Egészségügyi kérdezz-felelek

Fokhagymát tartalmazó étrend-kiegészítő segít a betegség megelőzésében?

Azt tudjuk, hogy aki sok fokhagymát eszik, annál kisebb lesz például a vastagbélrák kialakulásának kockázata, ezért egyes kutatók most azt próbálják kideríteni, vajon a fokhagymával készült étrend kiegészítők is hasonló hatásúak-e. Japán tudósok igen koncentrált fokhagymatablettát adtak olyan páciensek egy csoportjának, akiknek a vastagbeléből rák előtti állapotú sejtburjánzásokat (adenómákat) távolítottak el, vagyis akiknél nagy volt a vastagbélrák kialakulásának kockázata.

Egy másik, hasonló csoport placebót kapott. Egy év elteltével a placebocsoport tagjainál újabb adenómák alakultak ki, míg a fokhagymát szedőknél nem találtak új kinövéseket. A szakértők zöme azonban egyetért abban, hogy még sokkal több kutatás kell annak kiderítéséhez, érdemese szedni ilyen étrend kiegészítőket a vastagbélrák vagy a betegség bármilyen más formája kockázatának csökkentésére. Megjegyzendő, hogy a szakirodalomban arra egyelőre nincsen bizonyíték, hogy a fokhagyma megelőzné a gyomor, az emlő, a tüdő vagy a méhtest rákot.

A fokhagymát ugyanakkor az őskor óta használják számos egyéb probléma kezelésére.

Manapság főleg két alkalmazása terjedt el:

  • Meghűlések: Egy 146 önkéntessel végzett vizsgálatban a fokhagymát tartalmazó étrend kiegészítőt szedők körében nagyjából harmadannyi meghűléses megbetegedés fordult elő, mint azoknál, akik cukortablettát kaptak. Ez azonban az eddigi egyetlen színvonalas tanulmány a fokhagyma meghűlés megelőző hatásáról, ezért további vizsgálatok szükségesek.
  • Szívbetegség: A fokhagymatartalmú étrend kiegészítők kismértékben csökkenthetik a koleszterinszintet és a vérnyomást, bár ezt a hatást nem minden tanulmány tudta kimutatni.

Kellemetlen lesz a leheletem a fokhagymatablettától. Mit tehetek?

Vásároljon gyomorsaválló bevonatú étrend kiegészítőt! Ezek nem oldódnak fel a gyomorban, csak a belekben, s emiatt sokkal kevésbé okoznak fokhagymás leheletet vagy testszagot. Ráadásul az ilyen tabletták valószínűleg hatásosabbak is, mivel a gyomorsav bizonyos fokig semlegesíti a fokhagyma gyógyító vegyületeit.

De vigyázzon: egyes gyomorsaválló bevonatú étrend kiegészítők olyan hatásos bevonatot kaptak, hogy változatlan formában haladnak végig az emésztőrendszeren.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.