Betegségek és megelőzésük

A térdfájás kialakulásának okai

Tünetek

Az ember térde csodálatos anatómiai struktúra, mely azonban koránt­sem mentes a „tervezési” hibáktól és a funkcionális tökéletlenségektől. A térdnek minden egyes lépésnél el kell bírnia a testsúly négyszeresét, emellett biztosítania kell a stabilitást a legkülönfélébb mozgásoknál (például ugrás, futás, mászás) és testhelyzetekben (hajolás, guggolás, lábfeszítés stb.).

Egyik fő hibája, hogy csontok, inak, ínszalagok és porcok alkotta komplex szerkezete csak akkor működik kifogástalanul, ha az ezeket körülvevő izmok kellően erősek és rugalmasak. Ha nem azok, már enyhe megerőltetés, például a bevásárlószatyor cipelése is térdfájást okozhat. A térdet az idő sem kíméli: az ötvenöt éves kor felet­tiek negyedét krónikus térdfájás gyötri, amelynek kialakulásában persze az életkor mellett örökletes tényezők és sérülések is szerepet játszhat­nak, íme néhány tanács, hogy ezt elkerüljük.

Tipp: térdfájás

Prevenció első körben

Fogyni kell! Fél kiló fogyás közel két kiló terhet vesz le a térdről. Másfél kilométeres kényelmes gyalogláskor ez nagyjából 1340 kilogrammal kevesebb terhelést jelent. Ha a diéta megfelelő testmozgással párosul, egyrészt nem hízzuk vissza a leadott kilókat, másrészt erősödik a térd. Háromszáztizenhat fájós térdű kísérleti alany hetente háromszor egy órát „térdbarát” aerobikkal és láberősítő gyakorlatokkal töltött, emellett fogyókúrázott is.

A kísérlet végén térdfájásuk 30 százalékos enyhüléséről számoltak be, egyúttal kiemelték azt is, hogy negyedével könnyebbé váltak számukra az olyan mindennapi mozgások, mint például a lép­csőzés, a fotelből való felállás vagy az autóból történő kiszállás.

Érdemes tehát a megfelelő mozgásformát megtalálni és kitartóan gyakorolni.

Füstmentesen. A dohányfüst vegyületei akadályozzák a sérült ínszalagok regenerálódását, köztük a térdben lévőkét is.

Kutatási eredmények! A Washingtoni Egyetem kutatói kimutatták, hogy dohányzás hatására erősen csökken az ínszalagsérülések helyén „szolgálatra jelentkező” fertőzésgátló makrofágok száma, ami azért baj, mert ezek a sejtek értesítik vegyi jelzésekkel a töb­bi gyógyító sejtet, hogy siessenek a helyszínre.

A térdfájások túlnyomó többségét ínszalagszakadás okozza; évente több tízmillió ember tapasz­talja ezt az állapotot, melynek fő jellemzője a térd elülső részében, főleg mozgás hatására jelentkező fájdalom, érzékenység vagy igen kellemetlen merevség.

Térdkímélő testedzés. Ha futástól, step-aerobiktól, terpeszugrástól vagy egyéb, a lábat erősen igénybe vevő testmozgástól megfájdul a térd, vál­tani kell kevésbé megerőltető edzésformára, amilyen például a gyaloglás, az úszás, a vízi aerobik vagy a kerékpározás. Mind-mind kiválóan égeti a kalóriát, javítja a keringést, jót tesz a szívnek, és több vizsgálat tanú­sága szerint a térdfájást is enyhíti. Ha azonban a felsoroltak bármelyike mégis az állapot súlyosbodását eredményezné, hagyjunk fel vele.

A térdvédő izmok erősítése. Ha erős a comb elülső felében lévő négyfejű combizom (kvadricepsz) és a hátul lévő térdín, akkor járás, futás, ugrás, lábhajlítás közben kisebb megterhelés hárul a térdre. Mivel alkotóeleme­it masszívan összefogják az erős izmok, a térd stabilitása és strapabírása is javul, tehát nehezebben következhet be ínszalagszakadás, porckopás vagy egyéb probléma. Egy kimutatás szerint 55 százalékkal ritkább a térdfájás azoknak a nőknek a körében, akiknek erős a combjuk.

A térd épségének és működőképességének megőrzése érdekében legalább ilyen fontos, hogy erősítsük a has-, a hát-, a csípő- és fariz­mokat is.

Prevenció második körben

Térdbarát lábbeli. A chicagói Rush Orvosegyetem kutatói szerint a lapos és ruganyos cipők kímélik a legjobban a térdet. Kísérletükben tizenhat alanynál vizsgálták meg, hogy a térdre háruló terhelést hogyan befolyá­solják a legkülönfélébb lábbelik: az utcai félcipő, a klumpa, az edzőcipő, a strandpapucs és a bakancs.

A legkisebb terhelés versenyében meglepő módon a strandpapucs nyert: lehetővé teszi ugyanis, hogy a lábfej minden lépésnél természetes módon – majdnem úgy, mintha mezítláb járnánk – idomuljon a járáshoz, minimálisra korlátozva a térd megter­helését. Hasonlóan jók a kényelmes, puha talpú félcipők; mi inkább ezeket ajánljuk, hiszen a strandpapucs nem védi és tartja kellően a lábat.

Lúdtalp esetén elengedhetetlen a lúdtalpbetét vagy speciális ortopéd betét viselése, mely nemcsak a lábfej és a boka tartását javítja, hanem a térd stabilizálásával a térdfájás megelőzésében is komoly szerepet játszik.

Lábmérés. Nem vicc: mérjük – vagy inkább az orvossal méressük – meg, hogy egyforma hosszú-e a két lábunk. Az észak-karolinai Chapel Hill Orvosegyetem kutatói szerint a komoly fájdalmat okozó térd- és csípőartrózis hátterében gyakran az áll, hogy a két láb hossza eltér egymástól: elég akár 8 mm-nyi különbség ahhoz, hogy duplájára növekedjen a térd­fájás kialakulásának kockázata. A megoldás: magasító betét alkalmazása a rövidebb lábon viselt cipőben.

Összefoglalás

Okai. Artrózis (porckopás) vagy artritisz (ízületi gyulladás); elhí­zás; elesésből vagy más baleset­ből, térdvédő használatának elmulasztásából eredő sérülés; túlerőltetés; gyenge lábizmok; lúdtalp; bokasüllyedés; minden olyan, a térdet erősen igénybe vevő testmozgás, melyet beme­legítés nélkül végzünk.

Figyelmeztető tünetek. Az artrózisos eredetű térdfájást a térdízület környékén fellépő mély sajgás jellemzi, mely éjsza­ka rendszerint rosszabbodik. A hirtelen fellépő, heves térdfá­jás a comb- és lábszárcsontokat összekapcsoló ínszalagok sérülé­sére (például szakadására), az izmokat a csonthoz rögzítő inak gyulladására vagy irritációjára, illetve térdkalácsficamra utalhat.

A térd rögzülését, mozdíthatatlanná válását („elreteszelt térd”) a belsejében lévő, félhold alakú ízületi porc (meniszkusz) szaka­dása okozhatja. Ha a folyadékkal telt ízületi nyálkatömlők (bursák) begyulladnak, a térd megduzzad, ödémás jelleget ölt („apáca­térd”). Olykor közvetlenül a térd alatt jelentkezik fájdalom. Ha a térd erősen duzzadt és meleg tapintatú, láz kíséri, nagyon fáj vagy rögzült, vagyis nem tudunk lábra állni, ki kell hívni az orvost.

Új fejlemények. A D-vitamin hiánya súlyosbíthatja a térdfá­jást. Aki térdartrózisban szenved, gondoskodjon napi 1000-2000 NE (25-50 µg) beviteléről.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.