Babaápolás

Túl sok tej kismamáknál?

„A mellem már nem feszül, mégis annyi a tejem, hogy a gyerek majd belefullad. Talán túl sok a tejem?”

Sok kismama érzi így, azonban ez változni fog!

Talán úgy látszik, mintha az egész kör­nyéknek – de legalább egy kisebb bölcső­dének – elég volna a teje, de nyugalom: nemsokára pont annyi lesz, amennyire egyetlen éhes babának: a saját gyerme­kének van szüksége. Sok nő úgy érzi, főleg a szoptatás első heteiben, hogy kissé sok a jóból: a baba láthatólag nem bírja az iramot, szegényke igyekszik min­dent lenyelni, ami a szájába ömlik, de végül csak krákog, köhécsel, fuldoklik.

Az is előfordul, hogy a túlcsorduló tejtől szivárog és csöpög a mell, ami kényel­metlen és zavaró (főleg nyilvános helyen). Lehet, hogy most éppen több a teje, mint amennyi a gyereknek kell, vagy gyorsabban adja le, mint ahogy a gyerek képes magához venni, de úgy egy hónap múlva remélhetőleg beáll a kereslet­-kínálat egyensúlya, s ahogy az anya szink­ronba kerül a gyerek szükségletével, foko­zatosan megszűnik a túltermelés. Addig etetés közben tartson kéznél egy törül­közőt mindkettejük számára, és az alábbi módszerekkel próbálja meg csökkenteni a hozamot.

Néhány tipp a tejhozam csökkentéséhez:

  • Ha a tejleadás elején a baba kétségbe­esetten krákogni kezd, és levegő után kapkod, próbálja egy pillanatra levenni magáról, hogy kibugyogjon a tej. Ami­kor a folyás lelassul, vissza lehet tenni a gyereket az emlőre.
  • Csak az egyik melléből etessen. Így job­ban kiürül, a babának pedig egy etetés alatt kettő helyett csak egy alkalommal kell megküzdenie a tej áradattal.
  • Szoptatás közben a bimbóudvar finom nyomkodásával igyekezzen lassítani a le­adást.
  • Tegye a babát félig ülő helyzetbe. Egyes csecsemők úgy oldják meg a problémát, hogy a fölösleges tejet hagyják kicsorog­ni a szájukból.
  • Próbálja meg kivédeni a gravitációt: szoptasson kissé hátradőlve, esetleg ha­nyatt fekve, hogy a baba legyen fölül (bár ezzel a kissé esetlen pózzal nem érdemes túl gyakran próbálkozni).
  • Etetés előtt fejjen le tejet, míg az első erős sugár le nem lassul. Ekkor már nyu­godtan szophat a baba, nem fogja dön­teni a tejáradat.
  • A saját folyadékbevitel csökkentésével nincs értelme próbálkozni. A tejelvá­lasztásnak semmi köze ahhoz, hogy a mama milyen sok vagy milyen kevés fo­lyadékot fogyaszt. Attól, hogy keveseb­bet iszik, még nem lesz kevesebb teje, az egészségének viszont árthat.

Vannak nők, akiknek végig erősen jön a tejük

Aggodalomra akkor sincs ok, ha kiderül, hogy ön is közéjük tartozik. Ahogy a baba nő, növekszik az étvágya és egyre gyakorlottabban szopik, ekkor már meg tud birkózni az árral.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.