Babaápolás

Tejcsorgás, spriccelés? Állandóan csöpögő mell

“Szinte állandóan csorog a tejem. Normális dolog ez? Meddig fog tartani?”

Pólóátnedvesítésben (trikó-, pulóver-, melltartó-, sőt ágynemű eláztatásban) a kezdő kismamák verhetetlenek. A szop­tatás első hetei csaknem mindig úsznak, a tejük gyakran szivárog, csöpög, néha spriccel is. Mindez figyelmeztetés nélkül, bárhol, bármikor megtörténhet. Egyszer csak megérzik a tejelválasztás megindu­lásáról árulkodó bizsergést, és mielőtt előkapnának egy vattapamacsot vagy tö­rülközőt, máris két nyirkos karika díszíti a pólójukat.

A tejelválasztás tudatilag be­folyásolt fizikai folyamat

Nagy valószínű­séggel akkor csordul ki a tej, ha a mama a kisbabára gondol, róla beszél vagy meg­hallja a sírását. A meleg zuhany alatt is könnyen kicsöppen a tej. De olyankor is előfordulhat, amikor a baba eszébe se jut (például alszik, számlát fizet be), illet­ve a lehető legnyilvánosabb vagy leglehe­tetlenebb helyzetben van (éppen sorban áll a postán, előadást tart, szerelmeske­dik). Akkor is kicsöppenhet a tej, ha az etetés késik vagy az ideje közeleg (főleg annál van ez így, aki rendszeres időkö­zönként szoptat). Szoptatás közben pe­dig elcsöppenhet a másik mell.

Csöpögő kebellel egyébként sem könnyű az élet, de néha kifejezetten ké­nyelmetlen, kellemetlen és végtelenül zavaró, pedig csupán a szoptatás teljesen normális mellékhatásáról van szó, főleg eleinte. (De az is normális dolog, ha csak kicsit vagy egyáltalán nem szivárog a tej, sok anya tapasztalja, hogy a második gyereknél már kevésbé csöpög a melle.) Idővel, ahogy a kereslet és a kínálat las­san találkozik, és kialakulnak a szoptatás szabályai, jelentősen csökken a szivár­gás.

A szárazabb napok eljöve­teléig érdemes kipróbálni a következő módszereket:

  • Tartsunk magunknál egy csomó mell­tartóbetétet. A betét életet (de legalábbis inget) menthet. Tartson betétet a pelenkástáskában, a ridikülben, az ágy mellett, és ha átázott, dobja ki. A műanyag vagy vízhatlan béléses betét kerülendő, mert a nedvet felszívás helyett csak felfogja, ezenkívül a mellbimbót is irritálhatja. Ki-ki kísérletezze ki a neki való típust: van, aki az eldobható melltartóbetétet sze­reti, mások a mosható pamutpárnácskát.
  • Kíméljük az ágyat. Aki éjszaka erősen át szokott ázni, az, ha nem akar minden­nap friss lepedőt húzni vagy új matracot venni, lefekvés előtt tegyen több betétet a melltartójába, vagy fektessen maga alá egy nagy törülközőt.
  • Viseljünk mintás, lehetőleg sötétebb anyagból készült holmit. Mint tapasz­talni fogjuk, ezeken kevésbé látszik meg a folt. Szoptatós gyerek mellé mosható ruha kell.
  • Csöpögés ellen nem használ a fejés. Nemhogy nem véd meg tőle, hanem még fokozza is. Az emlő annál több tejet ad, minél inkább stimulálják.
  • Védekezés nyomással. Ha rossz előér­zete van, úgy is megpróbálhat gátat vetni a szivárgásnak, hogy nyomást gyakorol a mellbimbóra (persze nem nyilvános he­lyen), vagy szorosan összefonja a karját a mellén. Mindez azonban csak akkor lehetséges, amikor a szoptatás már gya­korlottan megy, és a tej kiválasztás is be­állt a megfelelő szintre. Az első néhány héten nem szabad túlzásba vinni a tejleadás visszatartását, mert eldugulhatnak tőle a tej mirigycsatornák.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.