Egészségügyi kérdezz-felelek

A kihűlés veszélyei

Szeretek túrázni, még esőben és hidegben is. Ki lehet így hűlni?

Első hallásra talán furcsán hangzik, de a kihűlésnek nagyobb a veszélye hideg esőben, mint hóban, a ruhánk ugyanis jobban átázhat, ami sokkal ártalmasabb a jóval alacsonyabb hőmérsékletnél is. Havazáskor ráadásul jellemzően jobban fölkészülünk a kirándulásra jó minőségű vízálló kabáttal, kesztyűvel, sapkával és cipővel, míg a könnyű esőt hajlamosabbak vagyunk jelentéktelennek gondolni, ezért azt hisszük, elég egy egyszerű esőkabát vagy pulóver. Amikor azonban vizes a ruhánk, a kicsit is hűvösebb idő vagy élénkebb szél elegendő lehet a kihűléshez.

Honnan lehet látni, hogy valaki kezd kihűlni?

Legelőször vacogni kezd ez a mag hő csökkenésére adott válasz, a szervezet ugyanis megpróbál hőt termelni. Ezután az ujjak koordinációjának elvesztése, bizonytalan járás és immár kontrollálhatatlan remegés következik. Ahogy súlyosbodik az állapot, és az agy működésében zavar keletkezik, úgy válhat érthetetlenné a beszéd, jelentkezhet zavartság, illetve tűnhet, a viselkedés egyre irracionálisabbnak az illető például le akar, jelenne a csípés körüli vörös karika és más tipikus tünet. Mindig ellenőrizze végig a testét, amikor egy-egy kirándulásról hazaér, mert minél hamarabb észreveszi és kiszedi a kullancsot, annál kisebb az esélye, hogy elkap valamilyen fertőzést.

Azt hallottam, hogy a macskaharapások könnyen elfertőződhetnek. Hogyan kell őket kezelni? Mi a helyzet a kutyaharapásokkal?

A macskaharapás nagyobb valószínűséggel okoz fertőzést, mint a kutyáé, de mindkettő körültekintést igényel. Harapás esetén mossa le a sebet szappanos vízzel, majd használjon fertőtlenítőoldatot és fedje le a sebet steril kötéssel. Ellenőrizze, hogy kapott-e tetanuszoltást az elmúlt 10 évben. Ha nem biztos benne, kérjen emlékeztető oltást a harapást követő 72 órán belül.

A vadállatok vagy kóbor háziállatok ejtette harapások annyiban mások, hogy fennáll a veszettség kockázata. Szappannal és vízzel, majd fertőtlenítőoldattal mossa ki a sérülést (az amerikai járványvédelmi központok szerint a gondos sebtisztítás már önmagában jelentősen csökkenti a fertőzésveszélyt), és a sürgősségi osztályon kérjen segítséget. Ha erős vérzés is van, nyomással próbálja csillapítani, és hívja fel a 112-t; jobb, ha a mély, vérző harapást szakemberek tisztítják ki.

Érdemes tudni: Tanácsok a kihűlés megelőzésére és elsősegély­nyújtáshoz

Kiránduláskor vigyen magával túraboltokban kapható izolációs fóliát és zselés vagy más elven működő instant melegítőpárnákat, valamint szőlő­cukrot vagy más gyorsan felszívódó szénhidrátot.

Ha kihűlt személyt részesít elsősegélyben, ne fektesse kályhához és ne ültesse forró vízbe, mert a hirtelen felmelegedő testrészekben meginduló fokozott vérkeringés sokkot okozhat. Ne itasson vele alkoholt, mert az tágítja az ereket, s így növeli a hő leadást.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.