Betegségek és megelőzésük

A meddőség okai és kezelése!

Tünetek

Az egészséges párok 92 százalékánál a próbálkozást követő egy éven belül megtörténik a fogamzás. A többi 6 százaléknál még orvosi segít­séggel sem biztos a siker. A probléma nem feltétlenül a nő szervezetében van: a sikertelenség hátterében éppúgy állhat a férfi átmeneti vagy tar­tós nemzésképtelensége. A meddőség kockázata többféle módon csök­kenthető; alábbi tanácsainknak a párok mindkét tagja hasznát veheti.

Tipp: napi 750 mg C-vitaminszedésével a nők termékenysége 25%-kal javítható.

Prevenció első körben

A megfelelő időzítés. A fogamzóképesség a korral romlik. A férfi nem­zőképessége a negyvenes életévek elején kezd hanyatlani, mivel az ondó­sejtek – miként maguk a férfiak is – lelassulnak. A nő tizenkilenc és hu­szonhat éves kora között a legtermékenyebb: ilyenkor egészséges párok esetén csaknem 100 százalék a teherbe esés valószínűsége, ha a közösü­lés a legmegfelelőbb időben, a tüszőrepedés után két nappal történik. Harmincöt és negyvenéves kor között a fogamzás esélye már csak harmadkkora, s ha a férfi sok évvel idősebb a nőnél, még kisebb.

SúlykontrolI. Elhízott nőknél felborulhat a nemi hormonok egyensúlya, aminek következtében több mint a duplájára nő a meddőség kockázata, és tízszeresére annak veszélye, hogy nehezen, csak hosszas próbálkozá­sok után sikerül teherbe esni. Férfiaknál már kilenc felesleges kiló felsze­dése közel 10 százalékkal rontja a nemzőképességet. Fogyókúra esetén fehérjedús, szénhidrátszegény diéta javallott, mert a kutatások szerint ez segíti elő legjobban a nemi hormonok egyensúlyának helyreállását.

Füstmentesen. Sok dohányos férfi még csak nem is gondol rá, hogy állandó füstölése miatt párja nehezen vagy egyáltalán nem esik teherbe. A dohányzás hatására szabad gyökök keletkeznek, melyek tönkreteszik az egészséges sejteket. Ha túl sok termelődik belőlük – amit hiányos vagy egészségtelen táplálkozás is előidézhet -, csökken a spermiumok száma, mozgékonysága, életképessége. Az utód létrehozása érdekében is fel kell hagyni ezzel a káros szokással!

Milyen alsónadrágot viseljünk?

A nemzőképesség szempontjából a jelek szerint mindegy, hogy a férfi „fecskét” vagy bokszért visel-e. A szakértők hosszú időn át azt javasolták, hogy a szoros „fecske” (újabb nevén: slip) viselése kerülendő, mert befülled az ágyék, a hő hatására pedig csökken a spermiumszám. Az újabb kutatá­sok ezt nem támasztják alá. Egy kísérletben közel száz, fecskét, illetve laza alsót viselő férfi ágyéki hőmérsékletét vizsgálták: a különböző alsóneműk hatására lényegi eltérés nem mutatkozott az ágyék hőmérsékletében.

Prevenció második körben

Stresszoldás. Még a szakértők számára sem egyértelmű, hogy a stressz idézi-e elő a meddőséget, vagy a gyermekáldás elmaradása okoz-e stresszes állapotot, az azonban tény, hogy a stresszhormonok aránya – fogamzóképes kortársaikéhoz képest – jóval magasabb azoknak a nőknek a szervezetében (és rend­szerint a párjukéban is), akik csak mesterséges megtermékenyítés útján tudnak teherbe esni. Ugyancsak túltengenék e káros hormonok a termé­kenységet befolyásoló menstruációs zavarok, például endometriózis (mé­hen kívül, a hasüregben elhelyezkedő méhnyálkahártya-szigetek) esetén.

Alkohol nélkül. Nem kell alkoholistának lenni ahhoz, hogy a fogamzó-képesség veszélybe kerüljön. Egy tudományos kimutatás szerint már azoknál az egészséges nőknél is menstruációs zavar, sőt átmeneti med­dőség jelentkezhet, akik naponta háromnál több egységnyi szeszt fo­gyasztanak.

Ha a túlzott alkoholfogyasztás a terhesség során is megmarad, annak igen súlyos következményei lehet­nek a babára nézve – hossz- és súlynövekedése elmarad, illetve komoly idegrendszeri, szívbeli és érrendszeri fejlődési rendellenességek is kiala­kulhatnak. Egy biztos: jóval előbb mondjunk búcsút a pohárnak, mint ahogy teherbe kívánunk esni!

Hasznos kiegészítők. Egy nagyszabású, majdnem nyolcezer nő bevoná­sával végzett németországi vizsgálat kimutatta, hogy akik a fogantatás tervezett időpontja előtt egy hónapon át mindennap bevettek 1 multivi-tamin-tablettát, azoknál 5 százalékkal javult a termékenység azokhoz képest, akik nyomelemeket tartalmazó placebót kaptak.

A C-vitamin önmagában is javítja a fogamzó-, illetve nemzőképessé­get: férfiaknál napi 200-1000 mg hatására nő a spermiumszám. Olyan készítményt vegyünk, amely a C-vitamin mellett flavonoidokat is tartal­maz, mert a két vegyület együtt képes igazán hatékonyan meggátolni a hímivarsejteket károsító oxidatív stresszt. Nőknél a termékenység érdemi javításához napi 750 mg szükséges, de alkalmanként fölösleges 500 mg-nál többet bevenni, mert egyszerre csak ennyi szívódik fel.

Kutatási eredmények! Férfiak számára a szelén és az E-vitamin is hasznos lehet: mindkettő erős antioxidáns. Egy vizsgálat során, melyben ötvennégy impotens férfi vett részt, az alanyok egy csoportja negyedéven át mindennap bevett 400 NE E-vitamint (400 mg tokoferol) és 225 µg szelént; a kúra hatá­sára náluk életképes, mozgékony ivarsejtek kezdtek termelődni. (E ki­egészítők alkalmazása azonban csak orvosi jóváhagyással javasolt.)

Rendszeres szűrővizsgálatok. Az aktív szexuális életet élő nők, akik gyakran váltogatják partnereiket, legalább évente járjanak el nemibe­tegség-szűrésre. E betegségek fertőző fajtái kismedence-gyulladást idéz­hetnek elő, melynél baktériumok hatolnak fel a méhnyakon keresztül a méhbe és a petevezetékbe, ahol azután hegesedést okozva gátolják vagy nehezítik a fogamzást. Férfiaknál a prosztataszűrés is ajánlott: a dülmirigy bármely betegsége, de főként gyulladása és rákos elfajulása erősen hat a spermiumok termelődésére, életképességére.

Összefoglalás

Okai. A nőknél rendszerint ovulációs probléma áll a háttérben, például policisztás petefészek, petevezeték-elzáródás vagy endometriózis, melynél a méh-nyálkahártya sejtjei a méhűrön kívül ágyazódnak be. Férfiaknál többnyire elégtelen számban termelődő, rendellenes alakú, renyhe vagy életképtelen spermiumok okozzák.

Figyelmeztető tünetek. Aki rendszeres próbálkozás elle­nére egy éven belül nem esik teherbe (35 éves kor felett az időhatár fél év), forduljon orvos­hoz. Akkor is ajánlatos felkeresni a szakrendelést, ha párunknak vagy partnerünknek olyan prob­lémája van, amely befolyásolhat­ja a fogamzó-, illetve nemzőké­pességet (nőknél például peteve­zeték-elzáródás, endometriózis, mióma, petefészekciszta, koráb­ban már kezelt nőgyógyászati rák; férfiaknál impotencia, dül­mirigy- vagy hereproblémák).

Új fejlemények. Achlamydia baktérium a fogamzás után keletkező korai, barázdálódó sejtcsoportban (szedercsírában) osztódik, meggátolva annak ösztrogén- és progeszteron termelését. Ezek a hormonok nél­külözhetetlenek az embrió fejlő­déséhez. Korai vetélést okozhat, de számos más, súlyos szövőd­ménye is lehet.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.