Anyagcsere

Egy pohárkával az ünneplés kedvéért – Mi az az alkoholmennyiség, ami már ártalmas?

Sok ember iszik meg naponta munka után egy pohár jó bort vagy egy hideg sört. Biztosan mindenkiben felmerült már a kérdés: mennyi alkohol fogyasztható? Mi az a mennyiség amely már ártalmas?

A szilveszter elképzelhetetlen éjféli pezsgőzés nélkül; nincs születésnap köszöntésre emelt poharak, baráti összejövetel söröskancsók, gyertyafényes vacsora bor nélkül. Folytathatnánk a sort, akár a végtelensé­gig, de a fenti példák is azt bizonyítják, hogy az alkohol a társasági és a mindennapi élet drogja, az összejövetelek elengedhetetlen része. Már egy pohár ital is oldja a gátlásokat, javítja a hangulatot.

A túl sok alkohol ugyanakkor függőséghez vezet, és az egészségre is ártalmas

De mennyi a túl sok? Nos, ez sok tényezőtől – például a testtömegtől, az alkohol mellé fogyasztott élelmiszerek mennyiségétől, sőt a genetikai állomány­tól is függ. Azt a tudomány már rég kiderítette, hogy egyesek hajlamosabbak a szenvedélybetegségekre, mint mások. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlata szerint egészséges nők napi 20, egészséges férfiak pedig napi 30 gramm alkoholnál ne fogyasszanak többet. Érthetőbb a dolog, ha tudjuk, hogy 2,5 deciliter bor vagy egy korsó (5 deciliter) sör 20 gramm alkoholt tartalmaz.

Vidámság alkohol nélkül

„Ne rontsd el az örömünket, igyál még egy pohárral!” Ki ne hallotta volna ezt a felszólítást? Nem illendő ilyenkor nemet mondani. Aki nem akar vagy nem tud a többiekkel tartani, esetleg nem szabad innia, ünneprontónak számít. Mi ilyenkor a teendő?

  • Hígítsuk a bort vízzel!
  • Hivatkozzunk arra, hogy autóval vagyunk, ezt többnyire elfogadják.
  • Igyunk alkoholmentes sört!
  • A kínálók ne vegyék rossz néven, ha valaki nem akar alkoholt inni.
A szakemberek szerint napi 10-20 gramm alkohol csökkentheti a szívkoszorúér-betegség, az Alzheimer-kór és a szenilitás kocká­zatát, szerepet játszhat az inzulin­rezisztencia kialakulásának akadá­lyozásában. Kutatók ezért napi 1 dl vörösbor fogyasztását javasolják.

A vérből az elfogyasztott alkohol 5 százaléka a légzés útján távozik. Ezért lehet érezni az alkoholt a lehe­leten. További 2 százalék ürül ki a vizelettel, és 1-2 százalék a bőrön át A maradék 90 százalékkal a májnak kell „elbánnia”, mely egy óra alatt megközelítőleg 7 gramm alkoholt képes lebontani.

Tényleg a sör okozza a sörhasat?

Az alkohol energiahordozó: a zsírokat az alkohol követi a „kalóriadobogón”. Egy pohár (2 deciliter) vörösbor 140 kilokalória energiát tartalmaz, míg egy pohár (3 deciliter) sör 130-at. Összehasonlításul: egy szelet almás pite energiatartalma nagyjából 200 kilokalória.

Mivel az alkohol elsősorban sejtméreg, a szervezet arra törekszik, hogy minél hamarabb semlegesítse, így az anyagcsere folyamán előnyt élvez. Az alkohollal egyidejűleg elfogyasztott szénhidrátok és zsírok ezért közvetlenül a raktárakba kerülnek. A has is egyike a zsírraktáraknak.

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.