Egészségmegőrzés

Korábban dohányoztam, de már több mint egy éve leszoktam

A kár

Ha sikerült leszokni, minden elismerésünk! A nikotinfüggőség rabságából nem könnyű megszabadulni, ám ha sikerül, minden füstmentes évvel csökken a szív- es érrendszeri, illetve a súlyos légúti problémák, a tüdőrák, a száj-, a gége-, a nyelőcső- és a húgyhólyagrák, sőt valószínűleg a hasnyálmirigyrák kialakulásának kockázata is.

Felhőtlen örömre azonban jó ideig nincs okunk, mert a dohányosok tüdejét és szívét még 20 évvel a füstölés abbahagyása után is könnyebben támadják meg a betegségek, mint a nem dohányzókét.

Jóvátehető? Igen!

A dohányzás abbahagyása után gyorsan javul a szervezet állapota, de évekbe telik majd, mire az összes kedvező élettani hatás kialakul. A leszokás utáni egy éven belül a szívbetegség és a stroke kockázata a felére csökken, ám csupán mintegy 15 évvel később éri el azok szintjét, akik sohasem cigarettáztak. Ami a tüdőrákot illeti: 10 füstmentes év után a betegség rizikója a felére, harmadára csökken, de csupán 20 év elteltével éri el azok szintjét, akik sohasem gyújtottak rá.

Ha a dohánytermékek kerülése mellett más egészségjavító lépésre is rászánjuk magunkat, felgyorsítható a szervezet regenerálódása, s végül akár fokozott immunitásra is szert tehetünk a dohányzással összefüggő betegségekkel szemben.

A változtatás további előnyei

A dohányzás abbahagyása után a bőr fiatalosabbá és ránctalanabbá válik. Spórolhatunk (hiszen a cigaretta drága), s újra élvezhetjük az élet apró örömeit: ismét érezzük majd az ételek ízét, a virágok illatát, képesek leszünk teli tüdővel beszívni az eső utáni friss levegőt. Ráadásul a leszokás után idővel egy seregnyi súlyos betegség kialakulásának kockázata is csökken.

A gyógyulás útja

Akaraterő

A rossz szokások, függőségek rabságából nehéz kitörni, s az önmegtartóztatás hosszú távon még ennél is nehezebb. Lehet, hogy valaki éveken át nem gyújtott rá, ám elég egyetlen gyenge pillanat, s máris újra a szokás rabjává válik. Mindig tartsuk szem előtt a füstmentes életmód előnyeit, és legyünk büszkék magunkra, amiért felhagytunk ezzel az ártalmas szokással – így könnyebb elkerülni a kísértéseket.

Füstmentes környezet

A passzív dohányzás szinte megduplázza a szívroham kockázatát – és ennél is sokkal nagyobb veszélyt jelenthet azokra az exdohányosokra, akiknek tüdeje, valamint szíve és érrendszere még nem heverte ki a múlt megpróbáltatásait. Ezért a hajdani dohányosok számára az egészségmegőrzés egyik legfontosabb lépése, hogy lehetőleg kerüljék az olyan helyeket, ahol mások füstölnek, legyen az lakószoba, iroda, vonatfülke vagy kocsma.

Egészséges étrend

A friss gyümölcsök, zöldségek és teljes kiőrlésű gabonafélék tele vannak sejtvédő antioxidánsokkal, melyek hatására fokozódik a szervezet ellenálló képessége a szívbetegséggel, a stroke-kal és a rák sokféle válfajával szemben. További előnyük: bőséges vitaminforrások, és rengeteg rostot tartalmaznak, melyek csökkentik a koleszterinszintet.

Az orvos látogatása

Rendszeresen járjunk vérnyomásmérésre és koleszterinszűrésre. Ha mindig előre bejelentkezünk az orvoshoz, kisebb a valószínűsége, hogy megfeledkezünk róla.

A tüdő védelme

Figyeljük az esetleges tüdőproblémákra utaló jeleket, például a nem múló köhögést, a légszomjat vagy a mellkasi fájdalmat. Ha ilyesmit tapasztalunk, haladéktalanul keressük fel az orvost.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.