Élj egészségesen

Kezelés helyett előzd meg a betegségeket!

A manapság gyakran előforduló, népbetegségnek számító egészségügyi problémák mind megelőzhetőek lennének, ha odafigyelnénk az egészséges életmódra, melynek elengedhetetlen részét képezi a rendszeres testmozgás, és az elfogyasztott ételek alapanyagainak körültekintő megválasztása. A cukorbetegség, az autoimmun betegségek, a szív-, és érrendszeri megbetegedések, valamint az idegrendszert is károsan befolyásoló kórképek mellett az elhízás egészségügyi kockázatai is szedik áldozataikat világszerte.

Tudni illik ha naponta végeznénk testmozgást, egészségesen étkeznénk és járnánk szűrő vizsgálatokra akkor megelőzhetőek lennének a betegségek.
Tudni illik ha naponta végeznénk testmozgást, egészségesen étkeznénk és járnánk szűrő vizsgálatokra akkor megelőzhetőek lennének a betegségek.

 A krónikus betegségek különösen veszélyesek!

A rák és minden egyéb, jellemzően hosszabb idő alatt kialakuló betegség elleni harc legjobb módszere a megelőzés. Döbbenetes adat, hogy Amerikában tíz halálesetből hét az előbb felsoroltakhoz hasonló krónikus betegségek miatt következik be. A szívbetegség, a rák és a szélütés viszi el az emberek több mint felét. Ebben a pillanatban is nagyjából minden második ember él valamilyen krónikus betegséggel.

A stroke, avagy a szélütés tünetei általában mindig azonnal jelentkező panaszokat eredményeznek.
A stroke, avagy a szélütés tünetei általában mindig azonnal jelentkező panaszokat eredményeznek.

Csakhogy a megelőzést nem könnyű „eladni”. Valamennyien úgy szeretnénk élni a jelenben, ahogy a kedvünk tartja, aztán annak az árát majd később fizetnénk meg.

Mi a megoldás?

Semmit sem szeretnék jobban, mint feleslegessé válni. Képzeljen el egy olyan világot, ahol valamennyien végelgyengülésben halunk meg: a testünk egyszerűen végleg felmondja a szolgálatot, mint egy öreg autó, amely több százezer csodás kilométert tett már meg! Egy nap nem indul be a motor, és már sehogy sem lehet életet lehelni bele.

Egyébként 1951 volt az utolsó év, amikor a halotti bizonyítványban a halál okaként még fel lehetett tüntetni a „végelgyengülést”. Azóta kötelesek vagyunk megnevezni valamilyen betegséget, sérülést vagy szövődményt. A mai, csúcstechnikájú világban hihetetlen mennyiségű tudáshoz férhetünk hozzá arra vonatkozóan, hogyan kell egészségesnek maradni, ennek ellenére a megelőzhető, nem fertőző betegségekbe többen halnak bele világszerte, mint minden más ok miatt összesen.

Ritkán hallunk olyan emberről, aki kilencvenkilenc éves korában békésen, álmában hunyt el. Annál gyakoribbak a történetek azokról, akik rengeteget szenvednek, aztán hosszú „küzdelem” után végül alulmaradnak a betegséggel vívott harcban.

Ma, az információbőség korában, amikor az egészségtanácsokat cukorkaként osztogatják a médiumok, minden eddiginél bonyolultabb feladattá vált egészségesnek maradni.

Önvizsgált

Hogyan tudom vizsgálni saját egészségem?

Manapság könnyebb kiderítenie a vérnyomását és a szívritmusát, mint nyilvános telefont találni. Ami általánosságban tanácsolható, az az, hogy ismerjük meg saját magunkat, szervezetünk működését, és mindazokat az elsőre talán aprónak tűnő jeleket, melyekkel a mindennapokban, közérzetünk kapcsán találkozhatunk.

Figyelj, fülelj, tapints!

Ha szeretne ennél szakszerűbb lenni, akkor úgy gyűjtsön információkat szervezete jelzéseiről, hogy három hónapon át mindennap feljegyzi az alábbi tényezőket: napszak, a vérnyomása, a pulzusa, és éppen mi történik (pl. most fejezte be a reggelizést, ideges volt felkelés után, a tévé előtt pihen, vagy rossz hírt kapott a postán)! Az önvizsgálatot mindig más napszakban végezze, mivel így kiderül majd, hogy például mikor szokott magasabb lenni a vérnyomása, vagy mikor érzi magát levertnek.

Ezt követően rendszeresen ismételje meg ezt, lehetőleg néhány havonta, hogy felismerje a változásokat. Ne várjon addig, amíg felkeresi az orvosát – a legtöbben ezt amúgy is elég ritkán tesszük! Amikor azonban legközelebb elmegy hozzá, vigye magával ezt az egészségnaplót is, és mutassa meg neki! A vérnyomás méréséhez szükséges eszközt a gyógyszertárakban veheti meg, és hasznos alkalmazásokat tölthet le az okostelefonjára is.

Mi a személyre szabott orvoslás lényege?

Azt jelenti, hogy egészségügyi ellátását az ön sajátos, az élettani és genetikai tulajdonságai, értékrendje és egyéni körülményei alapján meghatározott igényeihez igazítják. Az orvostudomány végre eljutott oda, hogy rendelkezésünkre áll a technológia a kezelések és megelőzési módszerek ilyen jellegű testreszabására valahogy úgy, ahogy a szabó igazítja pontosan a testére a ruhát. De mindez önnel kezdődik.

A személyre szabott orvoslást illetően fontos hogy ismerjük saját testünket, működését.
A személyre szabott orvoslást illetően fontos hogy ismerjük saját testünket, működését.

Mindaddig nem élvezheti a személyre szabott orvoslás előnyeit, amíg alaposan meg nem ismeri a testét. Az alábbiakban egy sor általános jellegű kérdést sorolunk fel, amelyeket az intenzív, három hónapos indítónapló-írás utáni, néhány havonta elvégzett önellenőrzés után mindig fel kell tennie magának:

  • Hogyan osztályozná az általános energiaszintjét?
  • Van-e valamilyen rendellenes jelenség, ami említést érdemel (bőr, haj, érzékek, légzés, étvágy, emésztés)?
  • Szenved-e valamilyen krónikus rendellenességben?
  • Egytől tízig osztályozva mennyire érzi súlyosnak a stressz szintjét?
  • Boldog?
  • Mit szeretne megváltoztatni az életében?
  • Mennyi a testsúlya? (Lehetőleg hetente vagy kéthetente méredzkedjen!)

Ezeket a kérdéseket természetesen a legelső napon is fel kell tennie. A válaszadásnál pedig legyen őszinte!

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.