Betegségek és megelőzésük

Pikkelysömör

A bőrbetegség napjainkban egyre többeket érint, hátterében pedig sok esetben a nem megfelelő életmód áll. A pikkelysömör esetében arról van szó, hogy a bőr sejtjei a normális mennyiségnél hatszor gyorsabban termelődnek, ezáltal felhalmozódnak.

A genetikai tényezők mellett a szervezetben felhalmozódott méreganyagok tehetőek felelőssé. Éppen emiatt rendkívül fontos, hogy a méregtelenítésre odafigyeljünk, és megtámogassuk a máj és a vese munkáját.

A betegek élénkvörös plakkokat észlelnek olyan helyeken, mint a fejbőr, a csukló, a térd, a boka, vagy a fenék. Előfordulhat a körmökön is. A betegség súlyosabb formájáról akkor van szó, ha a plakkok helyett nedvedző, sárgás pörkök jelennek meg. A pikkelysömör általában a 20-as évek végén járók körében gyakori, de tulajdonképpen bármely korban előfordul.

Az egészséges étrend nagymértékben elősegíti a szervezet méregtelenítését. Kerülendő a cukor, a finomított szénhidrátok, az alkohol, az állati zsiradékok, helyettük a rostokban, friss gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrend javasolt. A megfelelő mennyiségű folyadékbevitelről sem szabad elfeledkezni, és naponta legalább három-négy liter elfogyasztása ajánlott, testsúlytól és fizikai aktivitástól függően.

A napsugárzásról közismert tény, hogy mérsékli a sejtburjánzást az UV sugaraknak köszönhetően, tehát a pikkelysömör gyógyítására kiválóan alkalmas napi 20-30 perces napozás. Telente érdemes a szobában párologtatót elhelyezni, ugyanis a tú száraz levegő is kiválthatja a pikkelysömör megjelenését.

A stressz kezelése rendkívül fontos a mindennapokban, ennek érdekében a rendszeres testmozgás és valamilyen relaxációs technika elsajátítása ajánlott.

A természetes hatóanyagok közül elsősorban azok ajánlottak, amelyek elősegítik a belső tisztulást, a méregtelenítést. Emellett hasznos az idegek természetes úton történő megerősítése. A csalánlevél, az aranyvessző, a gyermekláncfű, a csipkebogyó, és a réti legyezőfű különösen ajánlottak.

Külsőleg az olyan krémek válnak be leginkább, amelyek hidratáló és gyulladás csökkentő hatással bírnak. Fontos, hogy valamilyen olaj is legyen az összetevők között, ami segít a szárazság megszüntetésében. A gyógyulás folyamatán egy idő után elmúlik a viszketés, ilyenkor speciális, olajos-szeszes lemosás ajánlott, amely során a pikkelyek lassan letörölhetőek. A vérehulló fecskefűből készített krémek e területen különösen ajánlottak.

Fűzfakéregből készült fürdővíz, vagy a sós fürdő is enyhítik a tüneteket, illóolajok közül pedig a teafa, a cédrus, a kamilla, a zsálya, a szantálfa, a levendula és a rózsa a legjobbak pikkelysömör kezelésekor.

A kezeléskor a következő zónák javasoltak: vese, nyirokrendszer, agy, tüdő, hipofízis, húgyrendszer.

A mindennapi táplálkozás alkalmával nem mindig juttatjuk hozzá szervezetünket a szükséges tápanyagokhoz. Ezért fontos a táplálék kiegészítők szedése, melyek közül pikkelysömör tüneteivel küzdő betegek számára különösen hasznos lehet a C-, és az E-vitamin. Az omega-3 zsírsavak mellett a cink és a króm elegendő bevitelére is célszerű ügyelni. A sejtképződést megfelelően szabályozza a D-vitamin, de a komplex táplálék kiegészítők is szükségesek lehetnek, ugyanis a pikkelysömört sok esetben hiánybetegségek okozzák. Az aloe vera krém pedig a kínzó viszketést enyhíti.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.