Egészségmegőrzés

Koponyasérülések következményei, agyrázkódás

A köznapi életben minden az arc- és agykoponyát érő bántalmat fejsérülés­nek hívnak. Miközben a fejen számos, rendkívül fontos képlet van, aköz­ben az agykoponyában helyet foglaló központi idegrendszer fontosságát feleslegesnek tűnik kiemelni.

Koponyasérülések következményei

A koponya elülső és hátsó részén létrejövő, banálisnak tűnő sérülések rendkívül komoly elváltozásokat takarhatnak. Az arckoponya lágyrész sérülései kozmetikai hátránnyal járhatnak külö­nösen akkor, hogyha azok ellátása nem atraumatikus technikával törté­nik. Az arckoponya-sérülések közül kiemelendők a szem körüli sérülések, amelyek banálisnak tűnő szemhéjsebzés spontán gyógyulása esetén is ko­moly szemrészáródási zavarokat okozhatnak.

Létrejöhet a felső- és alsó állcsont törése, és az orr csontos vázának törése is. Ezen törések fizikális vizsgálattal sokszor nehezen deríthetők ki, igazából a jó minőségű rönt­genfelvétel tudja ezeket a sérüléseket kimutatni. A nyílt és fedett arcko­ponya-sérülések és – törések diagnózisa után az esetek döntő többségében műtéti töréskezelés a választandó megoldás.

Fontos a helyes és korai felismerés!

Komoly problémát jelenthet a hajas fejbőrre lokalizálódó, az agykoponyát érintő sérülés. A banális fejsebek korrekt diagnosztikájához hozzátartozik a minden esetben elvégzendő koponyaröntgen.

Számtalan esetben találkoz­tunk egy-két centiméteres fejseb mögött meghúzódó, a boltozat csontjai­nak benyomódással járó törésével, ez annál is inkább veszélyes, mert szá­mos esetben tapasztaljuk, hogy a bekövetkezett fejseb nem szakszerű (pl. kapoccsal történő) ellátása során a sebet nem tárják fel és nem győződnek meg a sebalapon megbúvó, úgynevezett impressziós (benyomódásos) törés tényéről.

Jegyezzük meg! A test bármely felületén előforduló bőrsebek korrekt ellátásához hozzátartozik az aszeptikus körülmények között történő sebellátás, kimetszés, feltárás és az alapjának látótérbe hozása.

A koponyát ért sérülések nem minden esetben járnak látható sebzéssel. A koponyaűrben helyet fog­laló központi idegrendszer védettsége ellenére rendkívül sérülékeny.

Mik lehetnek az agyrázkódás tünetei?

A tompa erőbehatásra létrejövő legenyhébb agysérülés az agyrázkódás, az úgyne­vezett commotio cerebri. Jellemzője a rövid, vagy hosszabb ideig tartó eszméletlenség és rendszerint a sérülés történéseire való emlékezetkihagyás. Tulajdonképpen ez a sérülésforma az agy átmeneti működési zavarát jelenti, mely – ha nem társul hozzá koponyaűri vérzés – magától gyógyul.

Nem kis számban fordul elő, hogy az első vizsgálat agyrázkódást diagnosztizál és a kötelező két-három napos megfigye­lés során a tiszta tudatú betegnél zavartság lép fel, a környéki idegrendszer részéről értékelhető kiesési tüneteket találunk. Ez mindenképpen a koponyaűrön belüli, a balesettel összefüggésbe hozható úgynevezett térszűkítő folyamatra utalhat.

Fontos a megfigyelés

A banálisnak tűnő fejsérülések a jelenlegi elvek szerint kórházi osztályon történő megfigyelést igényelnek és a tünetek alapján a fizikális vizsgálaton túlmenően ko­ponyaröntgen mellett, kellő tünetek megléte esetén CT-vizsgálatot is szükségessé tehetnek.

Külön kiemelendő az a kórkép, ahol a sérülés körüli időre való emlé­kezetkiesést követően a páciens tiszta tudatúvá válik, és órák vagy napon múlva ismét tudatromlás következik be, ami koponyaűri vérzésre utal. Ezt CT-vizsgálattal kell megerősíteni vagy kizárni, s megléte esetén sürgős koponyaműtét végzendő.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.