Cukorbetegség

Az anyagcsere túlhevülése és a diabétesz kapcsolata

Akár kialakult már Önnél a diabétesz, akár csak aggasztja ez a lehetőség, vagy túlsúlyos, és emiatt nem érzi magát valami jól, akkor nagy annak az esélye, hogy az anyagcseréje már elkezdett egy olyan egészségtelen mintázatot felvenni, amelyet előrehaladott formában „metabolikus szindrómának” neveznek. Ez a 2-es típusú diabétesz előjele.

A diabétesz csupán egyike azoknak az egyre gyakoribb, 21. századi egészségügyi problémáknak, amelyek valószínűleg mindenkit érintenek családtagjaikkal együtt, akár ebben a pillanatban is. A probléma gyökerének megoldásához fontos felismerni, hogy a jó egészséghez foglalkozni kell a többi kapcsolódó egészségügyi kérdéssel is.

„metabolikus szindróma",ami a 2-es típusú diabétesz előjele.
„metabolikus szindróma”,ami a 2-es típusú diabétesz előjele.

A diabétesz egy tágabb problémakör része

Az orvoslásban – akárcsak az életben – van egy olyan irányzat, amely a legnagyobb problémát valamifajta betegségnek bélyegzi, mondjuk cukorbetegségnek, mikor pedig valójában bármely pillanatban csupán különböző tünetek elegye jelentkezik – például fáradtság, hízás, éhségi szédülés, levertség és így tovább. Ha valakit „diabetikusnak” bélyegeznek és ennek megfelelően is kezelik, nem múlik el az összes tünete, amelytől szeretne megszabadulni, bár némelyik meg fog szűnni.

Lehetséges persze, hogy végül diabétesz ellen gyógyszereket, antidepresszánst, koleszterinszint-csökkentő tablettát fog szedni, meg valamit magas vérnyomásra. Ekkor már tényleg baj van, mivel e gyógyszerek egyike sem igazán a kiváltó problémát veszi célba, amely tulajdonképpen nem más, mint egy számunkra teljesen normálisnak tűnő, testi felépítésünknek viszont teljesen idegen étrend és életmód.

Jegyezzük meg! A gyógyszer sem mindig megoldás!

Belső globális felmelegedés:

 • súlygyarapodás
 • fáradékonyság
 • stressz, szorongás
 • rossz kedélyállapot
 • memóriaromlás
 • szívbetegség
 • policisztás petefészek

Ha valaki belső globális felmelegedéstől szenved, az azt jelenti, hogy metabolikus szindrómája van.

A fent vázolt problémacsoportot az orvostudomány fősodra is egyre inkább kezdi metabolikus szindrómaként elismerni, amelyet eredetileg „X-szindrómá”-nak hívtak.

Mivel a gyógyászat fő-áramlata jobb szereti a homályos „szubjektív” szimptómák-nál az objektív teszteredményeket, a metabolikus szindróma diagnózisa hivatalosan akkor állítható fel, ha a következők közül három vagy több fennáll:

 • A vércukor vagy a glikozilált hemoglobin magas szintje
 • Magas vérnyomás (130/85 felett)
 • Megnövekedett derékbőség (férfiaknál 102 cm, nőknél 80 cm felett)
 • Triglicerid zsírok magas szintje (3,9 felett)
 • Alacsony HDL-koleszterinszint („jó” koleszterin – férfiaknál 1,03, nőknél 1,3 alatt)
 • Inzulinrezisztencia

A „metabolikus szindróma” nem tekinthető betegségnek úgy, mint a diabétesz.

Hanem tünetek, betegségek és teszteredmények olyan együttesének, amely az anyagcsere-folyamatok változását jelzi. Ha valaki nem cukorbeteg, viszont az egészségi állapota nem jó, akkor fennállhat akár metabolikus szindróma is, ha viszont 2-es típusú diabétesze van, akkor a metabolikus szindróma szinte bizonyosra vehető. (Az l-es típusú diabétesz mindazonáltal teljesen más eset, megjelenhet metabolikus szindróma nélkül is.)

Hogy kiderüljön, a fenti tünetek többsége vajon fennáll-e, bizony fel kell keresni orvosunkat, hogy elvégezze a teszteket. Az első 3 szimptóma ellenőrzését viszonylag könnyen elintézhetjük magunk is, míg az utolsó háromhoz vérvételre van szükség. A szokásos orvosi szűrővizsgálatok során mindent megmérnek, kivéve talán az inzulinrezisztenciát.

Vigyázat! Ha előfordulnak olyan tünetek, mint a fáradtság, levertség, cukoréhség, szomjúság és gyakori vizelés, fontos, hogy ezeket ne hagyjuk figyelmen kívül.

Az inzulinrezisztenciához vagy a diszglikémiához hasonlóan a metabolikus szindróma sem olyasmi, ami vagy van az embernek, vagy nincs – folyamatosan erősödő fokozatok vannak, amelyek ellenőrizetlenül esetenként diabéteszhez vezetnek. Így tehát annak megállapításához, hogy valaki a metabolikus szindróma melyik szakaszában van, valamennyi korábbi leletét, és a jelenlegi tüneteit is figyelembe kell venni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.