Egészségmegőrzés

Miért nem vesztegethetjük tovább az időt?- Nézzünk szembe a krónikus betegségekkel!

A táplálék adja meg mindazt a szervezetünknek, amitől az képes regenerálódni és megőrizni egészségét.

Képzeljük el, mintha a testünk egy autó lenne. Ha üzemanyag helyett homokot töltenénk a tankjába, meglepődnénk-e, ha tönkremegy a motor? Pedig épp ezt tesszük a saját testünkkel.

Krónikus betegségek – több oka is lehet?

kronikus-betegseg
Kerüljük el a krónikus betegségeket!

A fertőző betegségekkel ellentétben, amelyek egy specifikus külső megbetegítő körülménytől függenek, a krónikus betegségek többtényezősek. Éppen ezért lehetetlen kizárólag gyógyszerekkel kezelni azokat, ahogy például gyulladás esetén antibiotikummal.

Komolyan kell vennünk!

A megelőzés az egyetlen eszköz hogy a krónikus betegségek elterjedését megfékezzük.

  • Egyet kell értenünk abban, hogy a krónikus betegségek hátterében az életvitel, a környezeti faktorok, a táplálkozás, a stressz és az egyéni genetikai hajlamok állnak.
  • Komolyan el kell gondolkodnunk a gyógyszerek szerepén,
  • Szükség van közös elvekre, szabályokra és módszerekre, amelyek közvetítő nyelvként működhetnének az orvos-társadalom tagjai közt.

gyogyszerek-kronikus betegsegek

De azt is látnunk kell, hogy a gyógyszeripar számára az orvosság inkább árucikk, mint az egészségünket óvó szer.

Vigyázzunk, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe!

Először is azt kell megértenünk, hogy ha nem megfelelő táplálékot eszünk, az nem csak egyetlen betegség kialakulásához vezet, hanem egy sor olyan mechanizmust indít el, amelyek a klinikai tünetek jelentkezése előtt már súlyos elváltozásokat idéznek elő a szervezetünkben.

A gén-kifejeződés megváltoztatása diszfunkcionális fehérjehálózatot hoz létre, amely az anyagcsere-folyamatok hatékonyságát csökkenti és így hajlamossá tesz minket bizonyos betegségekre.

A szavaktól a tettekig – igen is figyeljünk oda!

Amíg mi arra sem vagyunk képesek, hogy felelősséget vállaljunk saját egészségünkért és odafigyeljünk az étkezésünkre, a világ más részein emberek milliói halnak meg a szegénység és az éhezés következtében.

A megoldás ennél jóval személyesebb és közvetlenebb: kezdjük el megváltoztatni saját étkezési szokásainkat, a táplálkozáshoz és a vásárláshoz való viszonyunkat.

Nyilván ez nem old meg mindent és nem hoz azonnali eredményt.

Aki nem tapasztalta meg a szegénységet, fogalma sincs, mint jelent fedél, menedék nélkül élni, mit jelent, ha nem lehet orvost hívni, amikor valaki rosszul van, és hogyan lehet kilátások nélkül a jövőbe tekinteni, amikor még azt sem lehet tudni, hogy holnap lesz-e mit enni.

Mi, szerencsés nyugati emberek egy kis erőfeszítéssel megérthetjük, mekkora kárt teszünk a világnak és magunknak azzal, hogy túlzásokba esünk.

Ahhoz, hogy hozzájáruljunk a világ egészségesebbé tételéhez, nem kell tehát forradalmat kirobbantani vagy hősökké válnunk, elég, ha első lépésként néhány alapvető és hibás választásunkat korrigáljuk.

 

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.