Babaápolás

Veleszületett szívrendellenességek kezelése

Mi ez?

Bármely enyhe vagy súlyos szív­rendellenesség, amely születéskor fenn­áll. Bár a rendellenességek általában sztetoszkóppal diagnosztizálhatók, igazolá­sukra további vizsgálatokra is (például röntgen, ultrahang és EKG) szükség le­het. A hiba típusától függően a szívnek egy vagy több funkciója kedvezőtlenül érintett lehet. A tünetek jelentkezhetnek születéskor, esetleg csak felnőttkorban válnak nyilvánvalóvá. Cianózis, tipiku­san az ujjak, lábujjak és az ajkak elkékülése a leggyakoribb tünet.

Mennyire gyakori?

A szívrendellenes­séggel született babák aránya ezrelékben mérhető.

Ki hajlamos rá?

Nagyobb a veszélye a terhesség alatt rubeólával fertőződött anyák gyerekeinél, Down-kóros gyere­keknél, és olyan babáknál, akiknek van ilyen betegségben szenvedő testvérük (bár náluk csak kissé nagyobb a kockázat).

Mi okozza?

Az esetek többségében nem ismert, bár a genetika valószínűleg fontos szerepet játszik. Egyes fertőzések (pél­dául rubeóla) és egyes kémiai anyagok (például talidomid, amfetaminok vagy alkohol) okozhatnak magzati szívfejlő­dési rendellenességet, de ilyen rendelle­nességek gyakran véletlenszerű genetikai hiba következményei is lehetnek.

Társuló problémák

Néha lassú súly­növekedés és gyarapodás, fáradtság, gyengeség, légzési vagy szopási nehéz­ség (a szív hibás működéséből adódó gyengeség miatt).

Kezelés

A leggyakoribb szívrendellenes­ség (kamrai septumdefektus; ventricu-laris septum defectus, VSC) gyakran nem igényel kezelést – ha kicsi a hiány, gyak­ran magától bezárul. A fennálló rendel­lenesség súlyosságától függően műtét (akár rögtön, akár később, a gyerekkor­ban), gyógyszeres kezelés vagy szívátül­tetés oldhatja meg a szívrendellenesség problémáját.

(Egyes esetekben a tünete­ket nem okozó rendellenességet a ké­sőbbi problémák megelőzése érdekében kell kezelni.) Néha a szívrendellenesség a születés előtt diagnosztizálható, és gyógyszeres kezeléssel korrigálható.

Kilátások

A legtöbb veleszületett szív­rendellenesség gyógyítható; csak néhány különösen súlyos eset (és ezek előfordu­lása ritka) eredményez tartós fogyatékos­ságot vagy halált. A legtöbb gyerek, aki­nél zörejek hallhatók, normális életet élhet, és korlátozás nélkül sportolhat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.