Egészségmegőrzés

Nézzünk másképp a táplálkozásra! – Figyeljünk oda mit eszünk!

A táplálékok beszélnek hozzánk

A molekuláris tudomány és a genetika legújabb vívmányai forradalmian megváltoztatták a táplálkozásról való vélekedésünket.

Már nemcsak az ételek energia- és kalóriatartalmáról van szó, hanem arról is, hogy az információ hogyan jut be a testbe és hogyan szabályozza a sejten belüli folyamatokat.

Ha a sejt ezt az információt nem ismeri fel egy lassú, de progresszív folyamat veszi kezdetét, amelyben a molekuláris egyensúly felborul.

Olyan ez, mintha a táplálékok ismeretlen nyelven beszélnének hozzánk.

nezzunk-maskeppen-a a-taplalkozasra

Nutrigenomika – a táplálkozástudomány új területe

A nutrigenomika az a tudomány, amely az ételek génkifejeződésre gyakorolt hatását tanulmányozza. Génkifejeződésnek a DNS-ben tárolt információ fehérjévé alakulását és sejtjeinkben kifejtett biológiai hatását értjük. A szakértők nagy része egyetért abban, hogy táplálékunk az egyik legfontosabb befolyásoló tényező az egészség megtartásában, illetve a megbetegedésekben. Nézzünk néhány példát, amelyben mind a betegségek megelőzésében, mind a jobb kezelés érdekében alapvető fontosságú a táplálkozás:

  • diabétesz és metabolikus szindróma;
  • zsíranyagcsere-zavarok, érelmeszesedés, szív- és érrendszeri megbetegedések;
  • elhízás és túlsúly;
  • daganatok;
  • krónikus gyulladásos betegségek; a Alzheimer-kór és kognitív zavarok;
  • csontritkulás és ízületi gyulladások

Vigyázat! A környezet és táplálkozás egy cipőben járnak!

A civilizáció gyökeresen és erőszakosan megváltoztatta szokásainkat, fizikai aktivitásunk mértékét.

A változás természetesen előnyökkel is járt, de az is biztos, hogy biológiailag nem alkalmazkodtunk ehhez az új életformához, ezért most viselnünk kell a következményeit.

Anyagcserénk például a tartalékolásra rendezkedett be. kornyezet-taplalkozas

A helyzet az, hogy a kalóriaszegény diéta után, amint visszatérünk a normális kerékvágásba, átlagosan 2-3 kg-mal leszünk nehezebbek, mint korábban.

A diétázás tehát nem megoldás.

Az tehát a feladatunk, hogy megértsük a nyelvet, amelyen táplálékaink beszélnek, így azt is, milyen specifikus tápanyagokon keresztül hatnak szervezetünkre.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.