Babaápolás

Bébikompok használata egy 5-6 hónapos babánál

“A lányomat látszólag nagyon zavarja, hogy nem tud mászkálni. Nem szeret nyugodtan feküdni a bölcsőjében vagy ülni a csecsemő­székén, de nem hordozhatom egész nap. Rakhatom bébi­kompba?”

Elég idegesítő lehet az élet, amikor hiá­ba akarunk, nincs hová mennünk (vagy legalábbis felnőtt segítsége nélkül). Az ilyen frusztráció csúcspontja azon időszak, mikor a baba már elég jól ül, de még nem tud magától mászkálni.

Régebben az egyértelmű megoldás a bébikomp volt – egy ülőke négy kerekes lábbal felszerelt, asztal­szerű keret közepén -, amely lehetővé tette a babák számára, hogy otthon mo­zogjanak, mielőtt a független mobilitás­ra tettek szert. De mivel a bébikompok évente több ezer orvosi beavatkozást igénylő fejsérülést okoztak és még több ezer, otthon puszival kezeltet, most már nem javasoljuk az alkalmazásukat.

Helyhez kötött bébikompok

Valamivel biztonságosabb választás a helyhez kötött bébikomp, amely kor­látozott mozgási lehetőséget biztosít a baba számára, a mobil bébikomphoz ké­pest kevesebb potenciális veszéllyel. De ezeknek is sok hátránya van. Először is, a babák, akiknek frusztrációja abból ered, hogy anyai vagy apai segítség nélkül nem tudnak eljutni A pontból B pontba, nem lesznek kevésbé frusztráltak olyan bébi­kompban, amely nem mozog.

Mivel a helyhez kötött bébikomp csak körben mozog, esetleg még frusztráltabbak lesz­nek, ez még jobban feldühítheti őket („Megyek, de nem jutok sehova!”). To­vábbá néhány felmérés szerint a bébi­komp ideiglenesen hátráltathatja a fej­lődést, ha túl sokat használják, a felmé­rések szerint azok a babák, akik sok időt töltenek benne, később kezdenek ülni, mászni és járni. Ez nem meglepő, ha fi­gyelembe vesszük, hogy a bébikompba (vagy csecsemőszékbe vagy hintába) zárt baba számára nincs lehetőség az ilyen képességek gyakorlására és az elsajátí­tásukhoz szükséges izmok mozgatására.

A babák más izomkészletet használnak az egyenes tartáshoz a bébikompban, mint járáskor. A felmérések szerint mi­vel a babák a bébikompban nem láthat­ják a lábukat, nélkülözni kényszerülnek azt a vizuális támpontot, amely segítene nekik megtanulni, hogyan mozog a testük a térben (ami a járni tanulás kulcs­fontosságú része). Nem tanulják meg to­vábbá megőrizni az egyensúlyukat, és azt, hogy sikertelenség esetén hogyan essenek és álljanak fel újra – amely képességek elsajátítása szintén létfontosságú lépés az önálló járáshoz vezető úton.

Tanácsok

Aki mégis úgy dönt, hogy bébikom­pot használ, annak alább néhány tanács következik, hogy használata során a babá­nak örömet szerezzen és biztonságot adjon:

  • Vigyük a babát próbaútra. A legjobb módszer eldönteni, hogy a baba készen áll-e a helyhez kötött bébikompra, az, hogy engedjük, hogy kipróbálja. Ha nincs a baráti körben, próbáljunk ki a boltban egy bemutatómodellt. Ha jól érzi ma­gát, és nem esik el benne, a baba készen áll a helyhez kötött bébikompra.
  • Ne menjünk el, miközben a baba „jár”. A helyhez kötött bébikomp nem he­lyettesítheti a felügyeletet. Csak akkor hagyjuk benne a babát, ha figyelni tu­dunk rá.
  • Ne engedjük, hogy állandóan járjon benne. A baba bébikompozásának ide­jét korlátozzuk 30 percre alkalmanként. Minden babának kell időt töltenie a földön olyan képességek gyakorlásával, amelyek később lehetővé teszik számára a mászást, ilyen például a négykézlábra állás.

Az állás és később a járás előkészí­téséhez szüksége van arra, hogy dohány­zóasztalokba és konyhai székekbe ka­paszkodva felhúzódzkodjon. Sokkal több alkalmat kell adni arra, hogy megismer­je és megfogja a környezete biztonságos tárgyait, mint amit bármilyen bébikomp enged. Szüksége van az anyjával és másokkal folytatott szabad játék által jelentett kapcsolatra, a helyhez kötött bébikompok (éppúgy, mint a csecsemő­székek és a járókák) ne legyenek gyerekpesztrák.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.