő, gyomorerősítő, szélhajtó, hasfogó, izzasztó, lázcsillapító.

Jellemző vegyületek, hatóanyagok

Az orvosi székfű hatásért felelős anyagai között lipofil és a hidrofil vegyületek egyaránt megtalálhatóak. A hidrofil vegyületek közé tartoznak a poliszacharidok és a flavonoidok. Ezek a vegyületek megtalálhatóak a vízzel vagy alkohol-víz elegyével készült kivonatok­ban, így a házilag készített kamillateában is.

A virágzatban 0,5-1,5%-nyi mennyiségben megtalálható illóolajat lipofil karakterű ve­gyületek alkotják. A feldolgozás előtt a drog egyik komponense a színtelen matricin, ami az olaj kinyerését célzó vízgőz-desztilláció során kamazulén-karbonsavon keresztül kamazulénné bomlik. Az illóolaj jellegzetes kék színét a kamazulén adja. Az azuléneket szolgáltató vegyületeket (mint amilyen a matricin) proazuléneknek nevezzük. Az illóolaj további fontos komponensei a bizabolol és származékai.

Farmakológia, gyógyászati alkalmazás

Hagyományos alkalmazás

A kamilla nagyon régóta ismert gyógynövény, már az ókori rómaiak és görögök is alkal­mazták gyógyító céllal. Legelterjedtebben emésztési panaszok, megfázással kapcsolatos tünetek, bőrbetegségek enyhítésére használták és használják ma is. Bár az egyik legtöbbet vizsgált növény, kémiájával, farmakológiájával kapcsolatban még mindig születnek újabb eredmények.

Alkalmazás:

Teáját csecsemők bélgörcseinek oldására adják ánizzsal vagy édesköménnyel 1:1 arányban keverve. 1 teáskanál virágot 150 ml vízzel kell leforrázni, majd 5-10 percig állni hagyni. Gyermekeknek, felnőtteknek 1 evőkanál virágot forrázunk 150 ml vízzel. Gyomorrontás, hasmenés, hányás, gyomor, béltraktus megbete­gedése, görcsei, szájüreg-, fogíny-, torokgyulla­dás, megfázás, légcsőhurut esetén alkalmazzák.
Állatgyógyászatban is felhasználható, főleg fi­atal állatok itatására.

Külsőleg:

Orrdugulás, légcsőhurut esetén inhalálásra (nem túl forró gőzét belélegezve) használhatjuk. Ekcéma okozta kínzó viszketés, szemgyulladás, bőrgyulladás, baktériumos bőrfertőzések enyhítésére borogatásként alkalmazhatjuk, aranyér, hüvelygyulladás esetén ülőfürdőket, borogatásokat készíthetünk belőle. Fürdőkúrához 50 g drogot forrázzunk le 10 1 vízzel. Csecsemők számára hígabb fürdőt készítsünk: 10 g drogot forrázzunk le 101 vízzel. Hajmosásra is alkalmas, erősíti a fejbőrt, a hajnak világosabb árnyalatot ad.

Kozmetikai felhasználása széles körű. Illóolaja gyulladáscsökkentő, dezodoráló hatású. Krémek, samponok, hintőporok, szájvizek stb. alkotórésze.

Mellékhatás: Bőrgyógyászati alkalmazáskor al­lergiás reakciókat válthat ki. Gyakori használat so­rán a bőrt kiszárítja. Teája nem iható állandóan, a kezelést meg kell szakítani, erős antibiotikus hatá­sa miatt a hasznos bélbaktériumokat is elpusztítja.

Preklinikai vizsgálatok

A bőrgyógyászati alkalmazás szempontjából a nyálkatartalom nagy jelentőséggel bír: a növény poliszacharidjai helyileg alkalmazva gyulladáscsökkentő hatást fejtenek ki a bő­rön. A bőrgyógyászatban antiflogisztikumként azonban nem csak a kamilla vizes, hanem alkoholos és lipofil kivonata is eredménnyel alkalmazható.

A gyulladáscsökkentő hatást a drog alkoholos kivonata, és az abban megtalálható egyes vegyületek esetén is bizonyították. Az alkoholos kivonat lipofil (illóolajkomponensek) és hidrofil (flavonoidok) anyagokat egyaránt tartalmaz. A kamazulén, a bizabolol és az apigenin a lipoxigenáz (LOX) és a ciklooxigenáz (COX) enzimek gátlásával fejtenek ki gyulladáscsökkentő hatást, amit számos állatkísérletes modell segítségével igazoltak. Ujabban a kamazulén-karbonsavról kimutatták, hogy szelektíven gátolja a COX-2 enzi­met.

A növényi kivonat gyulladáscsökkentő hatása erősebb, mint az egyes komponensek hatásának összege. Ebből két dolog következhet: a vegyületek között potencírozó szi-nergizmus áll fenn, vagy pedig vannak még eddig nem azonosított gyulladáscsökkentő vegyületek a kamillában. A növény sebgyógyulást elősegítő hatása a gyulladáscsökkentő és az antibakteriális aktivitás eredőié.

Fekély és gastritis kezelésére általában a drog teáját (azaz vizes kivonatát) alkalmazzák, amely tartalmazza a nyálka és flavonoidok nagy részét, az illóolajkomponensek mintegy 10%-át. A kamilla csökkenti a gyomor pepszinszekrécióját, és az enzim aktivitásának gátlásával megakadályozza a gyomorfal erózióját. Ezt a hatást egészíti ki a nyálkahártya gyulladásának csökkentése.

Az emésztési panaszokat a hidrofil, a vizes kivonatban is nagy mennyiségben meg­található, görcsoldó hatású komponensek enyhítik, az illóolaj gyengébb spazmolitikus hatással bír. A hatásért elsősorban egy flavonoidot, az apigenint, valamint a szeszkviter-pénszerkezetű a-bizabololt és bizabololoxidokat teszik felelőssé.

Európa déli országaiban és Angliában a növény elismert nyugtató. A hatás hátterében egy flavonoid, az apigenin állhat (vagy akár több, hasonló hatású flavonoid), amely kap­csolódik a benzodiazepinreceptorhoz.

Humán bizonyítékok

A kamilla gyógyhatásaival kapcsolatban évszázados humán gyógyászati tapasztalattal rendel­kezünk. Bőr- és nyálkahártya-gyulladást csökkentő, kontakt dermatitist, irradiációt követő dermatitist, ekcémás panaszokat enyhítő, granulációt serkentő hatása humán vizsgálatokban is meggyőzően bizonyított. Gyulladáscsökkentő hatását kontroll nélküli és kontrollos vizs­gálatokban is igazolták (kontrollként általában szteroidot tartalmazó krémet alkalmaztak). A száj- és a gyomornyálkahártya gyulladásainak kezelésére is jól használható (utóbbi esetben a kamilla képes enyhíteni a panaszokat, azonban nem alkalmas a fekélyek meggyógyítására). A drog simaizomgörcs-oldó hatását humán vizsgálatok igazolják.

Indikációk, adagolás

A kamilla a bőr és a nyálkahártya gyulladásainak, bakteriális fertőzéseinek külsőleges ke­zelésére alkalmazható. A drog forrázata lemosóként vagy fürdőadalékként használható, a gyári készítmények illóolajat vagy alkoholos kivonatot tartalmaznak.

Belsőleg emésztési panaszok, megfázásos tünetek enyhítésére használható. Gastritis és a fekélyek kezelésében gyulladáscsökkentő, görcsoldó és bevonó hatása miatt alkalmazha­tó. Emésztési panaszok enyhítésére naponta 3 csésze kamillatea fogyasztható az étkezé­sek között. Tea készítéséhez 3 g drogot 150 ml forrásban lévő vízzel kell leforrázni, 5-10 perc után leszűrni.

Megfázásban forrázata toroköblögetőként használható fel.

Nemkívánatos hatások, ellenjavallatok, interakciók

A kamilla nagyon biztonságos gyógynövény. Az orvosi székfűnek tulajdonított kontakt allergiás esetek zömét a szennyezésként jelen lévő, vagy a tévesen kamillaként azonosított allergizáló Anthemis cotula (nehézszagú pipitér) okozza. Ismert Asteraceae-allergia esetén a keresztallergia lehetősége miatt fokozott a túlérzékenység kialakulásának kockázata

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.