Cukorbetegség kérdések

Mi okozza a cukorbetegséget? 2 típusát különböztetjük meg!

A cukorbetegség kialakulásában szervezeten belüli (örökle­tes, ún. genetikai) és kívüli (környezeti) tényezők egyaránt szerepet játszanak.

Kölcsönhatásaikat elsősorban a két fő tí­pus, az 1-es és 2-es típusú betegségforma esetében vizsgálják.

A cukorbetegség örökletes is lehet.
A cukorbetegség örökletes is lehet.

 Az ún. genetikai okok:

Az egyéb formák kiváltásában vagy genetikai okok a meghatározók, vagy ún. másodlagos formákról, más betegséghez vagy kiváltó okhoz társuló megbetegedésekről van szó. Környezeti tényezők – elsősorban az elhízás cukortűrő-képességet glukóztoleranciát rontó – hatása min­den típus esetében közrejátszhat.

Az l-es típus esetében a genetikai tényezők jól ismertek, a környezeti hatásokat csak részben tárták fel (a 2-es típusnál a helyzet fordított).

Az örökletes tényezők csoportjai:

Az örökletes tényezők az egyik fő géncso­port, az ún. HLA-rendszer meghatározott génszerkezeteihez kötöttek, mellettük, kisebb jelentőséggel más gének befolyásoló hatása is ismert.

Fontos hangsúlyozni, hogy nem maga a cukorbaj, csupán a fo­gékonyság „öröklődik”, továbbá, hogy a betegség kialakulásá­ban szerepet játszó génkombinációk egészséges anyagcseréjű személyek egy részénél ís kimutathatók.

Az autoimmun folyamat megindulását eredményező környe­zeti tényezőként a korai – hathónapos kor előtti – tehéntejes táplálás, az ivóvíz magasabb nitrát-, a tápanyagok növekvő nitrozamintartalma, valamint egyes vírusok szerepét írták le.

A korai tehén te­jes táplálás autoimmun folyamatot indíthat be.
A korai tehén te­jes táplálás autoimmun folyamatot indíthat be.

 A tehéntej jó nekünk?

Kétségtelen tény, hogy hazai viszonyok között a gyermekkori esetekben megfigyel­hető bizonyos szezonális ingadozás, az új esetek száma na­gyobb a késő őszi, téli, kora tavaszi hónapokban, nyáron ki­sebb – ez alátámaszthatja a fertőzéses eredetet, pl. az ilyenkor nagyobb tömegeket érintő vírusbetegségek lehetséges kiváltó szerepét.

Számos tanulmány támasztotta alá, hogy a korai tehén te­jes táplálás autoimmun folyamatot indíthat be, az azonban nehezen képzelhető el, hogy a későbbi életkorban kezdődő esetekben ez lenne a közvetlen kiváltó ok. Az a valószínű, hogy a fennálló genetikai hajlam mellett több, különböző be­hatás környezeti kiváltó tényezőként szerepel.

A szervezet saját anyagai ellen termelődő (= autoimmun) gyul­ladásos folyamat az esetek egy részében igen gyors lefolyású, máskor lassúbb ütemű. Néha oly elhúzódóan zajlik, hogy a klinikai tünetek hosszabb-rövidebb ideig a 2-es típusú cukor­betegségre emlékeztetnek. Ez utóbbi az előző kérdésben már említett LADA típusú kórforma.

Mi történik a 2-es típusú cukorbetegség esetében?

A 2-es típusú cukorbetegség esetében több mint száz, az étvágy, a táp­lálékfelvétel és az energiaszolgáltató folyamatok szabályozásában szere­pet játszó gén hajlamosító szerepét vetették fel, amelyek egyben az el­hízás létrejöttében is közrejátszanak, s amelyeket közös néven un. kandidáns (= jelölt) génekként tartanak számon. Ez idő szerint azonban nem ismert egyetlen olyan génhatás sem, amelyet felelőssé tehetnénk az esetek nagyobb részének létrejöttéért.

Sokkal jobban tisztázottak a kör­nyezeti tényezők, elsősorban a túlsúly/elhízás és a mozgásszegény élet­mód, valamint a hajszolt, stresszel terhes életvezetés és az életkor kito­lódása.

Jól befolyásolható az étrendi többletenergia-felvétel, vala­mint a naponta végzett, az energiaszükségletet kimutathatóan növelő – alkalmanként legalább 30 perces, kiizzasztó – fizikai aktivitás hiánya, ezért az elhízással járó metabolikus szindró­ma, illetve az ennek talaján kialakuló 2-es típusú diabétesz jó eséllyel megelőzhető, ha sikerül e tekintetben az érintett sze­mély belátását és együttműködését is elnyerni.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.