Betegségek és megelőzésük

Agyrázkódás okai, kezelése gyermekeknél

Agyrázkódás okai:

Az agyrázkódás a fejet érő erőszakos behatás – ütés, zuhanás vagy üt­közés – következtében alakul ki. Mindez érintheti az agyat is, ilyenkor az idegszövetek átmenetileg ingerületi állapotba kerülnek.

Így jelentkeznek a panaszok:

A tünetek a fejet érő erőbehatás mértékétől függnek. Néhány gyer­mek közvetlenül a baleset bekövetkezte után rövid időre elveszíti az eszméletét. Gyakran azonban csak ijedtséget látunk a gyermeken, és a változások csupán később következnek be. A kis betegek fejfájásra, szédülésre és émelygésre panaszkodhatnak. Néha hánynak, ritkább esetekben álmosság, tompultság figyelhető meg rajtuk.

Mikor forduljunk orvoshoz gyermekünkkel?

Ha ilyen, illetve ehhez hasonló tüneteket vélünk felfedezni gyerme­künkön, azonnal forduljunk orvoshoz. El kell végeztetni bizonyos vizsgálatokat, elsősorban olyan, az agyról képet alkotó vizsgálati eljá­rással, mint a röntgentechnika vagy a magspintomográfia, Így meg lehet bizonyosodni róla, hogy nem szenvedett-e gyermekünk komolyabb sérülést, pl. koponyatörést.

Így segíthetünk gyermekünknek:

  • Borsmentaolajos bedörzsölés: ha az agyrázkódást követően gyerme­künk fejfájásra panaszkodna, bedörzsölhetjük halántékát és tarkóját borsmentaolajjal, ami lazító hatású és enyhíti a fejfájást.
  • Bármely feji sérülésre adható az: Professional Medical (árnika), ½ – 6 órán­ként.
  • Gyermekünk az agyrázkódást követően émelygést tapasztal, rosszkedvű és levert: Professional Medical (glaubersó), naponta há­romszor.
  • Hideg alkalmazás: a homlokra vagy a tarkóra helyezett hideg boro­gatás sok esetben jótékony lehet, enyhítheti a fejfájást. Merítsünk hi­deg vízbe egy vászonkendőt vagy mosdókesztyűt, csavarjuk ki, majd helyezzük a gyermek bőrére.
  • Tigris balzsam: ez a számos illóolajat tartalmazó, illatos balzsam Kínában egyetemes gyógyír. Hatékonyan csillapítja a fájdalmat, old­ja a feszültséget, amely olyan balesetek következtében jelentkezhet, mint pl. az agyrázkódás.
  • Fejmasszázs: a homloknál induló, a halántékon, a fejtetőn, a fej hátsó részén át a tarkóig tartó, gyengéd fejmasszázs oldja a feszültsé­get és kellemes érzetet kelt. Finom nyomást gyakorolva, körkörös mozdulatokkal masszírozzuk meg gyermekünk fejét.

Mit tegyünk megelőzésképpen?

  • A csecsemők általában a pelenkázóasztalról lezuhanva kapnak agyrázkódást. Soha ne hagyjuk hát kisbabánkat felügyelet nélkül
  • A pelenkázóasztalon, és készítsünk oda előre, karnyújtásnyi távolságra minden szükséges kelléket.
  • Főként biciklizés és görkorcsolyázás közben kell betartania gyerme­künknek néhány biztonsági előírást: pl. állandóan viseljen minőségi és a biztonsági előírásoknak megfelelő sisakot, görkorcsolyázás közben pedig térd-, könyök- és kézvédőt is.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.