Gyors felépülés

A rák kezelése és a terméketlenség mindig együtt jár?

A rákkal kapcsolatos legnyomasztóbb gondolatok egyike az, hogy a kezelés befolyásolhatja a termékenységét – ám a helyzet ma már nem olyan reménytelen, mint régebben. Többféle módon is megkerülhető a probléma, így jó esélye van rá, hogy a későbbiekben gyermekei születhessenek.

Jegyezzük meg! Ha ön rákbeteg, de a jövőben szeretne még gyer­mekeket, ezt feltétlenül beszélje meg szakorvosával. A kemoterápia, a műtét, a sugár- és hormonkezelés mind hatással lehet termékenységére. Némi előrelátással azonban kezelni lehet a helyzetet.

A petesejtek és a spermiumok hosszú távú tá­rolásának, valamint a meddőség kezelésében elért eredményeknek köszönhetően még akkor is lehetnek gyermekei, ha a kezelés során elveszíti a termékeny­ségét. Orvosával még a kezelések kezdete előtt meg kell beszélnie a lehetőségeket, ebbe vonja be a partnerét is. Sokat segíthet a szakszerű tanácsadás, ha a rák mellett még a gyermektelenség kilátásával is meg kell birkóznia.

Nők – rákos kezelés utáni gyermekvállalás lehetséges?

A termékenység komoly problémát jelent a rákbeteg nőknek. Általánosságban igaz, hogy minél fiatalabb valaki, annál jobbak a kilátásai. De egyes kemoterápiás szerek leállíthatják a petefészkekben a peteérés folya­matát – néha csak átmenetileg, máskor véglegesen. Minél alacsonyabb dózisú gyógyszerrel kezelik, annál kisebb a maradandó meddőség kockázata. Megnyugta­tó lehet a tudat, hogy a nők nagyjából egyharmadánál a kemoterápia befejezését követően helyreáll a menst­ruációs ciklus, és normálisan folytatódik a peteérés.

A sugárkezelés többnyire nem befolyásolja a termé­kenységet. Ha azonban a petefészket kell kezelni, ak­kor valószínű, hogy átmenetileg vagy végleg meddővé válik. Egyes műtétek szintén megakadályozhatják a gyermekvállalást. Ha például el kell távolítani a méhét, nem lesz képes magzatot kihordani; ha pedig a pete­fészkeket kell kioperálni, akkor attól kezdve nem termelődik több petesejt a szervezetében.

Nagyon nehéz lehet feldolgozni a gondolatot, hogy a kezelés után esetlegesen vagy biztosan terméketlen­né válik. Szerencsére van néhány lépés, amelyet a ke­zelés előtt megtehet, hogy később lehessen gyermeke.

Hogyan lehet mégis gyermeke?

A rák okozta terméketlenség ellen alkalmazható mód­szerek folyamatosan fejlődnek, így ma már a kezelés után is sok nőnek sikerül teherbe esnie. Amennyiben fennáll a terméketlenség veszélye, érdemes elgondolkozni a petesejt- vagy embriólefagyasztás lehetőségén. Szó lehet mesterséges, méhen kívüli megtermékenyítésről, amikor a petefészekből eltá­volított petesejteket termékenyítik meg a partner spermiumai. Az így létrejövő embriók lefagyaszthatok.

A mesterséges megtermékenyítéssel létrehozott, majd fagyasztásból felengedett és a méhbe beültetett embri­ók közül nagyjából minden hatodikból születik kisbaba. Ha nincs partnere, kérheti a petesejtek gyűjtését és lefagyasztását, későbbi megtermékenyítés céljából. Ez esetben azonban kisebb a siker esélye, mint a fagyasztott embriók esetében.

A petefészkek eltávolítása, valamint az olyan kezelések, mint a kemoterápia vagy a sugár- és hormonkezelés korai menopauzát okozhatnak. Ez olyan, kellemetlen tünetek­kel járhat, mint a hőhullámok, a nyugtalan alvás, a hangulatingadozások, a csekély libidó és a hüvelyszárazság. Ha a tüneteket a hormonkezelés okozza, akkor lehet, hogy csak átmeneti jellegűek.

A hormonpótló kezelés (HRT) enyhítheti a tüneteket, ám nem alkalmazható mindenkinél – emlőrákos pácien­seknél például biztosan nem -, és a termékenységet sem állítja vissza. A menopauza tüneteinek kezelésére más módszerek is rendelkezésre állnak, ezekkel kapcsolatban kérje orvosa tanácsát.

Férfiak – rákos kezelés után terméketlen lesz?

Kevesebb szó esik a férfiak bizonyos daganatok és keze­lések okozta terméketlenségének lehetőségéről, pedig ugyanolyan súlyos probléma. Ha prosztata- vagy here­rákja van, kérdezze meg orvosát, hogy a kezelés milyen hatással lesz a szexuális életére és a nemzőképességére. Előfordulhat, hogy a prosztata-, here- vagy vastagbélrák miatti műtétek után nem lesz képes megfelelő mere­vedést elérni. Hasonló átmeneti vagy tartós problémát idézhetnek elő a medencetájéki sugárkezelések is, amelyek ráadásul terméketlenséget is okozhatnak. A kemoterápia bármilyen típusú rák esetében befolyá­solhatja a nemzőképességet – a hatás függ az alkalma­zott szertől és dózistól, valamint a beteg életkorától.

Férfiak terméketlensége esetén mi a megoldás?

Ha fennáll a veszély, hogy a kezelés merevedési za­vart fog okozni vagy terméketlenné teszi, a sperma­bankok igénybevétele jó megoldás lehet – kivéve, ha onkológusa nem akarja tovább halogatni a kezelést. A bankokba ugyanis néhány héten át folyamato­san kell spermamintákat leadni, amelyeket ott lefagyasztva tárolnak, hogy később majd meg lehes­sen termékenyíteni velük partnere petesejtjeit.

Kemoterápia és fogamzásgátlás

A kemoterápiás kezelés alatt a nők teherbe eshetnek, a férfiak pedig gyermeket nemzhetnek. Mivel a kemoterápiás gyógysze­rek kárt tehetnek a magzatban, ajánlott a kemoterápia ideje alatt, és utána még néhány hónapon át fogamzásgátlást alkalmazni.

Minden új orvosi kezelést igen alapos klinikai kipróbálásnak kell alávetni, mielőtt engedé­lyeznék a használatát. A klinikai alkalmazhatóságot elemző vizsgálatoknak négy fázisa van: az első az, amikor először adják az új gyógyszert emberek­nek, a negyedikre pedig akkor kerül sor, amikor a forgalomba hozatalt követően elemzik a hosszú távú előnyöket, illetve kockázatokat. Jobb kezelést kapok, ha részt veszek egy klinikai kipróbá­lásban? Egy új kezelés nem szükségszerűen jobb a hagyo­mányosnál. Ha azonban részt vesz egy ilyen kipróbálásban, akkor valószínűleg jobban oda fognak önre figyelni és talán jobb ellátásban részesülhet. Vannak hátrányok is? Lehet, hogy gyakrabban vissza kell mennie a kórház­ba ellenőrzésre. Egyeseknek szorongást okoz, ha gyakrab­ban kell orvoshoz menniük, és több vizsgálatnak kell alávetni magukat. Az új kezeléseknek egyelőre ismeretlen mellékha­tásai és bizonyos kockázatai is lehetnek. Félbehagyhatom a klinikai kipróbálást? Igen, bármikor. Minden klinikai vizsgálat előtt egyébként tájékoztatják a beteget a részletekről, és a hozzájárulását írásban meg kell erősítenie.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.