Magasvérnyomás kezelése

Mi a dumping-szindróma?

A gyomor részleges eltávolítása (gyomorreszekció) után a betegek egy része étkezést követően rosszul érzi magát, s az ilyenkor jelentkező tüneteket összefoglalóan dumping szindrómának nevezzük.

Bármilyen okból (fekélybetegség, súlyos obesitasstb.) végeznek gyomorreszekciót, a betegek egy részénél (<10%) a műtétet követő 1-6 hónapig jelentkezhet a dumping szindróma. A tünetek az étkezést követő mintegy 30 percen belül, majd 2-3 óra múlva jelentkezhetnek. Ennek alapján megkülön­böztetünk korai dumping szindrómát, illetve késői dumping szindrómát.

A korai dumping szindróma tünetei:

Szívdobogás, irreguláris pulzus, vérnyomáscsökkenés, bőrvörösödés, rövid légvételek, gyengeség, szédülés, verejtékezés, teltségérzés, hasi görcsök, hasmenés. A korai tünetek valószínű oka a hirtelen bélfalfeszülés, amely vérnyomáscsökkenést és a vékonybelek hyperaemiáját váltja ki. Ezek a változások úgy alakulnak ki, hogy a gyors gyomorürülés miatt a hiperozmotikus gyomortartalom a vékonybélbe jutva vizet von el a vérplazmából.

A béllumenbe diffundáló víz egyfelől feszíti a bélfalat, másfelől csökkenti a vérplazma mennyiségét. A bélfalfeszülés fo­kozza a bélfalban lévő argentaffin sejtek hormontermelését (szerotonin, VIP: vazoaktív intesztinális peptid, bradykinin stb.) Az így felszaporodó hormonok váltják ki a vasomotoros és gastrointestinalis tüneteket.

A késői dumping szindróma tünetei: vérnyomás csökkenés, verejté­kezés, félelemérzés, remegés, fáradtságérzés, fejfájás. A késői tünetek kiváltá­sában a fokozott inzulintermelés játszik fontos szerepet.

A tünetek annál súlyosabbak, minél kisebb a megmaradt gyomor. A korai tünetek 3-4 hónap múlva megszűnhetnek, a késői tünetek viszont akár egy évig is jelentkezhetnek.

A gyógyulást illetően az alábbiak emelhetők ki:

  • a tünetek csökkennek, hogyha az egyén többször eszik keveset;
  • kifejezetten jó hatása van a korai tünetekre annak, hogyha az egyén lefekszik az étkezés után;
  • csökkenti a késői tüneteket, hogyha a beteg kerüli a cukros ételeket és italokat.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.