Betegségek és megelőzésük

Ágybavizelés okai és kezelése gyermekkorban

Okai:

Számos különböző oka lehet annak, ha a gyermek, alvás közben az ágyba vizel. Egyfelől lehetnek szervi okai, pl. hólyaggyulladás, fitymaszűkület, hüvelygyulladás vagy a húgyutak fejlődési rendellenessége. Sokkal gyakrabban játszanak azonban fontos szerepet bizonyos lelki okok, pl. családon belüli konfliktusok, válás, mellőzöttség, testvérfél­tékenység. A túl szigorú és korai szobatisztaságra nevelés is okozhat ágybavizelést.

Így jelentkeznek a panaszok:

A gyermek hirtelen újra bevizel, holott előzőleg már szobatiszta volt. Negyedik életévén túl is rendszeresen bevizel a gyermek.

Mikor forduljunk orvoshoz gyermekünkkel?

Ha a negyedik életévet megelőzően gyakorta ágyba vizel a gyermek, az általában nem ad okot az aggodalomra, mivel ez gyakori jelenség a gyermekeknél. Ha azonban a negyedik életéven túl még mindig gyakran bevizel, akkor forduljunk gyermekorvoshoz. Az orvos meg­bizonyosodik róla, hogy szervi okok húzódnak-e meg a háttérben vagy pszichológiaiak, illetve eldönti, hogy szükségét látja-e a pszichoterápiás kezelésnek.

Így segíthetünk gyermekünknek:

 • Orbáncfűtea: bizonyítottan nyugtatólag hat a hólyagra az orbáncfű, a citromfű és a zsurló keverékéből készült tea.

Így készül a tea: 20 g orbáncfüvet, 10 g citromfűlevelet és 5g narancs­virágot (kapható a patikában) elegyítünk. 1 teáskanálnyi keveréket leforrázunk 200 ml vízzel, és 10 percig állni hagyjuk. Reggel és délben adjunk gyermekünknek egy-egy csészével belőle. Citromfű helyett zsurlót is tehetünk a teába.

 • A gyermek fél a sötéttől; napközben is gyakorta akaratlanul bevi­zel, főként izgalom, köhögés, nevetés vagy tüsszentés következtében: Professional Medical (égetett mész), naponta kétszer.
 • A gyermek mélyen alszik, és nem ér ki idejében a vécére. Vizelés­ről álmodik: Professional Medical (bükkfakátrány), naponta kétszer.
 • Szégyenkezik a gyermek, hogy az ágybavizelés miatt kinevetik. Gyenge az önbizalma: Professional Medical (korpafű), naponta kétszer.
 • Kevéssel elalvás után történik meg az ágybavizelés, a gyermek na­gyon sportos, szereti a mozgást: Professional Medical (tintahal), naponta kétszer.
 • A gyermek napközben vizel be, sápadt, könnyen elpirul: Professional Medical (vas-foszfát), naponta háromszor.
 • Lelki eredetű ágybavizelés esetén vigyük gyermekünket homeo­pátiás orvoshoz, adott esetben nagyon hatékony lehet egy konstitúciós kezelés elvégzése.
 • Bedörzsölés: a Kneipp-féle alkalmazás szerint jótékony hatású le­het ágybavizelés ellen, ha rendszeresen bedörzsöljük a gyermek lába­it, főként a combok belső oldalán, orbáncfűolajjal.
 • Gyógytorna: a medencei szervek erősítésére, továbbá a lélek erő­sítésére Kínában speciális gyógytornát alkalmaznak. A gyakorlatok egyszerűek, már gyermekkorban is végezhetők.

1. gyakorlat: a gyermek hanyatt fekszik, lábait a farához húzza úgy, hogy közben a talpak a talajt támasztják. Felemeli a fenekét, közben pedig mély lélegzetet vesz, majd leereszti a fenekét, és közben kifújja a levegőt.

2. gyakorlat: a gyermek hanyatt fekszik, lábát szálegyenesen felfelé nyújtja. Ezután váltakozva a jobb lábát a bal elé hajtja keresztbe, majd a bal lábát a jobb elé, mintha ollózna velük.

3. gyakorlat: a gyermek még mindig a hátán fekszik, lábait kinyújtva a levegőben tartja, majd erőteljes bicikliző mozgást végez velük.

 • Jóga: elsősorban lelki igénybevétel esetén hat nyugtatólag a könnyű ülés (szukhászana) nevű jógagyakorlat, ami segít ellazulni és lel­kileg kiegyensúlyozottá tesz. A gyakorlat egyszerű és kisgyermekek számára is szórakoztató.

Így végezzük: a gyermek kényelmesen leül a földre törökülésbe. Bal lába a jobb combja alatt nyugszik, jobb lába pedig a bal combja alatt. Kezeit a térdein nyugtatja. Kérjük meg gyermekünket, hogy felsőtestét egészen egyenesen tartsa, szemét hunyja le, és néhány percig – amíg képes csendben, egy helyben ülni – maradjon ebben a pózban.

Mit tegyünk megelőzésképpen?

 • Vegyük komolyan gyermekünk gondjait és szorult helyzetét, figyel­jünk oda rá, ha valamit meg kíván osztani velünk. Elsősorban nyo­masztó helyzetekben lesz szüksége gondoskodásunkra és odaadásunkra, pl. amikor az óvodában vagy az iskolában adódnak nehézségei.
 • Kezeljük lezseren a szobatisztaság kérdését, ne gyakoroljunk túlzott nyomást gyermekünkre. A fejlődés során a szobatisztaság kialakulása is bizonyos időbe telik, s ez az idő gyermekenként eltérő lehet. Ne za­varjuk meg ezt a folyamatot felesleges szigorral.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.