Babaápolás

Visszaszoktatás a szoptatásra (tejelválasztás fokozása)

„Tíznapos kisbabámat születése óta felváltva etetem tápszerrel és anyatejjel, de ezután csak szoptatni szeretném. Lehetséges ez?”

Nem lesz könnyű – hiszen az anyatej ilyen rövid ideig tartó pótlása is a kíná­lat csökkenését okozza -, de egyáltalán nem lehetetlen. Kellő idővel, odaadás­sal, türelemmel – és az éhes baba kész­séges együttműködésével – egy anya át tud állni a kombinált táplálásról a kizárólagos szoptatásra. A gyereket úgy lehet leszoktatni a tápszerről, ha az anya­tej pótolja a különbözetet. A részleges­ről a kizárólagos szoptatásra való átál­lás megkönnyítése érdekében a követ­kező módszerekkel lehet fokozni a tej­elválasztást.

Tejelválasztás fokozása:

  • A mell kiürítése: mivel az emlő gya­kori és rendszeres ingerlésének fontos szerepe van a tejelválasztásban (minél kevesebb fogy belőle, annál kevesebb termelődik), a mellet nappal legalább két és fél óránként, éjszaka háromórán­ként ki kell üríteni (akár szoptatással, akár fejessel).
  • Befejező fejés: minden szoptatás vé­gén rá kell szánni 5-10 percet a fejesre, hogy mindkét mell alaposan kiürüljön, mert ez nagyobb tejtermelésre serkenti. A lefejt tejet későbbi fogyasztásra le le­het fagyasztani, de tápszerbe keverve is oda lehet adni a gyereknek.
  • A tápszeradag csökkentése: a tápszert nem szabad egy csapásra megvonni a gyerektől. Ameddig az anyának nincs elég teje, a kicsinek szüksége van a ki­egészítő táplálékra, de a cumisüveget csak a szoptatás végén kapja meg. Ahogy egyre több lesz a tej, csökkentse az egy-egy üvegben adott tápszermennyiséget. Ha a baba fogyasztásáról naplót vezet, annak az anyatej növekedésével párhu­zamosan, lassan csökkenő tápszermennyiségről kell tanúskodnia.
  • Szoptatás segédeszközzel. Megfonto­landó valamilyen szoptató anyáknak való szoptatási segédeszköz alkalmazá­sa, mivel jelentős mértékben megkönnyítheti az átállást a tápszerrel kombi­nált szoptatásról a kizárólag anyatejes táplálásra. Az ilyen készítmények lehe­tővé teszik, hogy a baba a mellből szop­ja a tápszert, így az emlő is megkapja a kellő ingereket, és a baba is a szükséges táplálékot.
  • Pelenkaszámoló: folyamatosan ellen­őrizze a pisis és kakis pelenkák mennyi­ségét, hogy kiderüljön, eleget kap-e a gyerek enni. Ezen­felül, az átmenet időszakában tartsa a kapcsolatot a gyerekorvossal, és gyakori méréssel is ellenőrizze, eleget eszik-e a baba.
  • Esetleg gyógyszeres kezelés is szóba jöhet: vannak erre alkalmas gyógynö­vények (a szoptatási tanácsadók szerint csekély mennyiségű görögszéna serken­ti a tej képződést). De – a gyógynövény­éi gyógyszerfogyasztás egyébként is érvényes szabályainak is megfelelően – a tej képzést serkentő készítményeket is csak orvos, gyerekorvos, a sajátos hely­zetet ismerő szoptatási tanácsadó tudtá­val szabad fogyasztani.
  • Csak türelem: a visszaszoktatáshoz idő kell, és sikeréhez a külső segítség is fontos. Lehetőleg kérjen segítséget a társától, családtagjaitól, barátoktól.

Forduljon segítségért egy szoptatási tanácsadóhoz!

Ha nem tud szoptatási tanácsadót választani, kérdezze meg a kórháztól, az orvosától, a védőnőtől vagy a helyi anyavédő szolgálattól, hogy kit tudnak ajánlani.

Mennyi ideig tart a visszaszoktatás?

A visszaszoktatás az anyának néhány naptól néhány hétig terjedhető egész napos odaadást követel, de ez a várható kudarcok ellenére végül meghozza ju­talmát. Bár igen ritkán, mégis előfordul­hat, hogy nem sikerül, és részben vagy teljesen be kell érni a tápszerrel. Ha így járna, akkor se legyen lelkifurdalása. Legyen rá büszke, hogy minden lehetőt megtett a szoptatás érdekében. És em­lékezzen arra, hogy a gyereknek még a rövid ideig tartó szoptatás is óriási hasz­nára válik.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.