A férfi egészsége

A felépülés útján, otthoni lábadozás folyamata

Ugyan, ki szeret magatehetetlen lenni? Amikor éppen egy komoly szívműtéten esett át, vagy akár csak egyszerű megfázással küzd, a célja mindig a gyors lábra állás. Ha teste és lelke igényeit egyaránt kiszolgálja, sokat tehet teljes egészsége és életkedve visszaszerzésének érdekében.

Tudta? Orosz kutatók úgy találták, hogy azok, akik epehólyagműtétet követően 200-250 milligrammos C-vitamin-kiegészítést kaptak, egy-két nappal korábban hagyhatták el a kórházat azoknál, akik csupán a táplálékukból jutottak C-vitaminhoz.

Maholnap helyrejön

Ha náthás, úgy érzi, mintha jó párat fordult volna önnel a mosógép: kába, támolyog, és mindene fáj. Egy műtét után pedig arra ébredhet, hogy a kar­jába infúziót kötöttek, vagy „ott lent” katéter lóg a testéből a vizelet elvezetésére. Akárhogyan is, gyors, vissza­esések nélküli felépülésre vágyik.

A rövid időn belüli lábra állás jól is­mert, hagyományos tanácsa ma is mű­ködik: pihenjen, egyen jókat, igyon sok folyadékot, és vegye be az előírt gyógyszereit. Kövesse ezt az útmuta­tást, és teste gyógyereje hamarosan újraéled.

Nyugalom és testmozgás

Kétségtelen, hogy lábadozás idején a testnek több pihenésre van szüksége egészsége helyreállításához. Finom határt kell azonban húzni elemei újra­töltése és a vénákban a vér megalvadásához vezető ágyban maradás között. A kérdés az, hogy mennyi pihenésre szorul. Ha túl korán kezd bele megszo­kott ténykedéseibe, visszaesés fenye­get. Ha viszont túl sokáig nyomja az ágyat, a mozdulatlanság szövődmé­nyeinek kockázatával játszik, vérrö­gök, tüdőgyulladás vár önre, főként, ha műtéten esett át.

Legjobb, ha a teste szavára hallgat. Amint tud, keljen fel, és sétáljon egy kicsit, mindennap néhányszor. Köztudott, hogy akik hamarabb térnek vissza az aktív élethez, azok hamarabb felgyógyulnak, és korábban távoznak a kórházból. Még a szívműtéten át­esetteket is arra biztatják, hogy kelje­nek fel az operáció másnapján.

Igyekezzen fokozatosan növelni az állóképességét. A könnyű testmozgás, akár egy séta is gyorsítja a szívritmust, serkenti a keringést, és mindezzel elő­segíti a gyógyulást. De ne essen túlzásba az iram eről­tetésével. Hallgasson a testére. Ha fáj­dalmat vagy különös fáradtságot érez, akkor túlságosan megerőltette magát.

Megfelelő táplálkozás

A megfelelő, egészséges étrend na­gyon sokat jelent a felépülés szem­pontjából. Ám amikor az ember beteg, nehéz lehet napi három teljes étkezést végigennie.

A következő tanácsok se­gíthetnek az étrend teljes értékű ki­használásában:

 • Fogyasszon gyakran könnyű fogáso­kat! A szokásos mennyiségű étkek – főleg műtét után – kellemetlenséget okozhatnak. Egyen öt-hat mini fogást naponta. Könnyen emészthető ked­vence lehet egy vitaminnal dúsított gyümölcslé, teljes kiőrlésű zsemle, pu­ding, joghurt, gyümölcsök és csirke­húsleves, ami önmagában is enyhíthe­ti a nátha tüneteit.
 • Tankoljon fel rostokat! Műtét után vagy betegség alatt a belek gyakran renyhék. A kórházban az operáció után a bélmozgások beindulása igazán örömteli esemény – jelzi, hogy az emésztőrendszer ismét rendben mű­ködik. Otthon ugyanígy tartsa moz­gásban a beleit, fogyasszon megfelelő mennyiségű rostot, amelyet a szilva és sok más gyümölcs, zöldség nyújt, no meg a hüvelyesek, a korpa és az olajos magvak.

Igyon sokat!

Fontos, hogy bőségesen fogyasszon fo­lyadékot. Az embernek rendes körül­mények között naponta 6-8 pohár fo­lyadékra van szüksége. Ha beteg, könnyen megiszik 1,5 litert vagy töb­bet is, ezzel segítve testét a küzdelem­ben. Duplázza hát meg a folyadékbe­vitelét, különösen fertőzések esetén. Ez segíti majd a vírusok és a bacilusok nyakon csípését a torok nyalkájában, hogy onnan a gyomorba jutva, elpusz­títsák őket az erős emésztő enzimek. A fokozott folyadékbevitel fontos ak­kor is, ha rosttal dúsítja az étrendjét.

Kövesse orvosa tanácsait!

Ha az orvos gyógyszert rendelt, köves­se pontosan az utasításait, főként, ha a bakteriális fertőzésekre írt antibioti­kumról van szó.

Az antibiotikumokat általában 7-10 napon át kell szedni. Már egy-két nap után is jobban érezheti magát tőlük, és a harmadik-negyedik napra tényleg úgy tűnhet, hogy meggyó­gyult. Ekkor aztán sürgető vágya tá­mad a kúra abbahagyására. A testében bujkáló összes baktérium elöléséhez azonban a teljes antibiotikum-sort be kell vennie. Ha túl korán fejezi be a szer szedését, és a fertőzés újra lángra kap, ez alkalommal sokkal nehezebb lesz a behatolók elleni küzdelem.

Ha fájdalmat érez, ne próbálja mo­solyogva elhessegetni; kérjen fájda­lomcsillapítót az orvosától. A fájdalom elűzése nem csak a komfortérzés mi­att szükséges, de megszabadulva tőle, a test is könnyebben gyógyítja önma­gát. Jobb a fájdalmat idejekorán el­csípni, mielőtt az elviselhetetlenségig fokozódik.

A legtöbb fájdalom jól kezelhető vény nélküli gyógyszerekkel, amilyen az ibuprofen, a paracetamol vagy az aszpirin. A fájdalom azonban javulhat szá­mos, gyógyszerhasználat nélküli mód­szer bevetésével is. Ilyenek a vizualizációs, a relaxációs technikák vagy az önhipnózis.

10 tipp a gyors felépüléshez

Az alábbiakban felsorolunk néhány, egy szakember által a lábadozás időszakában javasolt lépést, amely elősegíti az egészség mielőbbi visszanyerését. Tartsa észben, hogy az első ajánlás az összes többinél előbbre való!

 • 1. Kövesse orvosa utasításait!
 • 2. Fogyasszon egészséges, rostdús ételeket!
 • 3. A napi ajánlott vízfogyasztás 6-8 pohár. Duplázza meg!
 • 4. Pihenjen!
 • 5. Az előírtnak megfelelően vegye be a gyógyszereit!
 • 6. Amint lehet, keljen fel, és sétáljon! Előzze meg a tüdőgyulladást és a vérrögképződést a lábában!
 • 7. Használjon fájdalomcsillapítókat és relaxációs technikákat a fájdalom oldására!
 • 8. Hallgasson megnyugtató zenét!
 • 9. Kerülje a stresszt!
 • 10. Higgyen önmagában!

A zene gyógyító ereje

Az ókor orvosai dalokkal és zenével nyújtottak enyhülést a pácienseiknek, és lassították a szívverésüket. A nyugtató zene csökkenti a stresszt és a depressziót, mi több, a műtőben az altatott betegek fájdalmát is csillapítja.

Birkózzon meg a visszaeséssel is!

Az orvosok szerint olykor még a stabil javulást mutató páciensek is vissza­eshetnek. Ez nem csak fizikai tekintetben értendő, de pszichológiai változást is jelenthet, amikor feszültség, szorongás, depresszió, sőt kétségbeesés lesz úrrá rajtunk. Ez ellen azonban ön is sokat tehet a helyzet pozitív megközelítésével.

Tekintsen önmagába! Mivel válthatta ki a visszaesést? Esetleg túl korán vagy túl sokat tett? Elfelejtette bevenni az előírt gyógyszereit? Ne büntesse magát ezért – jobb, hogy fény derült a rejtett hibákra.

Íme, néhány megfontolásra érdemes jó tanács:

 • Fogadja el az állapotát, higgye el, hogy a visszaesés ellenére is helyrejön!
 • Egyenként foglalkozzon a nehézségekkel, ne hagyja, hogy elborítsák!
 • Fogadja el szerettei lelki támogatását! Fordulhat támaszért egy segítő csoporthoz is.
 • Hallgasson megnyugtató zenét, az óceán vagy az éjszaka hangjait, vagy nézzen pihentető filmeket!
 • Foglalja el magát! Fejtsen keresztrejtvényt játsszon pasziánszt, írjon levelet, vagy olvasson könyvet!
 • Lépjen túl a bajain! Ne hagyja, hogy betegsége mindent kiszorítson az életéből!

Ha visszaesne, bátran forduljon másokhoz segítségért!

A testedzés újrafölfedezése

A könnyű testmozgás elősegíti a gyógyulását, javítja a szívritmusát, és felgyorsítja a keringését. Ha betegségből vagy műtét után lábadozik, a könnyű séta vagy a szobakerékpározás a legjobb testedzési formát jelentik.

Ha elhúzódó felépülés áll ön előtt, nem is kell lábra állnia ahhoz, hogy kinyújtóztassa és megmozgassa az izmait.

Tudta? Több vizsgálat is bizonyítja, hogy azok az emberek, akik erős vallásos hittel rendelkeznek, jobban boldogulnak mind fizikailag, mind pedig mentálisan, mint az ateisták.

A gyógyulás belső erői

Az elme, ha stressz vagy szorongás ter­heli, negatív hatással lehet a felépülés­re. Képzelje csak maga elé, hogyan szokta érezni magát egy jó kis lámpa­láz során – a szíve remeg, a szája kiszá­rad, a tenyere izzad. Ezzel szemben a nyugodt, ellazult elme sok jót tehet a testtel: oldja a fájdalmat és a szoron­gást és felgyorsítja a gyógyulás folya­matát.

Kutatási eredmények! Egyre több orvos ismeri el az elmé­nek a testre gyakorolt mérhetetlen ha­tását. Különböző kutatások bizonyít­ják, hogy a zeneterápia, a relaxációs és a vizualizációs technikák, sőt az imád­kozás is lerövidíti a lábadozás időtartamát.

Tehát amellett, hogy az orvos rendelésére pihen és relaxál, mozgó­sítsa elméje hihetetlen erőit is teste ön-gyógyulásának támogatására.

A gyógyulást segítő táplálékkiegészítők

A vitaminkiegészítők nem helyettesíthetik a megfelelő táplálkozást, de a test tápanyagigénye megugrik a betegség idején. Köztudott, hogy bizonyos vitaminok és ásványi anyagok kiegészítő adagjai felgyorsíthatják a gyógyulás folyamatát, és megerősítik az immunrendszert.

Alábbiakban felsorolunk néhányat a legsokoldalúbb kiegészítők közül, azok ajánlott napi normál adagjával és biztonságos kiegészítő dózisával együtt. Ezek a kiegészítő adagok csak rövid időtartamra vonatkozhatnak, ezért amint úgy érzi, hogy újra a régi, hagyja abba a szedésüket, és a szükséges tápanyagok dolgában hagyatkozzon az étrendjére (feltéve, hogy egészségesen étkezik). Mielőtt bármely kiegészítővel próbálkozna, beszéljen a háziorvosával.

TápanyagNormál napi szükségletKiegészítő napi adagGyógyhatásokFigyelmeztetés
A-vitamin800 mg2400 mgKiegészítő adagokban segíti a sebgyógyulást, különösen a szteroidokat szedő pácienseknél. Javítja az inak, a törött csontok és a belek gyógyulását is, és lassítja a HIV-fertőzés kifejlődését.Nagy adagban (így a 2400 mg is) mérgező lehet, ha hosszú ideig szedi.
C-vitamin60 mg500-2000 mgKiegészítő adagjai gyorsítják a gyógyulást. Mivel a test gyorsan kiüríti a C-vitamint, naponta több nagy, 250-500 mg-os adagban kell szedni.Az 1200 mg-os napi adagot meghaladó mennyiségű C-vitamin egyeseknél hasmenést okozhat. A nagy adagok zavarhatják bizonyos vizsgálatok eredményeit.
Cink15 mg15 mgA kötőszövet alapanyagának, a kollagénnek a termelődéséhez szükséges tápanyag, segítségével javul a szövetpótlás, a hegképződés. Műtét után szedjen cink-citrátot, amely könnyen felszívódik.A napi 15 mg feletti adag mérgező lehet.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.