Betegségek és megelőzésük

Sclerosis multiplex (SM) tünetei és kezelése

A Sclerosis multiplex egy olyan komplex betegség, amely az idegrostok körül elhelyezkedő mielinhüvely károsodását okozza. Az általában 20 és 40 éves kor között jelentkező első tünetek annak függvényében alakulnak, hogy az agy vagy a gerincvelő mely területe érintett. Mivel amielinhüvely gondoskodik az elektromos impulzusok vezetéséről, így elsősorban mozgás-, illetve érzészavarokkal szembesülnek az érintettek. Ha az izmokat ellátó idegpályák károsodtak, akkor beszélhetünk mozgászavarokról, ha pedig az érzetekért felelősek, akkor szenzoros tünetekkel számolhatnak a páciensek.

Milyen tüneteket okoz a Sclerosis multiplex?

Mivel az általános tünetként ismert zsibbadás sok más betegségre is utalhat, ezért nagyon fontos a korai kiszűrés. Sajnos tény, hogy a kezdeti stádiumban korántsem egyszerű egyértelműen felismerni a betegséget. Abban az esetben, ha meleg hatására súlyosbodnak a tünetek, úgy nagy esélye van annak, hogy SM-ről van szó.

Sajnos tény, hogy a betegség nem gyógyítható, de ugyanakkor a tünetek jól kezelhetőek, és az állapot így szinten tartható.

Az egészséges életmód kapcsán nem lehet elégszer hangsúlyozni az omega-zsírsavak fontosságát. Nem csak a szív- és érrendszer egészsége őrizhető meg segítségükkel, de a tapasztalatok szerint a Sclerosis multiplex is. Mindezt alátámasztja, hogy Japánban, ahol rengeteg szóját, magvakat és tenger gyümölcseit fogyasztanak az emberek, ott a betegség is jóval kisebb arányban fordul elő. Javasolt tehát mind megelőzés, mint a már kialakult betegség tüneteinek enyhítése érdekébe omega-zsírsavakban gazdag alapanyagokat fogyasztani.

A test és a lélek számára egyaránt jótékony hatással van az aktív életmód. Fontos azonban, hogy ne terhelje túl magát a beteg, és a szabadidőben az olyan elfoglaltságok, mint a napozás sem a legjobb választás.

Sajnos tény, hogy a betegség rendkívüli módon próbára teszi a pácienseket pszichésen, éppen ezért gyakori körükben a depresszió. A helyzeten sokat javíthat a családok és a barátok megfelelő hozzáállása.

A betegség jellegéből kifolyólag a szakemberek főként azokat a gyógynövényeket javasolják, amelyek az idegeket erősítik. Teaként jó választás lehet a citromfű, a levendulavirág, a galagonyavirág, vagy a szurokfű. Külsőleg azok az alapanyagok javasoltak, amelyek az érintett területen vérbőséget okoznak, így főleg a bazsalikom, az ánizs, a borsmenta, a csalán, az eukaliptusz, a kömény és a majoránna krémként történő felvitele ajánlott.

Illóolajként vagy fürdőként a narancs, a citromfű, a levendula és a mandarin is remek döntés.

A gerinc masszírozása egyértelműen jótékony hatással van a páciens állapotára, de az agy, a gerinc, a hipofízis és a vesék területének kezelése is ajánlott.

Az akupresszúra mellett döntve a húgyhólyagvezeték pontjai kezelendőek, méghozzá felülről lefelé, a gerinc mentén.

A jó közérzet és az egészség megőrzésének érdekében nagyon fontosak a mikrotápanyagok. Sajnos tény, hogy a boltok polcain sorakozó élelmiszerek nem tartalmazzák a megfelelő mennyiségben ezeket, így a táplálékkiegészítők mindenképpen javasoltak.

A lenmagolaj értékes hatóanyagokban gazdag, de a C-vitamin, a szelén, az omega-zsírsavak és a multivitamin készítmények is hasznos, ha helyet kapnak a páciens mindennapjaiban. A gyömbér-, és ginzengkivonat mellett a különféle aminosavak is jótékony hatást gyakorolnak az általános állapotra.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.