Anyagcsere

A hasnyálmirigy, az emésztőenzimek és a vércukorszintet szabályozó hormonok

A hasnyálmirigy

A mindössze 80-120 gramm súlyú hasnyálmirigy naponta annyi emésztőnedvet termel, mely a saját tömegének a többszörösét teszi ki. A szervezet néhány leghatékonyabb anyaga ebből a szervből származik.

A hasnyálmirigy állítja elő az emésztőnedvek mintegy 30 fontos összetevőjét. Különö­sen jelentős enzimnek számít a fehérjék lebontását végző tripszin és kimotripszin, a szénhidrátbontó amiláz, vala­mint a zsírok emésztését segítő lipáz. Hormonokat ugyancsak termel, például a vércukorszin­tet szabályozó és egyensúlyban tartó inzulint és glukagont.

Kevésbé ismert, de legalább ilyen fontos a szomatosztatin, amely a gyomor- és hasnyálmi­rigynedv-képzést gátolja abban az esetben, ha nincs rájuk szükség. Az emésztéshez szükséges enzimek és a vércukor-anyagcserét szabályozó hormonok termelése egymástól függet­lenül zajlik. Ezért nem kell emésztési zavarokkal szembenéznie annak, aki inzulinhiány miatt cukorbetegségben szenved.

Figyeljünk az intő jelekre!

A hasnyálmirigy betegségeit gyakran későn ismerik fel, különösen akkor, ha a folyamatok a mirigy hátsó felében, az ún. farokban zajlanak. Néhány intő jel, amely felhívja a figyelmet a működési zavarokra. Noha nem minden esetben jelentkeznek, érdemes megismernünk őket.

  • „Övszerűen” a test középső részére kiterjedő hasi fájdalom.
  • Hátfájás.
  • Emésztési gondok és étkezés utáni hasfájás, külö­nösen zsíros ételek fogyasztását követően.

Hasnyálmirigy-átültetés

Bár van mód hasnyálmirigy-átültetésre, ez sokkal kevésbé gyakori, mint a vese- vagy a májátültetés. Magyarországon 2011 első négy hónapjában mindössze hat ilyen műté­tet végeztek, míg húsz esetben ültettek át májat és százkilencvenhét esetben vesét. Ha az l-es típusú cukorbetegségben szen­vedők vércukorszintje már nem reagál az inzulininjekciókra, számukra ez a beavat­kozás az egyetlen remény a túlélésre. Más szervátültetésekhez hasonlóan annak, aki új hasnyálmirigyet kap, élete végéig gyógysze­reket kell szednie, hogy a szerv ne lökőd­hessen ki. Mivel a cukorbetegség gyakran a veséi: is megtámadja, a hasnyálmirigy-beültetéssel együtt többnyire vesetransz­plantációt is végeznek.

Az emésztőenzimek

Bár az említett enzimek a hasnyálmirigyben termelődnek, hatásukat a pat­kóbélben (a vékonybél egy része) fejtik ki. A hasnyálmirigy-vezeték, amely az egész szerven keresztülhúzódik, az epevezetékkel együtt a vékonybélbe torkollik. A közös nyílás problémákat okozhat, ha az epevezetéket epekő zárja el, mert így nemcsak az epe, de a hasnyálmirigynedv sem tud a bélbe ürülni. A pangás gyakran hasnyálmirigy-gyulladást idéz elő, mivel az emésztőenzimek megtámadják a szervet.

Amint táplálék érkezik a vékonybélbe, a bélnyálkahártya sejtjei hormo­nokat juttatnak a vérbe, amelyek a hasnyálmirigyet emésztőenzimek terme­lésére serkentik. A hasnyálmirigynedv összetétele attól függ, mit tartalmaz a táplálék. Ha sok benne a fehérje, akkor bővelkedik tripszinben és kimotripszinben, amennyiben zsíros az étel, több lipáz termelődik.

Az enzimek nem képesek hatásukat erősen savas közegben kifejteni. A gyomorból érkező táplálék viszont sok gyomorsavat tartalmaz, amit sem­legesíteni kell. Ezt a feladatot szintén a magas víztartalmú hasnyálmirigy-nedv végzi el, amely az enzimekkel együtt a hasnyálmirigyből a bélbe kerül. Mennyisége naponta akár egy-két liter is lehet. A hasnyálmirigynedv a bél­fal nyálkahártyáját is védi a gyomorsav maró hatásától.

Az emésztőenzimek hiánya

Enzimek hiánya esetén a szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok nem bomlanak alkotóelemeikre, és nem kerülnek a vérbe, hanem emésztetlenül haladnak tovább a belekben. Ennek jelei a hasmenés, a felfúvódás, a görcsös hasfájás és a zsírosan csillogó széklet. Mivel a szervek nem jutnak „üzemanyaghoz”, tápanyag- és vitaminhiány alakul ki, a beteg lefogy. A szervek akár meg is betegedhetnek.

Az amiláz- és lipázértékek is utalhatnak hasnyálmirigy-rendellenességre. Ha betegség miatt a mirigy sejtjei elpusztulnak, ezek az enzimek felszaba­dulnak, és a vérben magasabb lesz a szintjük.

Vigyázat, önpusztítás!

A tripszin és a kimotripszin igen hatékony fehérjebontók. A hatékony­ságra szükség is van ahhoz, hogy az emésztés során a feladatukat megfelelően ellássák. Hatásukat azonban nem fejthetik ki keletkezésük helyén, azaz a hasnyálmirigyben, hiszen akkor magát a szervet tennék tönkre. Ezért szabadulnak fel ezek az emésztőenzimek inaktív előanyagként, és csupán a bélben aktiválódnak egy másik enzim hatására. A bélfa­lat nyálkaréteg óvja tőlük. A hasnyálmirigyben nincs ilyen védőréteg, ezért ha az enzimek (például hasnyálmirigy-gyulladás miatt) idejekorán aktiválódnak, súlyos károsodás következhet be.

A vércukorszintet szabályozó hormonok

A hasnyálmirigyek az a része, amely a hormonok előállításáért felelős, nagyságrendekkel kisebb, mint az enzimtermelő rész: mindössze a szerv tömegének két százalékát teszi ki. Szerepe ugyanakkor sokkal jelentősebb, mint azt a mérete alapján hinnénk.

Mivel a hormonokat létrehozó sejtek mintegy szigeteket alkotnak a has­nyálmirigyszövet tengerében, Langerhans-szigeteknek is nevezik őket felfedezőjük, Paul Langerhans német patológus (1847-1888) neve után. Az itt termelt hormonok nem kerülnek a bélbe, hanem egyenesen a vér­áramba jutnak.

Inzulin és glukagon

A hasnyálmirigy legfontosabb hormonja az inzulin. A szervezet sejtjei enélkül nem képesek felvenni a szőlőcukrot, amelyre energiaforrásként, illetve építőanyagként van szüksége a szervezetnek. Étkezés után a bevitt szénhidrátok egyszerű cukrokra bomlanak le, amelyek a véráramba kerül­nek, vagyis megnő a vércukorszint. Az inzulin mintegy megnyitja a sejteket, és beengedi a vérből a cukrot. Ha ez megtörténik, a vércukorszint ismét csökken. Ha nincs elegendő inzulin, vagy a sejtek „zárja” megváltozott, úgy, hogy a hormon nem képes felnyitni (inzulinrezisztencia), a cukor nem jut a sejtekbe, és a vérben gyűlik fel. Az eredmény: vércukorszint-emelkedés, majd cukorbetegség, orvosi nyelven diabetes mellius.

A hasnyálmirigy nem kizárólag inzu­lint termel, hanem egy vele éppen ellen­tétes hatású hormont, a glukagont is. Ez gondoskodik a keményítő formájában tárolt cukor étkezések közötti felszaba­dulásáról, és arról, hogy a. véráramba kerülve megemelje a vércukorszintet. Mivel a cukor az agy elengedhetetlen energiaforrása, alacsony vércukorszint esetén zavar figyelhető meg az összpon­tosító képességben, sőt legrosszabb esetben eszméletvesztés is bekövet­kezhet.

E két hormon egyensúlya tehát létfontosságú a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia (a cukorbetegség bevezető állapota) kialakulásának meg­előzésében. A betegség időben történő felismerése és kezelése egyre fontosabbá válik, hiszen becslések szerint világszerte legalább 171 millió embert érint.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.