Egészségmegőrzés

A Stressz hatása szervezetünkre – mit mond a nutriogenomika?

A világ, amelyet építettünk magunknak, szervezetünk stressz-válaszát folyamatos aktivitás alatt tartja. Az egykori, evolúciós szempontból nagy jelentőségű fizikai ingerekhez képest a modern ember sokkal inkább pszichológiai és szociális ingereknek van kitéve, amelyek a stresszválasszal és az anyagcserénkkel bonyolult interakcióban vannak.

A napjainkat jellemző kifinomult személyközi kapcsolatokban az egyént olyan ingerek érik, amelyek veszélyeztetik emberi méltóságát, személyes hitét és értékeit, ugyanakkor a társadalmi elvárások az ezekre adott spontán reakciókat ellenőrzés és korlátozás alatt tartják. Annak érdekében, hogy egy nagyobb fenyegetést elkerüljünk – mint például a kapcsolataink megszakítása és az ebből következő elszigeteltség -, korlátoznunk kell magunkat.

Ez az önkorlátozás az agykéreg inhibíciós (tiltó) folyamatai révén valósul meg és tehető felelőssé további stressz reakciónkért, kívülről látható magatartásunkért. Agykérgi folyamatok módosítják vagy tiltják le viselkedéses válaszainkat.

Ha stressz ér minket, az autonóm idegrendszer közvetlenül aktiválja szerveinket, mobilizálja energiatartalékainkat, és az aktiváció akkor is végbemegy – sőt még intenzívebbé is válik -, amikor viselkedéses válaszunkban ennek nincs látható jele. Ez a kívülről meg nem jelenő, de belülről pusztító stressz válasz rendkívül káros a szervezetünkre.

Milyen megoldást kínál a nutriogenomika a stresszre?

Az elhúzódó stressz válasz egy sor pszichofiziológiai kellemetlenséget okoz, és ha nem sikerül kikapcsolni, olyan betegségekhez vezet, mint szorongás, depresszió, anyagcserezavar, szív- és érrendszeri megbetegedések, fekélyek, immunhiányos betegségek és daganatok.

A modern táplálkozás és a stressz nem tekinthetőek két külön témának, az összefüggés köztük szorosabb, mint gondolnánk. Már csak azért is, mert a stressz minden emberi magatartásra hatással van, beleértve a táplálkozásunkat is.

stressz-nutrigenomika

Ha a stressz és az elhibázott táplálkozás összetevőit vegyítjük, anélkül, hogy tudatában lennénk, valóságos időzített bombát hozunk létre a szervezetünkben. A nutrigenomika képes arra, hogy eltávolítsa a testünkben felgyülemlett mérgeket, szervezetünk számára hasznos anyagokkal javítsa a biológiai táptalajt, és így belülről hatástalanítsa a bombát.

Nutrigenomika-iránytű az egészséget fenntartó táplálkozáshoz

Számos esetben tehát mi alakítjuk az életünket, de vajon kinek mi a helyes táplálék? Erre próbál választ adni egy új, fejlődőben levő tudomány, a nutrigenomika. Születésünkkor mindannyian más-más esélyekkel indulunk az életnek.

Lehetőségeink egy része a génekben van kódolva, másik részét mi teljesíthetjük be életszemléletünk, életmódunk által. Ha egy betegségre való hajlamot hordozunk, helytelen életmódunkkal elősegíthetjük annak kialakulását, helyes életmóddal viszont megelőzhetjük azt.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.