Betegségek és megelőzésük

A tüdőrák és megelőzése, felismerése

Tünetek

Köztudott, hogy a tüdőrák első számú oka a dohányzás: a betegség az esetek csupán 2-10 százalékában alakul ki nem dohányzóknál (ez főleg nőknél jellemző). A hatékony megelőzéshez nem elég a dohányzás mellő­zése: arra is szükség van, hogy kerüljük az olyan helyeket, ahol mások füstölnek. Egy órán át tartó passzív dohányzás ugyanolyan mértékben roncsolja a tüdőt, mintha mi magunk cigarettáznánk!

Tipp: tíz füstmentes év után a felére csökken a tüdő­szövet elrákosodásának a kockázata.

Prevenció első körben

Dohányozni tilos! Ha negyven éven át mindennap elszívunk egy doboz cigarettát, hússzorosára nő a tüdőrák kockázata. Közhely, hogy leszokni nehéz, és azt is jól tudjuk, hogy a legtöbb embernek csak sokadik neki­futásra sikerül. íme egy jó tanács: kérjük az orvos segítségét, mert így a magányos próbálkozásnál háromnegyeddel nagyobb a siker esélye.

A doktor általában valamilyen nikotinpótlót ír fel; ez lehet rágógumi, tapasz, cukorka vagy orrspré. A kimutatások szerint e készítmények hatására feleannyira nehéz a leszokás, mint ezek nélkül. (Sikeres leszokáson azt értjük, ha valaki legalább egy évig nem gyújt rá.) Vannak leszokást segítő gyógyszerek is, de ezek nikotinpótló készítményekkel együtt nem hasz­nálhatók. Gyakran felmerülő kérdés, hogy fokozatosan vonjuk-e meg magunktól, vagy egyik napról a másikra hagyjuk-e abba a füstölést. A kutatók szerint a gyors módszer eredményesebb.

A gonosz radon. Ez a színtelen, szagta­lan gáz a tüdőrák második számú oka. A talajban lévő radioaktív elemek bom­lása során keletkezik, és a ház alapjának repedésein keresztül vagy az ablakon át jut be a lakásba. Kimutatása speciális készülékkel lehetséges, bízzuk tehát szakemberre; kapható házi mérőeszköz is, de ez kevésbé ajánlott megoldás. Ha radon van a lakás légterében, venti­látoros szellőztetéssel lehet megszaba­dulni e káros hatású gáztól.

Prevenció második körben

Több zöldséget! Kezdjük a káposztával és rokonaival: a brokkolival és a kelbim­bóval. E keresztes virágú főzeléknövé­nyek ugyanis bőséges mennyiségben tartalmazzák az izotiocianátoknak nevezett vegyületeket, melyek állat­kísérletekben megakadályozták a tüdőszövet rosszindulatú elfajulását. Az embernél a tüdőrák kockázata harmadával csökken, ha a heti étrend­ben mindig szerepel két-három adag keresztes virágú főzeléknövények­ből készült étel.

Veszélyes finomságok. Ha nem a szokványos növényi olajokkal, vajjal, hovatovább zsírral főzünk, hanem extra szűz olívaolajjal; ha a zsíros tej, tejtermékek és húsok helyett a sovány fajtákat fogyasztjuk, a tüdőrák kialakulásának kockázata harmadára csökken, a dohányosoknál pedig akár az ötödére.

(A teljes tej egészséges alternatívája a zsírszegény tej, az édes gyümölcsjoghurtoké a natúr joghurt vagy kefir, a kövér sajtoké a sovány, a tejszínes jégkrémeké a diétás jégkrém vagy a jégkása, a vörös húsoké – amilyen például a hamburgerfasírt – a szárnyasok és a halak.) A kutatók egyelőre nem tudják, mi állhat ennek hátterében; talán az, hogy a telített zsírsavak testszerte gyulladást keltenek, ahogy ez a kövér emberek szervezetében jól kimutatható.

Rendszeres fogápolás. Akinek az íny bakteriális eredetű fertőzése és sorvadása következtében kihullanak a fogai, annál több mint a duplá­jára (54 százalékkal) nő a tüdőtumor kockázata. Itt talán szintén a már említett szisztémás gyulladásra kell gondolni, amely az ínybetegség nyo­mán a szervezetben támad (de az is lehet, hogy hiányos táplálkozás áll a háttérben). A megfelelő fogápolás sarokkövei a jó minőségű fogkefe, a fogközök tisztítására szolgáló fogselyem vagy interdentális kefe és ezek rendszeres, alapos használata.

Összefoglalás

Okai. A tüdőrákos esetek 90 százalékáért a dohányzás a fele­lős (ideértve a passzív dohány­zást is). Egyéb okok: radongáz, valamint azbeszt és egyéb mér­gező anyagok gőzeinek tartós belégzése.

Figyelmeztető tünetek. Száraz, makacs köhögés, rekedtség; véres köpet, gyakran friss vér felköhögésével; fogyás, ét­vágytalanság; légszomj, zihálás, hörghurutszerű rohamok, tompa mellkasi vagy vállfájdalom; hirte­len és nyilvánvaló ok nélkül fel­lépő láz (néha ez az első tünet).

Új fejlemények. Az E-vitamin nemhogy nem véd a tüdőrák ellen, de még elő is segítheti a kialakulását. Egy több mint het­venhétezer személy bevonásával végzett nagyszabású vizsgálatból kiderült, hogy akik tíz éven át étrend-kiegészítőként minden­nap bevesznek 400 NE E-vitamint (400 mg tokoferolt), azok körében 28 százalékkal gyakoribb a be­tegség. Élelmi forrásból sem ez, sem más vitamin vagy ásványi anyag nem vezet tüdőrákhoz.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.