Betegségek és megelőzésük

Figyelemhiányos hiperaktivitás kezelése gyermekkorban

Okai:

Az AD(H)D az angol Attention Deficit Hyperactivity Disorder megne­vezés rövidítése, és figyelemhiányos hiperaktivitást jelöl. A H azért kerül zárójelbe, mert a figyelem zavara egyes gyermekeknél hiperaktivitással párosul, másoknál viszont nem. Az AD(H)D gyakori jelenség, becs­lések szerint a 3 – 18 éves gyermekek, illetve fiatalok 5-15 százaléka érintett.

A figyelemzavar kialakulásában több faktor játszik közre, pl. bizonyos genetikai hajlam, valamint a társadalmi környezet adta fel­tételek. Legvalószínűbb lehetséges kiváltó oknak azonban az agyban lévő hírvivő molekulák zavara tűnik. Egyes kutatások arra mutattak rá, hogy ha bizonyos neurotranszmitterek (ingerületközvetítő anyagok), pl. a dopamin anyagcseréjében zavar lép fel, akkor figyelemgyengeség alakul ki.

Így jelentkeznek a panaszok:

A figyelemhiányos hiperaktivitás fogalmán bizonyos tünetek összességét értjük, melyek a gyermeknél huzamosabb időn keresztül megfigyelhetők. Elsősorban a következő tünetek – úgy is fogalmazhatnánk, „furcsasá­gok” – sorolhatók ide:

 • Figyelmetlenség: könnyű elterelni a gyermek figyelmét, aki nem képes igazán koncentrálni és hosszan egy dologgal foglalkozni, egy adott fel­adatot nem fejez be, máshol jár az esze, figyelmetlennek, szórakozottnak tűnik vagy gyakorta olyan, mintha álmodozna
 • Lobbanékonyság: a gyerek szeleburdi, megfontolatlanul tesz dolgo­kat, azaz előbb cselekszik, mintsem hogy végiggondolta volna, milyen következményekkel jár, amit tesz; általában véve igaz rá, hogy csupán futólag és felületesen gondolkozik el a dolgokon
 • Hiperaktivitás: a gyermek kimondottan nyugtalan, folytonos, foko­zott mozgáskényszer jellemzi, szinte állandóan fészkelődik, nem lehet megfékezni; nincs meg a belső egyensúlya

Arról a figyelemzavaros gyermekről, akinek állapota nem párosul hi­peraktivitással (ADD), a környezete azt tartja, hogy egy kis álmodozó, szórakozottnak tűnik, mint akinek máshol járnak a gondolatai, mint aki gondolataiba merül, csendes és visszahúzódó. A hiperaktív gyermekek

(ADHD) ezzel szemben óriási mozgáskényszerükkel és nyughatatlanságukkal tűnnek ki, mint Heinrich Hoffmann Struwwelpeter (Kócos Peti) című könyvében Zappelphilipp (izgő-mozgó gyerek).

Mikor forduljunk orvoshoz gyermekünkkel?

Abban az esetben, amikor a tünetek hat hónapnál hosszabb ideig fennállnak vagy pedig olyannyira felerősödnek, ami már bonyodalmat okoz a családban, az óvodában vagy az iskolában, ajánlatos gyermek­orvoshoz vagy gyermekpszichológushoz fordulnunk. Vannak olyan speciális intézmények, amelyekben különböző területek szakértői szoros együttműködésben dolgoznak, hogy ily módon részesítsék optimális ellátásban a gyermeket. Enyhébb nyughatatlansági és figyelmetlenségi tüneteket az alább felsorolt módszerekkel kezelhetünk.

Így segíthetünk gyermekünknek:

 • Nyugtató tea: a macskagyökér és a citromfű két olyan gyógynö­vény, ami segít visszaállítani gyermekünk belső nyugalmát és lelki egyensúlyát.

Így készül a tea: egy-egy kanál macskagyökeret és citromfűlevelet felforralunk 150 ml vízben, és 5-10 percig állni hagyjuk. Naponta két-három csésze teát adjunk belőle a gyermeknek.

 • Gyermekünk ideges, nyughatatlan; folyamatosan mozgatja a lábát, néha még álmában is. Gyakran félénk és kimerült benyomást tesz, fáradtnak tűnik, mégsem tud elaludni. Álmában gyakorta csikorgatja a fogát: Professional Medical (cink), naponta 1-3 alkalommal.
 • Gyermekünk keze és lába folyamatos mozgásban van, állandóan matatnia kell, éjszaka gyakran ébred fel álmából: Professional Medical (kálium-bromid), naponta háromszor.
 • Gyermekünk folyamatosan mozog, egyetlen percre sem képes nyugton maradni. Éjszaka erősödnek a tünetek: Professional Medical (mérges szömörce), naponta háromszor.
 • Gyermekünk kimondottan vékony, túl élénk; sokat ordít és si­ránkozik, apróságok miatt lesz elégedetlen, dekoncentrált és ingerült. Gyakori jelenség a tejtől való viszolygás: Professional Medical (kalcium-foszfát), naponta háromszor.
 • Ideges tikkelést tapasztalunk a gyermeknél, pl. folyamatosan ráng a szemhéja. Zaklatott, kapkodó mozdulatokat tesz, nem igazán képes koncentrálni. Az iskolában jelentős tanulási nehézségekkel küzd: Professional Medical (légyölő galóca), naponta háromszor. Tartós AD(H)D panaszok esetén sok esetben bizonyul hatásos­nak a konstitúciós kezelés, amit tapasztalt homeopátiás orvos végez.
 • Lazító fürdő: egy meleg kádfürdő némi nyugtató hatású gyógynö­vény hozzáadásával segíthet gyermekünknek az ellazulásban, és megkönnyítheti számára az esti elalvást.

Így készül a fürdő: egy marék levendula- és citromfűlevelet forraljunk fel kb. egy liter vízben, és a főzetet hagyjuk rövid ideig állni. Szűrjük le a leveleket, a gyógynövény kivonatot pedig adjuk hozzá a kb. 37°C-os fürdővízhez. Jó 20 percet töltsön a gyermek a kádban.

 • Ha nagyon nyughatatlan, izgő-mozgó a gyermek, a tradicionális kínai orvoslás gyengéd, körkörös mozdulatokkal végzett tarkó- és válltájéki masszázst ajánl. Nyugtató hatású illóolajat, pl. levendula ­vagy rózsaolajat is használhatunk ehhez a masszázshoz.
 • Jóga: az indiai jógagyakorlatok kiválóan alkalmasak arra, hogy megteremtsék a test, a szellem és a lélek harmóniáját és kiegyensú­lyozottá tegyék az embert. Egyes „ászanákat”, pl. a „fa” ászanát már gyermekek is el tudnak végezni.

Így kell végezni: kérjük meg gyermekünket, hogy álljon egyenesen, álljon lábujjra, közben emelje karját a feje fölé és nyújtózkodjon. Nyújtózkodás közben vegyen mély lélegzetet. A kiindulóhelyzetbe való visszatérés közben fújja ki a levegőt. Ismételtessük meg ezt a gyakorlatot többször.

Mit tegyünk megelőzésképpen?

 • A gyerekek gyakran csupán azért izegnek-mozognak, azért kiegyen­súlyozatlanok és nyugtalanok, mert hiányzik nekik a mozgás. Tegyünk róla, hogy elég idő jusson játékra, mászásra, arra hogy a gyerek kitom­bolja magát, hogy kielégítse természetes mozgásigényét.
 • A televízió, illetve a számítógép előtti, órák hosszat való ücsörgés szintén károsan hat a gyermek fejlődésére és fokozhatja a figyelemza­vart Korlátozzuk tehát jelentős mértékben azt az időt, amit csemeténk a tévé, illetve számítógép előtt tölt el
 • Ügyeljünk a hétköznapok napirendjére, arra, hogy legyen bennük bizonyos rendszeresség. A gyerekeknek szükségük van szabályokra, meghatározott időkeretekre, hogy tudják, „mi, merre, meddig a csa­ládban, az óvodában és az iskolában.
 • Ügyeljünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra, változatos étrendre. A mai gyerekek gyakran túl sok gyorséttermi terméket és túl sok édességet fogyasztanak, ezért fontos tápanyagokhoz nem jutnak hozzá.
 • Gyer­mekünknek ezzel szemben a táplálékból értékes vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket kellene felvennie ahhoz, hogy egészségesen fejlődjön. Főleg a B-vitaminok töltenek be fontos szerepet az ideg­anyagcserében, segítenek az összpontosításban és erősítik a figyelmet. B-vitamint tartalmaznak a következő élelmiszerek: a zabpehely, a dió, a mogyoró, a teljes kiőrlésű kenyerek, a napraforgómag, a zöld, fiatal fejes saláta, a hüvelyesek.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.