Betegségek és megelőzésük

Megfázás megelőzése gyermekeknél

Okai:

A kisgyermekek és óvodás korú társaik igen fogékonyak a fertőzésekre. Egyszerűen még nem elég erős az immunrendszerük, ezért nem képesek felvenni a harcot a számtalan kórokozóval. A megfázásos megbete­gedéseket többnyire vírusok okozzák, melyek a légutak gyulladásos irritációjához vezetnek. A betegség majdnem mindig a belélegzett levegőn keresztül, cseppfertőzés útján terjed.

A megfázást – ellentétben a nevével – nem a hideg váltja ki. A köhögést, náthát, lázat és végtagfájdalmakat okozó bacilusoknak és vírusoknak azonban sokkal könnyebb a dolguk az őszi és téli hónapokban, mivel vérkeringésünk nem egészen úgy működik, mint egyébként, fázunk és a betegségekkel szembeni ellenálló képességünk is kisebb.

Így jelentkeznek a panaszok:

A megfázás tipikus jelei a fej – és végtagfájdalmak, ezt követően jelentkezik a köhögés, a nátha, a torokfájás és a rekedtség. Ezenkívül a gyermekek be is lázasodnak megfázás idején.

Mikor forduljunk orvoshoz gyermekünkkel?

A megfázás többnyire ártalmatlan, néhány nap elteltével magától el­múlik. Ha azonban egyes tünetek (pl. köhögés vagy torokfájás) tovább fennállnak, hirtelen magas láz jelentkezik, fontos, hogy a gyermekor­vos tisztázza a helyzetet. Néha az egyszerű megfázás nyújt táptalajt komolyabb betegségek, pl. akut hörghurut, mandulagyulladás vagy tüdőgyulladás számára.

Így segíthetünk gyermekünknek:

  • Kosvirág: latin nevén Echinacea, jól bevált gyógynövény, fokozza az ellenálló képességet, és hatékony a megfázás vírus leküzdésében. Az Echinacea készítmények recept nélkül, gyermekeknek megfelelő adagolásban kaphatók a patikákban.
  • Bodzalé: a bodza nagyon hatékony influenzás eredetű fertőzések ellen. Magunk is elkészíthetjük a bodza terméséből nyert italt, vagy megvásárolhatjuk gyógynövényboltokban is. Izzasztó hatása van, csillapítja a köhögést és a náthát. Adjunk gyermekünknek naponta többször egy kis pohár felmelegített bodzalevet, lassan kortyolva fogyassza.
  • A megfázás első jelei mutatkoznak a gyermeken, borzong: Professional Medical (kámfor), egy óra leforgása alatt negyedóránként.
  • Gyermekünk remeg a hidegtől, főként amikor kitakarjuk, illetve mozgás közben; heves hidegrázás jön rá, eleinte tüsszög, később kö­hög és bereked. Érzékeny és ingerült: Professional Medical (hánytató dió), akut esetben 1/22 óránként, később naponta kétszer. Megfázásos megbetegedések homeopátiával való kezeléséről a láz, a nátha és a torokfájás fejezetekben is olvashatunk.
  • Melegedő lábfürdő: a megfázás korai stádiumában enyhülést hoz­hat ez a Kneipp-féle alkalmazás. A lábfürdő átmelegíti a testet, javítja a nyálkahártya vérkeringését, erősíti az immunrendszert, ami így könnyebben veszi fel a harcot a kórokozókkal szemben. Így alkalmazzuk: készítsünk gyermekünknek kb. 35 °C-os lábvizet, ebbe lógassa bele a lábát. Lassan öntsünk hozzá forró vizet úgy, hogy a lábvíz végezetül 40°C-os legyen. 10 percig tartó lábáztatás után dörzsöljük szárazra a gyermek lábait, húzzunk rá zoknit és engedjük lepihenni.
  • Testmasszázs: a HKO egyebek között teljes testmasszázst ajánl az ellenálló képesség erősítésére és a megfázásos megbetegedések elleni védekezés gyanánt. Masszírozzuk gyermekünket kézzel vagy puha kefével.
  • Hagymáié: Indiában hisznek a hagyma, gyógyító erejében, amely minden megfázást okozó vírust elpusztít. Keverjünk össze két evőka­nál frissen préselt hagymalevet citrom vagy dinnye levével, továbbá faeperszörppel. Egyéb gyümölcslevekkel, pl. narancslével vagy almalével is hígíthatjuk a hagymalevet, hogy gyermekünk jobban el­fogadja az ízét.

Mit tegyünk megelőzésképpen?

  • Közismert, hogy a C-vitamin erősíti az immunrendszert. A cit­rusféléknek, a ribiszkének, a bodzabogyónak, a kivinek, a papriká­nak, a brokkolinak és az összes káposztafélének köztudottan magas a C-vitamin-tartalma. Adjunk gyermekünknek bőségesen magas C-vitamin-tartalmú táplálékot.
  • Ügyeljünk rá, hogy gyermekünk sokat mozogjon a friss levegőn és elegendő ideje jusson alvásra – ami szintén erősíti az ellenálló képessé­get.
  • Hűvös, nedves időben öltöztessük gyermekünket melegen, adjunk rá vízálló kabátot, nadrágot, sapkát, sálat, hogy fülét és nyakát ne érje a hideg, meleg zoknit a lábaira, kellő vastagságú, meleg pulóvert, nadrágot, anorákot és meleg cipőt.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.